Overige Producten 
Kabels 
Account  

Verlichting Transformator

Gerelateerde Categorieën

Welke verlichting transformator kopen?

Een verlichting transformator kopen vereist de nodige overwegingen. In de eerste plaats is het belangrijk om na te gaan welke voltage u kunt gebruiken bij de verschillende soorten transformators. In de tweede plaats is niet elke trafo geschikt voor LED verlichting. LED lampen werken op gelijkspanning dus is het belangrijk dat u beschikt over een verlichting transformator die ook daadwerkelijk gelijkspanning afgeeft. Bij halogeen lampen is dat anders. Deze lampen gebruiken wisselspanning en daarom kun je oude verlichting transformators voor halogeen verlichting niet gebruiken om LED lampen op aan te sluiten. Er zijn meerdere soorten verlichting transformators. Sommige daarvan zijn zeer geschikt om LED lampen op aan te sluiten, terwijl bij andere nog enkele aanpassingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat het een veilige situatie oplevert en er bovendien efficiënt met de stroom wordt omgegaan.

Gewikkelde transformator voor LED verlichting

De gewikkelde trafo is de klassieke verlichting transformator die vroeger vaak werd gebruikt. Hij bestaat uit een metalen kern waar koperdraad omheen is gewikkeld. Er zijn enkele nadelen aan dit apparaat, waardoor hij nu minder vaak wordt gebruikt. Hij is erg groot en zwaar ten opzichte van andere modellen. Vaak geeft dit apparaat ook een constant zoemend geluid. Een ander nadeel is dat deze trafo niet zuinig is in verbruik. Er gaat veel sluipverbruik verloren. Zuiniger stroomverbruik is vaak juist één van de redenen dat mensen overstappen naar LED lampen. Dit type transformator is eigenlijk niet bedoeld voor LED lampen. Omdat de gewikkelde trafo niet nauwkeurig 12 V afgeeft, is het mogelijk dat de kwetsbare LED lampen beschadigd raken of niet goed werken. Dit kan leiden tot een zwak of knipperend licht en de lampen worden tevens erg warm. Door gebruik te maken van een trafo dimmer kunt u deze problemen voorkomen. Daarvoor heeft u dus wel nog een extra apparaat nodig. Echter is door deze constructie het verbruik minder efficiënt.

Liever geen elektronische transformator voor LED

De elektronische verlichting transformator is licht en klein ten opzicht van de zware gewikkelde transformators. Dat lijkt een voordeel, maar desondanks zijn deze trafo's eigenlijk niet geschikt om LED lampen op aan te sluiten. Elektronische verlichting transformators hebben namelijk een minimale belasting nodig. Dit minimale verbruik moet behaald worden zodat de trafo en de lampen goed functioneren. Aangezien LED lampen een zeer laag verbruik hebben, is het niet altijd eenvoudig om dit minimum te halen. Het precieze minimale verbruik staat meestal aangegeven op de verlichting transformator zelf. LED lampen gebruiken ongeveer zeven keer minder stroom dan halogeen lampen. Als het minimum niet wordt gehaald, dan werken de lampen niet goed. Dit kun je zien doordat de lampen niet aan gaan of ze geven een zwak en knipperend licht. Door deze problemen is het niet aan te raden om deze transformators te gebruiken voor LED lampen. Voor het aansluiten van halogeen lampen is deze verlichting transformator prima in te zetten.

LED transformator

Zoals de naam al doet vermoeden is een LED trafo een ideale oplossing voor het aansluiten van LED lampen op het standaard stroomnet. Officieel heet dit apparaat LED driver, maar in de volksmond wordt dit toch een transformator genoemd. De nadelen die andere types verlichting transformators vaker hebben, gelden niet voor dit apparaat. De LED driver is klein en compact en maakt vrijwel geen geluid. Bovendien is hij erg zuinig en gaat er geen stroom verloren door sluipverbruik. Ten opzichte van de elektronische transformator heeft de LED transformator als voordeel dat er geen minimaal verbruik nodig is om de LED lampen goed te laten functioneren. Als u ervoor heeft gekozen om LED verlichting in uw huis of op kantoor te gebruiken, dan is het aan te raden om dit type transformator aan te schaffen. Ze zijn eenvoudig in gebruik en u bent ervan verzekerd dat ze uw LED lampen niet beschadigen.

Een transformator met een dimmer

Er zijn nog geen standaard dimbare verlichting transformators voor dimbare LED lampen. U kunt er wel voor kiezen om een elektronische transformator te gebruiken in combinatie met een dimmer. Deze dimmers zorgen ervoor dat de nadelen die zo'n verlichting transformator heeft grotendeels worden tegengegaan. Er wordt bijvoorbeeld gezorgd dat de minimale belasting sterk naar beneden gaat en dat zorgt voor een beter resultaat. Tevens is dit beter voor de levensduur van de verlichting. Als je beschikt over een LED transformator, dan is het ook mogelijk om de lampen te dimmen met een 230V LED dimmer. De juiste verlichting transformator hangt sterk af van het type lamp. De meeste mensen die overstappen naar een nieuw type verlichting kiezen voor de LED lamp, omdat deze zuiniger is. Advies is om de verlichting transformators in het huis te vervangen met LED transformators. Dit is een kleine investering, maar is het geld zeker waard. U haalt meer uit uw LED lampen, ze gaan langer mee en het is veiliger.

Uw verlichting transformator online kopen

Een verlichting transformator koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een verlichting transformator of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie