"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Firewire kabel

Wat is FireWire precies?

FireWire is een al iets oudere verbindingsnorm die veel op laptops werd gebruikt om een snelle verbinding met randapparatuur te maken. FireWire staat ook bekend als de IEEE 1394 standaard. Een FireWire kabel werd met name gebruikt voor het maken van een verbinding met een videocamera met interne opslag. Deze verbinding biedt de mogelijkheid om die videocamera vanuit het video edit programma te besturen. Op deze manier kan op een comfortabele manier vanuit het edit programma alle footage bekeken en geselecteerd worden, zonder dat deze eerst naar laptop of pc overgezet hoeft te worden. IEEE 1394 is in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw mede door Apple ontwikkeld en door Apple op de markt gebracht onder de naam FireWire. Het was in zijn tijd een van de snelst externe commerciële seriële data verbindingen. IEEE 1394 is ook door de merken Sony en Texas Instruments op de markt gebracht onder andere namen. Sony gebruikt de naam i.Link en Texas Instruments gebruikt de naam Lynx. De maximum overdrachtssnelheid van een FireWire kabel is afhankelijk van de gebruikte versie 400 of 800 Mb/s. Doordat er veel sneller alternatieven zoals Thunderbolt en USB 3.0 beschikbaar zijn, raakt FireWire steeds meer in onbruik.

FireWire specificaties

FireWire kent twee versies: versie 400 en versie 800. Versie 400 kent drie verschillende transmissiesnelheden: 100, 200 en 400 Mb/s. De maximum lengte van een FireWire kabel is 4,5 meter. Naast dataverkeer kan een FireWire kabel ook voeding verzorgen tot een vermogen van maximaal 45 watt. FireWire biedt de mogelijkheid om apparatuur in een daisy-chain aan te sluiten. Hierbij wordt apparaat één op de computerpoort aangesloten en apparaat twee wordt op apparaat één aangesloten. Zo kunnen maximaal 16 apparaten achter elkaar aangesloten worden. Versie 400 maakt gebruik van twee verschillende connectors. Voor de computer- en laptopaansluiting wordt de 6-polige connector gebruikt. Deze connector is geschikt voor het overdragen van voedingsspanning. De 4-polige connector wordt veel gebruikt op randapparatuur, die geen voedingsspanning nodig heeft. Qua dataoverdracht heeft de 4-polige connector dezelfde eigenschappen als de 6-polige connector. Beide connectors zijn ook bekend onder de naam alpha connector. Versie 800 heeft een maximale dataoverdracht van 800 Mb/s, dit is twee keer zo hoog dan de 400 versie. Versie 800 maakt gebruik van een 9-polige connector. Deze connector is ook bekend onder de naam beta connector.

Kabels en aansluitingen

FireWire versie 400 en 800 maken gebruik van verschillende connectors, daarbij maakt versie 400 gebruik van de vier- of zespolige connector. Dat zijn in totaal drie verschillende connectors die onderling niet op elkaar passen. Versie 800 is backward compatible met versie 400, maar omdat beide versies van een verschillende connector gebruikmaken heeft u wel de juiste FireWire kabel nodig. Met de drie beschikbare connectors zijn totaal zes combinaties mogelijk.

  • 4-polig naar 4-polig (versie 400);
  • 6-polig naar 6-polig (versie 400 met overdracht van voedingsspanning);
  • 9-polig naar 9-polig (versie 800);
  • 4-polig naar 6-polig (versie 400);
  • 4-polig naar 9-polig (versie 400 naar versie 800 zonder overdracht van voedingsspanning);
  • 6-polig naar 9-polig (versie 400 naar versie 800 met overdracht van voedingsspanning).
Het is bij het uitzoeken van een FireWire kabel bijzonder belangrijk om een kabel met de juiste connectors te selecteren. U kunt zelf bepalen met welke FireWire connector u te maken heeft door het aantal pennen in beide connectors van de aan te sluiten apparaten te tellen. Gebruik zo nodig een vergrootglas om het aantal pennen te tellen. Zo bestelt u altijd een FireWire kabel met de juiste connectors.