"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

D batterij

Batterij tester - Goobay
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 6,49
Batterij tester - Camelion
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 6,99
Batterij tester - Varta
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 10,99

D batterij wegwerpversies

De wegwerpversies zijn te verkrijgen in een drietal mogelijke systemen: zinkchloride, alkaline of lithium. D batterijen met het zinkchloridesysteem hebben als voordeel de zeer gunstige prijs, maar kunnen ook met afstand de minste energie opslaan. Zodoende zijn ze alleen bruikbaar in situaties waarbij het stroomverbruik laag zal zijn. Uitvoeringen met het Alkalinesysteem kunnen tussen de 3 tot 4 maal zoveel opslaan en zijn zodoende tegenwoordig de standaard. De prijs is iets hoger, maar dit wordt ruim gecompenseerd door de hogere capaciteit. Voor echt zware toepassingen of plaatsen waarbij verwisselen niet makkelijk gaat, is de lithiumbatterij een uitkomst. Er is - voor plekken waarbij verwisselen nauwelijks zal gebeuren - zelfs een uitvoering met soldeerpinnen. Met een capaciteit die tot 7 maal hoger is dan alkaline batterijen is duidelijk dat dit type uiterst krachtig is. De prijs is echter ook vele malen hoger dan van één van de andere twee typen.

Oplaadbare D batterijen

Zoals bij andere maten ook het geval is, levert de oplaadbare D batterij een spanning van 1,2 V in plaats van de 1,5 V die wegwerpversies leveren. In de dagelijkse praktijk levert dit overigens geen problemen op. Ze functioneren volgens het nikkelmetaalhydridesysteem. De capaciteit varieert, waardoor de keuze aangepast kan worden aan het gebruik. Het geheugeneffect is gering, maar er is in de loop der tijd wel sprake van een duidelijk merkbare zelfontlading. Voor situaties waarbij de cel langere tijd energie moet leveren zonder op te laden is dit zodoende niet de beste oplossing. In situaties waarbij regelmatig wordt ontladen en opgeladen is er geen enkel probleem. Er is tevens sprake van een temperatuurafhankelijkheid. Bij lage temperaturen gaat er capaciteit verloren en bij te hoge temperatuur kan beschadiging plaatsvinden.

Accessoires

Het kan zomaar voorkomen dat u D batterijen ergens heeft liggen en niet meer weet of deze nog te gebruiken zijn of dat ze leeg zijn. Met een batterijtester is makkelijk te bepalen in hoeverre de bruikbaarheid op orde is of dat vervanging nodig is. Voor oplaadbare typen zijn er de opladers. Let voor de aankoop op of de maat en het systeem van de batterij geschikt zijn voor de betreffende lader. Daar de opladers meestal geschikt zijn voor meerdere maten cellen is deze bijvoorbeeld ook te gebruiken voor uw oplaadbare penlites. Wilt u zelf een voeding maken met behulp van losse cellen, dan is een batterijhouder ideaal. Afhankelijk van het aantal te plaatsen cellen wordt een bepaalde spanning afgegeven. Voor de aansluiting aan een kabel/stroomafnemer kan gekozen worden tussen een aantal verbindingsmogelijkheden: drukknop, soldeerverbinding of aansluitclip.