Kabels 
Overige Producten 
Account  

HDMI Omvormer

Wat doet een HDMI omvormer?

HDMI is een van de belangrijkste standaards voor het verbinden van multimedia-apparatuur, zoals flatscreen tv’s, beamers, surround sound receivers en media spelers. De naam is een acroniem en staat voor High-Definition Multimedia Interface. De techniek is aan het begin van deze eeuw ontworpen door een groep fabrikanten toen er door de vergaande digitalisatie de behoefte ontstond aan een nieuwe aansluitnorm waarmee apparatuur van verschillende merken onderling met elkaar verbonden konden worden. In de norm zijn verschillende dingen vastgelegd, zoals de vorm en de bedrading van de connector. Daarnaast de overdrachtskarakteristiek van de gebruikte kabel, waarbij vooral de maximaal te gebruiken bandbreedte een belangrijke rol speelt. Daarnaast is ook het overdrachtsprotocol van het digitale beeld- en geluidsignaal vastgelegd. Hierdoor kan apparatuur van verschillende fabrikanten die van deze aansluiting is voorzien zorgeloos en eenvoudig op elkaar aangesloten worden. Na het aansluiten wordt de verbinding tot stand gebracht en kunt u genieten van een hoge beeld- en geluidkwaliteit. Om het beschermde logo te mogen gebruiken moet een fabrikant aangesloten zijn bij de HDMI groep en zijn kabels of apparatuur laten certificeren. Inmiddels hebben meer dan tachtig fabrikanten zich aangesloten.

HDMI omvormer gebruiken

Het aansluiten van apparatuur is eenvoudig. Steek de stekkers van de HDMI kabel in de aansluiting van het ene apparaat zoals uw flatscreen TV en in het andere apparaat, bijvoorbeeld uw blue-ray speler. Het is ook mogelijk om apparatuur in een keten aan te sluiten. U kunt uw bluray speler of Apple TV aansluiten op uw audio receiver en vervolgens uw audio receiver op uw flatscreen tv of beamer. Het signaal wordt eenvoudig van het ene naar het andere apparaat doorgegeven. Maar wat als u een apparaat wilt aansluiten dat die aansluiting niet heeft? Er zijn veel verschillende types HDMI omvormer die het beeld- en geluidsignaal van of naar een andere norm kan omzetten. Afhankelijk van het type HDMI omvormer en de gekozen aansluiting zet de HDMI omvormer het signaal ook om in een analoog signaal, of omgekeerd. Daarnaast zijn er types HDMI omvormer die speciaal bedoeld zijn om het signaal via een ander medium te transporteren. Deze HDMI omvormer kan gebruikt worden om een beeldsignaal draadloos of via glasvezel of UTP over een grote afstand te transporteren.

Types HDMI omvormer

Een veel gebruikte HDMI converter is de VGA naar HDMI converter. Met deze converter kunt u eenvoudig een scherm of beamer die wel een VGA maar geen HDMI aansluiting heeft, aansluiten. De omvormer bevat een chip die het digitale signaal naar een analoog VGA beeld signaal converteert. Wilt ook het audiosignaal converteren kies dan een HDMI omvormer met een audio-uitgang. Audio wordt naar een stereosignaal omgezet. Wilt u het audiosignaal naar een analoog 5.1 surround signaal omzetten, dan heeft u een aparte HDMI omvormer nodig die surround sound ondersteunt. Het is ook mogelijk om een VGA signaal van bijvoorbeeld een computer te converteren om zo een scherm aan te sluiten met alleen een HDMI ingang. Gebruik in deze situatie een HDMI naar VGA convertor om uw monitor te kunnen aansluiten. Heeft nog analoge apparatuur met een SCART aansluiting dan kunt deze apparatuur eenvoudig aansluiten, door gebruik te maken van een SCART naar HDMI omvormer of een HDMI naar SCART omvormer. SCART heeft als voordeel dat het audio en video in een aansluiting combineert.

HDMI verlenger

Met een standaard kabel kunt u met gemak een afstand van tien meter overbruggen. Dit is voor veel toepassingen ruim voldoende. Als u echter in een winkel, kantine of groot huis een flatscreen in een andere ruimte wilt aansluiten, is dit niet genoeg. In deze situaties kunt u door het inzetten van een HDMI verlenger eenvoudig en zonder verlies van signaalkwaliteit een veel grotere afstand overbruggen. Voor afstanden van 30 tot 100 meter bieden we de HDMI omvormer die uw verbinding via een standaard UTP kabel verlengt. De maximaal te overbruggen afstand en de maximale geboden resolutie verschilt per type. Voor info monitoren is HD 1080p ruim voldoende. Voor UHD audio visuele apparatuur kiest u het beste een type dat 4K ondersteunt. Wilt u grotere afstanden overbruggen dan kunt u kiezen voor een coax kabel HDMI omvormer. Hiermee kunt u met uw signaal een afstand van 500 meter overbruggen. Voor het gebruik tussen gebouwen kunt u kiezen voor een glasvezel HDMI omvormer. Met dit type kunt u met uw signaal een afstand van maximaal 20 kilometer overbruggen.

Klantenservice & Informatie