Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

USB adapter omvormer

USB C naar USB A adapter - Allteq
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 4,29
Micro USB adapter omvormer - Delock
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 4,29

Wat is Universal Serial Bus?

De afkorting staat voor Universal Serial Bus. De aansluiting is een bijzonder handige verbinding die niet meer weg te denken is uit de moderne computertechniek. Het is een handzame en handige connector die gebruikt wordt voor het aansluiten van randapparatuur op een computer. Denk hierbij aan een muis, toetsenbord, maar ook aan een externe harde schijf, printer, audioapparatuur en uw smartphone. Deze technologie is hot plugable dat inhoudt dat u de stekker in uw laptop of pc kunt steken en er weer kunt uithalen terwijl de pc en het aan te sluiten apparaat aanstaan. Bij een externe harde schijf is het door het operating systeem wel noodzakelijk om de harde schijf softwarematig te ontkoppelen voordat u de kabel van de schijf uit uw computer trekt. Een tweede handige optie is het gebruik van een hub. Een USB hub is een geavanceerde verdeeldoos voor Universal Serial Bus verbindingen. U steekt de stekker van de hub in uw laptop of pc, waarna u meerdere apparaten in de hub kunt steken die daarna gelijktijdig met uw laptop of pc kunnen samenwerken.

Verschillende normen

In de loop van de jaren zijn er meerdere normen en aansluitingen op de markt gebracht. Het is handig om het verschil tussen de verschillende normen en aansluitingen te kennen. Zo komt u nooit voor een verrassing te staan en bestelt u een USB verloopstekker die past én werkt. Op dit moment zijn er twee veel gebruikte normen, USB 2.0 en 3.0. De 2.0 norm ondersteunt een maximum snelheid van 480 Mb/s. Dit is snel genoeg voor bijna alle randapparatuur, behalve voor verbindingen waar een hoge overdrachtssnelheid nodig is. Versie 2.0 wordt door vrijwel alle randapparatuur ondersteund. Denk hierbij aan een muis, toetsenbord, printer en externe audiokaart. Versie 2.0 herkent u aan het zwarte of witte kunststof balkje in de aansluiting en stekker. USB 3.0 ondersteunt een overdrachtssnelheid van maximaal 5 GB/s. Dit is meer dan tien keer zo snel in vergelijking met 2.0. De nieuwere versie wordt gebruikt bij apparatuur die om een hoge overdrachtssnelheid vraagt. Denk hierbij aan een externe hardeschijf en een gigabit netwerkaansluiting. Versie 3.0 is te herkennen aan het blauwe kunststof balkje in de aansluiting en stekker.

USB aansluitingen

In de loop van de tijd zijn er verschillende Universal Serial Bus aansluitingen ontwikkeld. De eerste stekker is de nog steeds veel gebruikte standaard USB-A stekker. Omdat deze stekker nog steeds te groot was voor kleine apparaten zoals een fototoestel, is de ministekker ontwikkeld. Deze is later opgevolgd door de microstekker. De mini uitvoering vindt u alleen nog terug op oudere apparatuur. De microstekker wordt veel gebruikt op Android smartphones als laad- en data-aansluiting. De USB-C stekker is een relatief nieuwe stekker. Deze zult u in de toekomst steeds vaker tegen komen, op laptops en smartphones. Via Universal Serial Bus kon voor de introductie van de type C technologie maar een beperkt vermogen voor het voeden en laden worden overgebracht. Met type C is hier verandering in gekomen en kan een veel hoger vermogen worden overgedragen. Hoeveel hangt af van de gebruikte lader, het aangesloten apparaat en de eigenschappen van de kabel. De maximale snelheid van USB-C is 5 Gb/s en bij nieuwere aansluitingen 10 Gb/s. Let bij het kiezen van een USB verloopstekker dus goed op welke aansluiting u nodig heeft.

Een USB verloopstekker

Wilt u een apparaat aansluiten, maar past de stekker niet? Een USB verloopstekker biedt dan uitkomst. Om een USB verloopstekker te kiezen, moet u weten wat het type en gender is van de aansluiting waar u een stekker op aan wilt sluiten. Via het filter op deze pagina kunt u eenvoudig dit type selecteren. Daarna verschijnen alle geschikte types USB verloopstekker die wij in ons assortiment hebben. Op uw scherm en kunt u eenvoudig een uitvoering uitkiezen die past en deze bestellen. Zijn de stekker en aansluiting op laptop of pc beiden USB 3.0, kies dan ook een USB verloopstekker van die 3.0 versie met het blauwe kunststof balkje. Universal Serial Bus is, zoals de naam al aanduidt, een universele aansluiting die geschikt is voor het overdragen van veel verschillende soorten data. Voor monitoren kunt u kiezen uit verschillende types USB verloopstekker, bijvoorbeeld USB naar VGA, HDMI, DVI of Displayport. Voor een netwerkpoort kunt u kiezen tussen USB 2.0 naar 100 Mb/s of 3.0 naar een 1 Gb/s netwerkaansluiting.