"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

VGA kabel

VGA kabel - Allteq
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 5,29
VGA Gender Changer - ACT
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 6,99
VGA Gender Changer - Nedis
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,99
Terminalblock - VGA Connector - ACT
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 35,99
Plastic huls - HQ Products
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 0,75

Wat is VGA precies?

VGA (Video Graphics Array) is bij computers jarenlang een belangrijke verbindingsnorm geweest voor de verbinding met een beeldscherm. In die tijd waren er alleen maar analoge CRT monitoren. Het was dus een logische stap om de gehele conversie van een digitaal naar een analoog beeldsignaal dat in een monitor eenvoudig naar zichtbaar beeld omgezet kon worden door de pc te laten doen. Door de ontwikkelingen in de computerindustrie is er regelmatig een nieuwe versie uitgebracht om de hogere beeldresoluties te kunnen weergeven. De diverse mogelijkheden zoals kleurendiepte, kleurenpallet en resolutie werden oorspronkelijk aangegeven met een lettercombinatie zoals SVGA, XGA, SXGA, UXGA. Deze lettercombinaties zijn in onbruik geraakt omdat ze lastig te onthouden waren en het in de praktijk eenvoudiger is om de eigenschappen van apparatuur aan te geven met de maximale beeldresolutie. Een analoge beeldsignaaloverdracht zoals bij VGA heeft een aantal nadelen. Dit is ook de belangrijkste reden waarom deze analoge aansluiting bij nieuwe apparatuur steeds vaker weggelaten wordt, dit in het voordeel van de digitale HDMI of DisplayPort aansluitingen.

Eigenschappen VGA kabel

Een VGA kabel bevat geen actieve componenten en heeft een standaard connector. Dit is een DB 15 connector. Een computer en monitor hebben vrijwel altijd een female DB 15 connector. Een standaard monitorkabel heeft daarom twee DB 15 male connectors. De VGA verlengkabel heeft aan de ene kant een DB 15 stekker en aan de andere kant een DB 15 contrastekker. Er is geen grens vastgelegd voor de maximale lengte van een VGA kabel, maar omdat het een analoog beeldsignaal is zal de kwaliteit per meter kabel iets afnemen. Bij een korte kabel zal dit niet snel te zien zijn, maar dit is wel goed te zien als u een langere kabel gebruikt. Elke VGA kabel is op dezelfde manier bedraad en daardoor geschikt voor verschillende resoluties. Toch vindt u bij ons een indeling van kabels naar resolutie. Een signaal voor een hogere beeldresolutie neemt meer bandbreedte in beslag. Bij een hogere resolutie moet een kabel dus geschikt zijn voor signalen met een hogere frequentie. Gebruikt u een kabel die alleen geschikt is voor een lage resolutie, dan zal dit voor een hoge beeldresolutie een minder scherp beeld opleveren.

Kies de juiste kabel

Bij het kiezen van een VGA kabel is het belangrijk om te zorgen dat de kabel nooit langer is dan strikt noodzakelijk. Elke extra meter zal tot een geringe extra verzwakking van het signaal leiden, iets dat een iets mindere beeldkwaliteit zal geven. Kies de gewenste kabellengte in het filtermenu en u krijgt meteen de beschikbare kabels van de gekozen lengte te zien. Daarnaast is het belangrijk om een kabel te kiezen die geschikt is voor de beeldresolutie van uw apparaat. Een hoge beeldresolutie vraagt om meer bandbreedte en daarom om een kabel van een hogere kwaliteit. U kunt een kabel die geschikt is voor een hoge beeldresolutie zonder problemen of kwaliteitsverlies gebruiken voor een signaal met een lagere resolutie. Kies in het filtermenu de door uw apparatuur gebruikte resolutie en u krijgt meteen de beschikbare kabels te zien. Wilt u het beeldsignaal over een grote afstand overdragen, dan hebben wij enkele oplossingen die speciaal voor dit doel ontwikkeld zijn. Met een VGA verlenger kunt u zonder problemen een afstand tot maximaal 300 meter overbruggen. Een verlenger bestaat uit een lokale en een remote unit die onderling via een UTP kabel worden verboden.

Adapters en omvormers

Regelmatig doen zich situaties voor waar het niet mogelijk is om een kabel rechtstreeks aan te sluiten. Wilt u VGA kabels onderling op elkaar aansluiten dan kunt u kiezen uit een ruim assortiment van verschillende types VGA adapter. Met een VGA splitter is het mogelijk om het beeldsignaal te splitsen in twee verschillende signalen. Een splitter is ideaal als u meerdere monitoren op dezelfde uitgang wilt aansluiten. U vindt bij ons verschillende passieve en actieve splitters met twee of meer uitgangen. De actieve splitters zijn ideaal voor een informatiesysteem waarbij meerdere monitoren op verschillende plaatsen worden opgehangen. Wilt u een monitor of beamer aansluiten die over een HDMI ingang beschikt, bestel dan een VGA naar HDMI omvormer. Let op: deze omvormers bevatten een chip en werken maar in één richting. Wilt u het signaal andersom converteren, kies dan de omgekeerde convertor. Naast deze omvormers leveren wij ook omvormers die het signaal naar minder bekende en oudere normen kunnen omzetten. We noemen hier DVI, DisplayPort, mini DisplayPort, S-video, BNC, SDI en SCART.