"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Parallel kabel

Parallelle soldeeraansluiting - HQ Products
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 1,89
Parallelle jumper box - Nedis
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,69

Wat is een parallel kabel en waar wordt deze voor gebruikt?

Een parallel kabel is een datakabel die gebruikt wordt voor het gelijktijdig (en dus niet serieel) versturen van meerdere databits. In dit type pc bekabeling worden 8 bits gelijktijdig verstuurd. Deze 8 bits worden in de IT wereld aangeduid met een byte. Om meerdere bits onafhankelijk en gelijktijdig van elkaar te versturen, heeft een parallel kabel voor elke bit een aparte ader. Dit is de reden waarom dit snoer dik is en een brede connector met veel pinnen heeft. De parallel kabel werd op de eerste pc’s van IBM gebruikt voor het op een computer aansluiten van printers die werden geleverd door het merk Centronics. Voor de aansluiting op de pc heeft IBM gekozen voor de DB 25 pins connector. Deze connector was jarenlang synoniem met een printeraansluiting. Centronics koos ervoor om printers uit te rusten met een 36 polige blue ribbon connector. Deze de facto standaard is door alle andere printerfabrikanten uit die tijd overgenomen. Dit snoer wordt nog steeds een Centronics printerkabel genoemd. Het is minder bekend dat deze poort ook geschikt is voor dataoverdracht tussen twee computers.

Apparatuur aansluiten met parallel kabel

Oudere scanners hebben vaak de beschikking over twee DB 25 poorten. Hiermee kan de scanner tussen de verbinding van een printer en de computer aangesloten worden. De standaard parallelle printerkabel moet hiervoor losgekoppeld worden van de computer en op de scanner aangesloten worden. Voor het aansluiten van een scanner op de computer is er een parallel kabel met aan beide zijden een DB 25 connector nodig. Om meerdere apparaten zoals scanners en printers op de (vaak) enige parallelle poort van een computer aan te sluiten, is een parallelle schakelaar een uitkomst. Om een printer met een blue ribbon connector op een parallelle schakelaar aan te sluiten, heeft u een Centronics printerkabel nodig. Voor het aansluiten van een scanner en om de schakelaar op de parallelle poort van een computer aan te sluiten, heeft u een parallel kabel met aan beide zijden een DB 25 connector nodig. Naast de standaard snoeren leveren wij ook verlengkabels van diverse lengtes waarmee u eenvoudig een te kort snoer kunt verlengen.

Parallelle verloopkabel

Moderne computers worden zelden met een parallelle poort uitgerust, maar hebben de beschikking over veel snellere USB seriële poorten. Heeft u nog een printer of scanner met alleen een parallelle poort, dan kunt u met een USB naar parallelle poort snoer uw printer toch op een moderne computer aansluiten. Deze bekabeling bevat een ingebouwde chip die het seriële USB signaal omzet naar een parallel signaal. Wacht na het aansluiten tot dat uw operating systeem de bekabeling herkend heeft. Het kan nodig zijn om eerst het snoer met de printer te verbinden en de printer aan te zetten voordat u de bekabeling via USB met uw computer verbindt. Dit om ervoor te zorgen dat de parallelle communicatie op de juiste manier wordt ingesteld. Afhankelijk van printer, bekabeling en uw operating systeem heeft u de beschikking over alleen de basis printfunctie of over de uitgebreide functies die de printer biedt zoals out-of-paper- en tonerberichten. Bij het product is vermeld voor welk operating systeem het snoer geschikt is. Let goed op de aansluiting op uw apparaat. Dit kan een blue ribbon / Centronics poort zijn, of een DB25 poort. Wij leveren beide types.