Kabels 
Overige Producten 
Account  

Trekveer

Trekveer, wat doe ik ermee?

Een trekveer is een stevige lange veer waarmee een kabel in een (meestal flexibele) leiding geïnstalleerd wordt. Met de hand is dit vaak niet mogelijk of in ieder geval niet zonder de nodige frustratie. Doordat tegenwoordig veel flexbuis word gebruikt en omdat u het uiteinde van de trekdraad tegengesteld moet hebben aan de trekrichting is dit een lastig karwei. Het klusje wordt daarom vaak door twee personen uitgevoerd, waarbij de trekveer eerst door de leiding heen getrokken wordt. Vervolgens wordt de te installeren kabel eraan bevestigd. Nu wordt de trekveer teruggetrokken door de leiding waardoor de kabel meegaat met de veer. Behalve het gemak is een voordeel van deze methode dat er voorkomen wordt dat de kabel vast komt te zitten of misschien zelfs knapt. Voor zover mogelijk worden eerst de contactdozen waarlangs de draad getrokken wordt, geopend. De trekveer wordt vervolgens vanuit een geopende lasdoos in de bus geduwd, net zo lang tot hij bij de gewenste opening is aanbeland. Aan die kant van de buis worden vervolgens de gestripte draden aan het oog van de trekveer bevestigd, omgebogen en in elkaar gedraaid. Hiervoor wordt vaak een trekkous gebruikt. Allekabels heeft ook een trekkous assortiment met diverse uitvoeringen.

Lengtes en diameters

Allekabels heeft trekveren in verschillende lengtes. Veel gebruikt zijn relatief korte types van 10 tot 30 meter, waaronder ook de 20 meter trekveer. We hebben ook 50 en 60 meter en zelfs trekveren van 80 meter. De lengte die u nodig heeft is voor het grootste deel afhankelijk van de buislengte tussen de lasdozen. Onze trekveren zijn aan de uiteinden voorzien van een (meestal metalen) oog met een stompe, afgeronde kop. Dit onderdeel vergemakkelijk de doorgang door bochten en langs randen, verbindingen en lasdozen. Hieraan worden de installatiedraden bevestigd.

Trekveer uitvoeringen

Allekabels heeft trekveren in diverse uitvoeringen voor wat betreft gebruikt materiaal en diameter van de veer. Metalen trekveren hebben we met en zonder kogelkop. Onze nylon trekveren bestaan doorgaans uit massief nylon. Ze zijn door hun vaak dunnere en gladdere vorm bijzonder geschikt om een draad extra te trekken in reeds gevulde buizen. Verder hebben we ook trekveren van glasvezel in ons assortiment. Dit zijn bijzonder robuuste hulpmiddelen op een haspel die geschikt zijn voor alle mogelijke lastige klussen. Check ongeacht het gebruikte materiaal bij elke trekveer telkens de betreffende productpagina om te kijken of u wel de gewenste diameter trekveer bestelt.

Werken met veer en kous: tips

Het trekken van draden in een buis die al draden bevat is af te raden, tenzij het natuurlijk niet anders kan. De trekveer schuurt immers langs de zittende bedrading en beschadigt wellicht de isolatie. Draden worden daarom meestal niet stuk voor stuk maar tegelijk de buis in getrokken. Het gebruik van een smeermiddel, natte spons dan wel groene of gele zeep is een optie. Het draadtrekken dient verder steeds te gebeuren in het verlengde van de buis, met geleidelijk trekken en kleine rukjes. Het draadtrekken gebeurt daarom bij voorkeur door twee personen tegelijk: de één voert de draden licht duwend de buis in en zorgt ervoor dat er geen knikken of lussen in de kabel komen, terwijl de ander de draden letterlijk door de leiding trekt. Betreft het nieuwbouw: het trekken van de draden pas uitvoeren als alle buizen zijn gelegd en nadat beton, metsel- en ruwe stukadoorswerkzaamheden gereed zijn. Trek geen draden bij temperaturen onder de 5 °C. De vinylmantel van de draden is door de kou stugger en daardoor kwetsbaarder. Ten slotte nog een vanzelfsprekendheid: houd bij het draadtrekken steeds de te maken schakelingen goed voor ogen, bij voorkeur vanaf de actuele installatietekening.

Uw trekveer online kopen

Een trekveer koopt u online bij Allekabels. Of u nu een trekveer of trekkous wilt kopen, samen met welllicht VD draad en installatiebuis, bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een trekveer en toebehoor of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.

Klantenservice & Informatie