"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Knoopcel batterij

Knoopcel batterij - CR1220 - Duracell
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,29
Knoopcel batterij - SR626 - Duracell
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 1,59
Knoopcel batterij - LR44 - 2 batterijen - Duracell
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,29
Knoopcel batterij - CR2025 - 2 batterijen - Duracell
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,29
Knoopcel Batterij - Varta
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 6,19
Knoopcel batterij - SR41 - Duracell
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
Knoopcel batterij - V13GS - Varta
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,29
Knoopcel batterij - VL2020 - euroway
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 6,39
Batterij tester - Varta
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 10,99
Knoopcel batterij doosje - Rayovac
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,69
Magneetpen - Rayovac
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 4,29

Wat is een knoopcel?

Een knoopcel is een kleine batterij in de vorm van een knoop. Deze is rond en relatief plat, door de intrede van veel nieuwe wearable elektronica staat deze batterij volop in de aandacht. Door het kleine formaat is deze licht van gewicht, maar heeft daardoor ook maar beperkte energie ten opzichte van andere grotere wegwerpbatterijen. Door zijn kleine formaat wordt deze vooral toegepast in elektronica die klein en licht van formaat is. Een bekend voorbeeld is het gehoorapparaat en het digitaal horloge. Een knoopcel is een wegwerpbatterij en moet als deze leeg is vervangen worden door een nieuwe. Gooi een leeg exemplaar nooit bij het normale huisvuil, maar doe hem bij het chemische afval. Voor apparaten zoals gehoorapparaten en fietslampjes die relatief veel stroom gebruiken, moet u ze regelmatig vervangen. In elektronica die weinig energie verbruikt zoals een afstandsbediening en draadloze deurbel gaat een dergelijke batterij vaak een jaar of langer mee. Let bij het bestellen altijd goed op dat u het juiste typenummer bestelt.

De celchemie

In de loop van de jaren zijn er veel verschillende soorten cellen op de mark gebracht. Ieder met zijn eigen diameter en zijn eigen dikte. Daar komt nog eens bij dat de spanning van op elkaar lijkende cellen kan verschillen. Elk formaat heeft zijn eigen typeaanduiding die op de cel en op het apparaat is aangegeven. Stop dus nooit zomaar een knoopcel in uw apparaat die ongeveer past. Dit kan uw apparaat ernstig beschadigen. De typeaanduiding is internationaal genormaliseerd door IEC, de International Electrotechnical Commission. De aanduiding van een knoopcel is gewoonlijk een code uit twee letters gevolgd door twee, drie of vier cijfers. De eerste letter geeft aan welke chemie erin gebruikt wordt. L staat voor Alkaline, waarbij de elektrische energie opgewekt wordt door een reactie tussen zink en magnesium dioxide. De elektrolyt bestaat uit een alkali. C staat voor Lithium waarbij de reactie plaatsvindt tussen Lithium en magnesiumdioxide. P staat voor zink lucht. Dit is een cel die door zijn hoge capaciteit veel in hoortoestellen wordt gebruikt. De tweede letter is de R die aangeeft dat de cel rond is.

Het celformaat

Naast twee letters die de gebruikte chemie aangeven, wordt er een aantal cijfers gebruikt. Deze cijferreeks is de maat voor de afmeting van de cel. Het eerste deel van deze reeks geeft de diameter van de cel aan. Hierbij is de werkelijke diameter afgerond op hele millimeters. Bij diameters onder de 10 millimeter is dit één cijfer, bij diameters boven de tien millimeter zijn dit twee cijfers. Het tweede deel van de cijferreeks is de dikte van de cel in tienden van millimeter. Zo ontstaat bij kleine cellen een driecijferige code en bij een grote cel een viercijferige code. Een bekend voorbeeld is CR2032 Dit is een lithiumcel met een diameter van 20 millimeter en een dikte van 3,2 millimeter. Er zijn ook cellen met een tweecijferig nummer. Naast de IEC aanduiding zijn er nog enkele fabrikantspecifieke aanduidingen in omloop. Een tweecijferig nummer geeft niet de maat weer, maar is een typeaanduiding voor een gestandaardiseerde afmeting. Een bekend voorbeeld is LR44, die ook bekend staat met de IEC code LR 1154. Dit is de reden waarom u bij één en dezelfde knoopcel vaak een aantal aanduidingen tegenkomt.

Bijzondere types knoopcel en handige accessoires

Een standaardcel is door zijn lage zelfontlading uitstekend geschikt als backup batterij in een computer. Door het gebruik van een backupcel blijft de klok in uw pc doorlopen ook al zit de stekker niet in het stopcontact. Vaak wordt een type knoopcel gebruikt dat voorzien is van soldeeraansluitingen. Wilt u een dergelijke cel vervangen, gebruik dan altijd een cel die ook soldeeraansluitingen heeft. Probeer nooit zelf draden eraan te solderen. Het is belangrijk om bij het testen met een batterijtester rekening te houden met de nominale spanning van de batterij. Deze is bij een LR cel 1,5 volt en bij een CR 3 volt. Voor het testen van gehoorapparaatcellen met de P aanduiding verkopen wij speciale batterijtesters. Deze testers zijn klein en handig om mee te nemen. Een knoopcel is eenvoudig in de tester te stoppen waarna u eenvoudig kunt zien of deze aan vervanging toe is. Met de bijgeleverde bevestiging kunt u de tester eenvoudig aan uw sleutelbos bevestigen. Voor het opbergen van meerdere knoopcellen verkopen wij handige doosjes. Voor het eenvoudig oppakken van kleine knoopcellen verkopen wij een magneetpen.