Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

USB autolader

Aantal en soort USB aansluitingen

Was nog niet zo lang geleden een enkele USB aansluiting standaard, inmiddels is 2 wel een beetje de norm. Drie of vier aansluitingen komen echter ook voor. Verder is er nogal wat verschil in het soort USB aansluitingen. USB A, USB C en Micro USB zijn de meest voorkomende soorten aansluitingen bij een USB autolader. USB B zult u niet tegenkomen, omdat deze aan de forse kant is en ook qua technische specificaties niet voor de hand ligt. De Micro USB kunt u verder in enkele varianten tegenkomen, ook daar is het dus even opletten. Ook mini USB zult u niet tegenkomen, hoewel de benamingen Mini USB en Micro USB tot op vandaag nog met regelmaat door elkaar worden gebruikt (maar technisch en qua connector volledig verschillend zijn). Voordat u dus online een USB autolader kopen gaat, onderzoek en noteer eerst even alle connectortypes die u in de auto wilt gebruiken.

USB en ampèrage

Het feit dat op een USB autolader aangesloten apparaten traag of helemaal niet opladen, heeft vaak te maken met een onjuiste inschatting van het benodigde ampèrage. We hebben bij elk product in ons assortiment de betreffende waardes erbij gezet. Bij een enkele aansluiting is dat een eenvoudige zaak, bij een USB autolader met 2 USB aansluitingen kunnen er echter meerdere situaties van toepassing zijn. Vaak wordt het totale ampèrage van 2400 mA verdeeld over de aansluitingen. Als u bij zo’n type lader één USB apparaat aansluit, dan laadt deze op met 2400mA, sluit u echter 2 apparaten aan laden ze elk op met 1200 mA. Dat is voor veel apparaten zoals een tablet te weinig. Er zijn echter ook modellen dubbele USB autolader waarbij elk van de aansluitingen 2400 mA levert ook wanneer ze gelijktijdig zijn aangesloten. Let dus altijd ook op de totale en gedeelde ampèrages van elke lader, niet elke rekensommetje zal hier hetzelfde opleveren.

De andere versie: de sigarettenaansteker splitter

Behalve met meerdere USB aansluitingen zijn er ook modellen met diverse sigarettenaanstekeraansluitingen. Daarbij wordt de sigarettenaanstekeraansluiting van het voertuig gesplit in (meestal) twee aansluitingen. Optioneel zijn er dan ook nog enkele USB aansluitingen aan boord. Hetgeen hiervoor is beschreven over ampèrage dat verdeeld wordt over de aansluitingen, geldt ook voor dit laatste type USB autolader. De uitgangsspanning van de gesplitte sigarettenaanstekeraansluiting bedraagt dan tweemaal 12 volt. Verder dient u dan rekening te houden met de maximale belastbaarheid, deze kan met dit soort splitters behoorlijk snel worden bereikt al naar gelang welke apparaten u er allemaal aanhangt. Overigens is een dergelijke splitter bijna standaard voorzien van een zekering om overbelasting te voorkomen. Een defecte zekering kan ook de reden zijn dat een goede USB autolader toch niet functioneert.

USB autolader kopen, hoe te kiezen?

Wie wel eens een kennisforum voor automobilisten bezoekt, zal al snel de nodige berichten tegenkomen over een niet functionerende USB autolader. Althans, het lijkt er vaak op dat de lader niet functioneert. Vaak is het echter zo dat niet de juiste USB autolader gekozen is. Wie bijvoorbeeld gelijktijdig 2 apparaten van elk rond de 2A wil opladen met een enkele lader die geschikt is voor 2400mA zal daar niet veel plezier aan beleven. Het beschikbare ampèrage wordt namelijk verdeeld over de aansluitingen, zodat beide apparaten niet of slechts heel traag worden opgeladen. Het is dan ook raadzaam u even te verdiepen in de mogelijkheden (en onmogelijkheden).

Tips bij storingen

Hiervoor hebben we al de meest voorkomende problemen met ampèrages besproken. Wanneer u bij het bestellen hierop let, kan dit eigenlijk geen punt meer zijn. Toch zijn er ook nog andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat de oplader niet naar behoren of helemaal niet werkt. Zo komt het wel eens voor dat de contraplug van de sigarettenaansteker niet meer goed functioneert. Dit komt met name voor bij oudere auto’s waar de plug regelmatig is gebruikt. De USB autolader “past” dan niet meer goed en krijgt geen behoorlijk werkend contact. Ook kan het zijn dat de zekering stuk is gegaan bijvoorbeeld door het aansluiten van een te zware koelbox, maar dat zult u ongetwijfeld dan al eerder hebben gemerkt. Ten slotte nog een tip: ook al brandt het indicatielampje van de autolader, dan wil dat nog niet zeggen dat hij naar behoren zal opladen wanneer het ampèrage niet correct is gekozen.