"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

CAT6 Kabel

Cat 6 keystone - Cat.6A Adapter
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,69
Netwerk koppelstuk Cat 6 - metaal - rj45
Vandaag besteld, morgen verzonden
€ 5,99
RJ45 Cat 6a netwerk koppelstuk - S/FTP Cat 6a
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 9,99
Cat 6 koppelstuk - Digitus Professional
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,99
LSA Netwerk Koppelstuk Cat 6 - Gereedschapsloze montage
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 6,99
Netwerk Koppelstuk Cat 6a - Gereedschapsloze montage - LSA
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 6,99
Cat 6 RJ45 connector - Gereedschapsloos - Vaste of flexibele kern
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 8,49
Stofkap - Goobay
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 2,19
RJ45 stofbescherming voor RJ45 stekker 10 stuks
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,19
Stofkap - Delock
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,19
Stofkap - Goobay
2-3 dagen levertijd
€ 4,29
Stofkap - Delock
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 4,59
Stofkap - RJ45 ingang - 10 stuks
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 11,69
Stofkap - Delock
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 13,79

Wat is een netwerkkabel?

Netwerkkabel is de algemene aanduiding van de moderne twisted pair kabel die gebruikt wordt voor dataoverdracht tussen computers en netwerkapparatuur. Het eenvoudigste voorbeeld van een netwerkkabel is de kabel waarmee u thuis een pc of laptop rechtstreeks op een netwerkpoort van uw internetmodem aansluit.

In ons draadloze tijdperk maken we veel gebruik van wifi om onze smartphone, tablet, pc en laptop met internet te verbinden. Toch heeft het gebruik van een netwerkkabel in veel situaties een voordeel en daardoor wordt een netwerkkabel in veel omgevingen zoals op kantoren, maar ook thuis nog steeds vaak gebruikt.

Voordelen van het gebruik van een netwerkkabel:

  • geen last van storing, mits u de juiste netwerkkabel heeft gekozen;
  • plug en play, u hoeft geen wifiwachtwoord in te voeren. Zodra de stekker van de netwerkkabel wordt aangesloten, wordt er verbinding met het netwerk gemaakt;
  • altijd een hoge verbindingssnelheid met uw internetmodem of switch, want de verbinding wordt niet gedeeld met andere apparatuur.

Losse kabel of patchkabel met connectors?

Bij het aanschaffen van een netwerkkabel is de eerste vraag of u een losse kabel koopt zonder connectoren of een kabel koopt waar al connectors aan beide einden voorgemonteerd zijn. Beide keuzes hebben hun voor- en nadelen.

Voor korte verbindingen waar een kabel eenvoudig gelegd kan worden, is een voorgemonteerde patchkabel een goede keus. U kunt na het openen van de verpakking de kabel direct in gebruik nemen.

Wilt u de kabel door een kabelgoot of buis trekken, dan vormt de connector aan het uiteinde van de kabel vaak een obstructie om de kabel door een buis of kabelgoot te trekken. Een tweede nadeel van een patchkabel is de vaste lengte.

Bij ons kunt u ook losse kabel bestellen die u eenvoudig door een kabelgoot of buis kunt trekken en op iedere lengte kunt afknippen. Is de kabel gelegd, dan kunt u met een speciale krimptang eenvoudig zelf RJ45-connectors aan het uiteinde van de kabel monteren. Beschikt u nog niet over een krimptang en losse RJ45-connectors, kies dan voor een voordelige set met kabel, connectors en krimptang.

De opbouw van een netwerkkabel

Een moderne netwerkkabel bestaat uit vier aderpaartjes. Elk aderpaartje wordt gebruikt voor het versturen van een datasignaal via een zogenoemde current loop. De stroom voor deze current loop gaat door het ene draadje heen en door het andere draadje weer terug.

Een aderpaartje bestaat uit twee geïsoleerde draden die in de lengte in elkaar gedraaid zijn, de Engelse term voor een getwist aderpaartje is twisted pair. Het twisten van een aderpaartje zorgt ervoor dat het getransporteerde datasignaal minder last heeft van interferentie van signalen van buitenaf.

De vier aderpaartjes worden omsloten door een mantel die de draden beschermt tegen mechanische invloeden van buitenaf. Deze mantel kan van verschillende soorten materialen gemaakt worden. We gaan verderop in op de verschillende soorten mantelmateriaal.

Aansluiten van een netwerkkabel

Om een netwerkkabel op een computer of netwerkapparatuur aan te sluiten, wordt de kabel aan beide uiteinden van connectors voorzien. De connectors zijn eenvoudig in te pluggen en weer los te nemen. De meest gebruikte netwerkconnector is de R45-connector. Deze past in de standaard Ethernet-aansluiting die u op uw internetmodem en pc terugvindt.

Veel moderne laptops zijn zo dun dat er geen ruimte is voor een standaard netwerkaansluiting. Om een netwerkkabel op deze apparatuur aan te sluiten heeft u een externe netwerkadapter nodig. U sluit deze netwerkadapter aan op de standaard USB-poort of de USB-C poort van uw laptop.

Indeling in categorieën

Fabrikanten maken netwerkkabels met verschillende specificaties, die verschillende snelheden aankunnen. Om een eenvoudig onderscheid tussen deze kabels te maken, worden netwerkkabels ingedeeld in een categoriesysteem. Elke categorie-aanduiding heeft een cijfer, dat gevolgd kan worden door een letter. Een cijfer gevolgd door een letter geeft een uitbreiding of opwaardering van de specificaties van een categorie aan, waardoor een kabel een hogere maximale datasnelheid kan halen of data over een langere afstand kan transporteren.

Cat 6 kabel elektrische eigenschappen

Een cat 6(a) netwerkkabel is een kabel die geschikt is voor een maximale datasnelheid van 10 Gigabit per seconde (10 Gb/s).

Cat 6 netwerkkabel

De standaard cat 6 netwerkkabel kan bij de maximale snelheid gebruikt worden tot een afstand van 55 meter. Let op, dit is de maximale afstand tussen de chips in de apparatuur die met elkaar verbonden worden. Als er patchkabel wordt gebruikt, dan moet de lengte van deze kabels worden meegerekend. Daarom is het bij het zelf aanleggen van een cat 6 netwerkkabel verstandig om een maximale lengte van 50 meter voor de kabel zelf aan te houden, zodat er 5 meter reserve overblijft voor het gebruik van patchkabels.

Cat 6a netwerkkabel

Een cat 6a kabel heeft dezelfde maximale snelheid van 10 Gb/s als een cat 6 netwerkkabel. Het verschil tussen deze twee zit in de maximale lengte van de kabel. Bij een cat 6a kabel is de maximale lengte van de totale kabel tussen apparatuur 100 meter. Hou bij het aanleggen van een cat 6a netwerkkabel rekening met het gebruik van patchkabels. In de praktijk kunt u een maximale kabellengte van 95 meter aanhouden, zodat u 5 meter overhoudt voor patchkabels. Op deze manier blijft u onder de toegestane maximale afstand van 100 meter.

Hierna is de informatie in tabelvorm weergegeven.

categorie max. snelheid max. afstand gebruik
cat 6 10 Gb/s 55 meter infrastructuur
cat 6a 10 Gb/s 100 meter infrastructuur

Een cat 6 kabel of cat 6a kabel is ook te gebruiken voor een lagere snelheid. Gebruikt u een cat 6 kabel of een cat 6a kabel voor een maximale snelheid van 1 Gb/s dan is de maximale kabellengte voor beide types 100 meter.

Afscherming van een netwerkkabel

Bij hoge datasnelheden wordt het datasignaal gevoeliger voor interferentie van signalen van buitenaf. Een oplossing hiervoor is de aderpaartjes verder in elkaar twisten. Het grote nadeel hiervan is een dikkere en stuggere kabel. Daarom is er voor een andere oplossing gekozen, het afschermen. Bij het gebruik van afscherming worden de individuele aderpaartjes omwikkeld met aluminiumfolie. Deze folie zorgt ervoor dat signalen van buitenaf minder invloed op het datasignaal hebben.

Er zijn enkele verschillende strategieën om een netwerkkabel af te schermen. De eerste strategie is het omwikkelen van de individuele aderpaartjes. De tweede strategie is het omwikkelen van alle aderpaartjes bij elkaar. Een derde strategie is het afschermen van alle aderpaartjes met een gevlochten scherm.

Folie biedt een goede afscherming tegen hoogfrequente signalen zoals 4G mobiele telefoonsignalen. Een gevlochten scherm biedt een goede afscherming tegen laagfrequente signalen zoals interferentie van krachtstroomkabels.

In de ISO/IEC-norm wordt de afscherming van de kabel aangegeven met twee letters gevolgd door TP van Twisted Pair. De eerste letter geeft de afscherming van de gehele kabel aan, de tweede letter geeft de afscherming van de individuele aderpaartjes aan.

Een netwerkkabel zonder afscherming wordt in de ISO/IEC-norm met U/UTP aangeduid. U/FTP is een kabel met folie rond de individuele aderpaartjes en F/UTP is een kabel met folie rond alle aderpaartjes. S/UTP is een kabel met een gevlochten scherm rond alle aderpaartjes. In onderstaande tabel vindt u alle in de praktijk voorkomende combinaties.

afkorting ISO/IEC betekenis afscherming kabel afscherming aders
UTP U/UTP unshielded twisted pair geen geen
FTP F/UTP foiled UTP folie geen
STP S/UTP shielded UTP gevlochten mantel geen
SFTP, STP SF/UTP shielded foiled UTP gevlochten mantel en folie geen
FTP U/FTP unshielded foiled TP geen folie
FFTP F/FTP foiled foiled twisted pair folie folie
SFTP S/FTP shielded foiled TP gevlochten mantel folie

Welke afscherming u nodig heeft, hangt af van de omgeving waar u de kabel gebruikt. Voor korte afstanden is een U/UTP-kabel voldoende. Trekt u een lange kabel door buizen in de buurt van lichtnetkabels, dan raden wij minimaal een U/FTP-kabel aan. Voor industriële omgevingen raden wij de S/FTP-kabel of een SF/FTP-kabel aan. Het scherm biedt een goede bescherming tegen inductiestromen die bij krachtstroomkabels ontstaan tijdens het aan- en uitschakelen en het gebruik van zware machines.

Aderdiameter (AWG)

De elektrische weerstand van een ader wordt bepaald door de doorsnede van de ader. Hoe dikker een ader hoe lager de weerstand per meter kabellengte.

In Europa wordt de doorsnede van een ader uitgedrukt in millimeter kwadraat (mm2), let op, dit is de oppervlakte van de geleider zonder isolatie. Weet u de diameter van de ader dan is daarmee eenvoudig de oppervlakte uit te rekenen.

Bij het aangeven van de doorsnede van een ader van een netwerkkabel wordt helaas niet van het Europese ISO-systeem gebruikgemaakt, maar wordt het Amerikaanse Imperial systeem gebruikt. In dit systeem wordt de aderdiameter uitgedrukt in American Wire Gauge (AWG). De notatie is AWG, gevolgd door een nummer. Dit nummer werd in het verleden gebruikt om aan te duiden hoe vaak de draad door een treksteen getrokken was. Een hoger getal geeft dus een dunnere draad aan. Bij elke AWG-stap omhoog wordt de diameter van de ader 1,123 keer kleiner.

De elektrische weerstand van een draad wordt bepaald door de lengte en de oppervlakte van de draad. Per AWG-stap omhoog wordt het oppervlak van een draad 1,26 keer kleiner. Hieronder geven we in een tabel de AWG-waardes van netwerkkabels weer.

AWG D mm O mm
24 0,5106 0,2048
26 0,4049 0,1288
27 0,3606 0,1021
28 0,3211 0,0810
30 0,2546 0,05093
32 0,2019 0,03203

Bij netwerkkabels wordt de AWG-waarde vaak gevolgd door een slash (/) en een tweede getal. Dit tweede getal geeft het aantal draadjes aan dat in een ader gebruikt wordt.

AWG 24/1 is een massieve ader die uit een draad bestaat. AWG 24/7 is een ader die uit zeven aders bestaat die gezamenlijk een doorsnede van AWG 24 vertegenwoordigt.

Voor korte kabels is het geen probleem om een kabel met een kleine aderdoorsnede te kiezen. Door de korte lengte zal de weerstand voldoende laag blijven. Bij een langere kabel neemt met elke meter kabellengte de weerstand toe. Kies voor lange kabels bij voorkeur een wat grotere aderdoorsnede, dus een lager AWG-getal bijvoorbeeld AWG 24/1 voor een massieve ader of AWG 24/7 voor een flexibele ader.

Cat 6 kabel mechanische eigenschappen

Naast de elektrische specificaties is het ook belangrijk om op de mechanische specificaties van een netwerkkabel te letten. De mechanische specificaties bepalen de duurzaamheid, het toepassingsgebied en de veiligheidsclassificatie van de netwerkkabel. We zetten de belangrijkste mechanische eigenschappen op een rij.

Aderopbouw

Het belangrijkste onderdeel van een netwerkkabel is de ader. Deze zorgt voor het transport van het datasignaal van het ene naar het andere eind van de netwerkkabel. De opbouw van de ader bepaalt voor een groot deel de elektrische en een aantal belangrijke mechanische eigenschappen van de kabel. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belangrijkste adereigenschappen.

Massieve ader

De netwerkkabel met een ader die uit een enkele kern bestaat, wordt een massieve ader genoemd. Een massieve kern is eenvoudig te maken, waardoor de kosten van dit type netwerkkabel laag blijven. Een nadeel van een massieve kern is de relatief stugge kabel. Daarnaast kan een ader met een massieve kern maar een beperkt aantal keren heen en weer wordt bewogen voordat de ader breekt. Hierdoor is een netwerkkabel met massieve ader alleen geschikt voor vaste montage, door buis of kabelgoot.

Flexibele ader

Bij een flexibele ader bestaat de ader uit een aantal dunne draadjes die tegen elkaar aan liggen en elektrisch contact maken. Deze draadjes vormen een bundeltje dat door een gemeenschappelijke isolatie beschermd wordt.

Omdat de kern uit meerdere draadjes bestaat, is de kern makkelijker buigbaar. Dit adertype wordt daarom flexibele ader genoemd. Een tweede voordeel van een flexibele ader is dat deze veel vaker heen en weer gebogen kan worden voordat de ader beschadigd raakt.

Deze twee eigenschappen maken een netwerkkabel met flexibele ader geschikt om als patchkabel en als kabel die los op de vloer ligt te gebruiken. Een nadeel van de flexibele ader vormen de iets hogere productiekosten.

Koper (CU) ader

Cu is de chemische aanduiding voor het element koper. Koper is een buigzaam materiaal dat eenvoudig tot een dunne draad is te verwerken. Om goed elektriciteit te geleiden moet koper een hoge zuiverheidsgraad hebben, hierdoor wordt het een relatief duur materiaal. Dit is een van de weinige nadelen van het gebruik van koper.

Copper Clad Aluminium (CCU)

Door een natuurkundig effect dat het skin-effect wordt genoemd, loopt het grootste deel van de stroom van een hoogfrequent signaal door de buitenkant van een ader en maar een heel klein deel door de kern van een ader.

Een datasignaal met een hoge bitrate heeft dezelfde eigenschappen en maakt daardoor alleen gebruik van het buitenste laagje van een ader.

Door de kern van een ader van relatief goedkoop aluminium te maken en deze kern met een dun laagje koper te bekleden, wordt er handig gebruikgemaakt van het skin-effect en worden de kosten laag gehouden.

Helaas heeft deze techniek ook een aantal nadelen. Aluminium is een stuk brosser dan koper waardoor een CCU-ader bij veelvuldig heen en weer bewegen eerder zal breken dan een massieve koperader.

Een tweede nadeel is de hogere gelijkstroomweerstand van een CCU-ader. Hierdoor is een CCU-ader minder geschikt voor Power over Ethernet (PoE) toepassingen.

Kabel buitenmantel

De buitenmantel of buitenisolatie van een netwerkkabel zorgt voor een goede mechanische bescherming van de vier aderpaartjes. De mantel kan van een aantal verschillende materialen gemaakt worden.

Polyvinyl Chloride (PVC)

PVC of Polyvinyl Chloride is een goedkoop, soepel en taai materiaal dat veel gebruikt wordt als elektrisch isolatiemateriaal.

Helaas is PVC geen brandveilig materiaal. Omdat het een chlooratoom bevat, komt er bij verhitting van PVC veel rook vrij die schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Bij thuisgebruik worden er maar enkele kabels gebruikt, waardoor PVC weinig extra risico met zich meebrengt. Dit is anders in bedrijven waar meer kabels lopen en strengere brandveiligheidseisen gelden. In deze situaties mogen geen netwerkkabels met een PVC-mantel gebruikt worden.

Low Smoke Zero Halogeen (LSZH)

Een kabel met een LSZH-mantel bevat heel weinig schadelijke stoffen en bij verhitting komt er maar heel weinig rook vrij. Deze kabels voldoen afhankelijk van het type aan meerdere brandveiligheidseisen. Bij elk type LSZH-kabel in onze webshop staat aangegeven aan welke veiligheidsnormeringen de kabel voldoet.

Flame Retardant Non-Corrosive (FRNC)

Een FRNC-kabel heeft een mantel die vlamvertragend is en bij verhitting geen corrosieve gassen afgeeft. Dit maakt een FRNC-kabel geschikt voor onder andere datacentra, serverkasten en diverse situaties waar het belangrijk is dat bij calamiteiten zo min mogelijk schade aan de aanwezige apparatuur ontstaat. Let bij het bestellen van kabel voor professionele toepassingen goed op of de kabel de juiste certificering heeft.

Polyethyleen (PE)

Polyethyleen is een kunststof die goed bestand is tegen zuren en is taai, waardoor het een ideaal materiaal is om flexibele leidingen voor gas, water en riolering van te maken die ingegraven kunnen worden. Door deze eigenschappen is polyethyleen ook een geschikt mantelmateriaal voor netwerkkabel die zonder bescherming in de grond gelegd wordt. PE-netwerkkabel wordt per rol geleverd zodat u het eenvoudig kunt leggen en op de juiste lengte kunt inkorten.

Bijzondere soorten cat 6 kabel

Hierboven hebben we de belangrijkste algemeen specificaties en kenmerken van de cat 6-netwerkkabel besproken. In deze sectie bespreken we een aantal afwijkende kabels en netwerkconnectors.

Cat 6 kabel met haakse stekker

Heeft u weinig ruimte achter uw computer of netwerkapparatuur, dan is het lastig om een netwerkkabel aan te sluiten en ervoor te zorgen dat de kabel niet knikt. Door knikken kunnen de prestaties van een netwerkkabel sterk achteruit gaan. Door knikken kunnen de aders in de kabel ook breken, waardoor de netwerkkabel helemaal niet meer werkt.

Dit probleem is op te lossen door een kabel te gebruiken die voorzien is van een haakse netwerkconnector. Door het gebruik van een haakse netwerkconnector steekt de kabel niet meer uit, maar loopt vlak langs de achterkant van uw pc of netwerkapparatuur naar beneden.

Wilt u een bestaande netwerkkabel gebruiken, maar is er weinig ruimte achter uw apparatuur, kies dan voor een haakse netwerkadapter. Deze klikt u op de RJ45-connector van een bestaande kabel, waarna u de adapter in uw pc of netwerkapparatuur steekt.

Cat 6 kabel met connectorvergrendeling

Een standaard RJ45-netwerkconnector is voorzien van een vergrendelingstab die ervoor zorgt dat de connector bij mechanische belasting niet uit de Ethernetaansluiting van uw pc of netwerkapparatuur getrokken kan worden. De standaard netwerkconnector is eenvoudig te verwijderen door de tab met een vinger in te drukken, waarna de connector uit de aansluiting getrokken kan worden.

Voor “mission critical”-verbindingen is het belangrijk dat een netwerkkabel niet per ongeluk door iemand verwijderd kan worden. Denk hierbij aan de verbinding van een belangrijke server of aan een belangrijke internetverbinding waar een groot bedrijf afhankelijk van is.

Door het gebruik van een cat 6 kabel met een vergrendeling wordt voorkomen dat deze kabel per ongeluk verwijderd kan worden. De vergrendeling bestaan uit een mechanisme dat ervoor zorgt dar de standaardtab van een RJ45-connector niet ontgrendeld kan worden.

Bij het insteken van de RJ45-connector wordt het vergrendelingsmechanisme ingedrukt waardoor de tab geblokkeerd wordt. Het vergrendelingsmechanisme kan met de meegeleverde tool eenvoudig weer ontgrendeld worden, waarna de kabel eenvoudig verwijderd kan worden door de tab in te drukken.

Cat 6 kabel met snagless connector

De RJ45-connector van een netwerkkabel is uitgerust met een vergrendelingstab. Deze tab zorgt ervoor dat een RJ45-connector na insteken eenvoudig vergrendeld wordt. Helaas heeft deze tab ook een nadeel. Bij het opruimen van losse kabel werkt de tab als een haakje waar eenvoudig iets achter haakt. Dat is niet alleen lastig bij het opruimen van kabels, maar de tab kan hierdoor ook verbuigen en afbreken.

Een snagless netwerkwerkkabel is voorzien van een tweede tab die het einde van de eerste tab afschermt, zodat de eerste tab niet meer als haakje achter andere kabels kan blijven hangen.

Platte cat 6 netwerkkabel

Heeft u geen andere mogelijkheid dan uw netwerkkabel onder een tapijt of kleed te leggen, dan is een platte netwerkkabel de oplossing. Deze kabel is plat en breed, waardoor deze zich eenvoudig laat verstoppen. Hou er wel rekening mee dat een platte netwerkkabel die onder een kleed of vloerbekleding ligt, precies rechtuit moet lopen en niet een bocht kan maken. Als er een bocht gemaakt moet worden, dan moet de kabel een kwartslag gedraaid worden en neemt de hoogte van de kabel meteen toe. Bij ons vindt u platte netwerkkabels tot een lengte van 20 meter.

Slimline dunne netwerkkabel

De slimline kabel is iets dikker dan een platte netwerkkabel, maar is rond en daardoor in alle gewenste richtingen te buigen. De slimline kabel neemt weinig ruimte in en is een stuk flexibeler dan een standaard netwerkkabel. Bij ons vindt u slimline kabels tot een lengte van 3 meter.

Netwerkkabel koppelstuk

Met een koppelstuk kunt u twee korte kabels eenvoudig combineren tot een lange kabel.

Bij het koppelen van afgeschermde cat 6 kabels is het belangrijk dat u een afgeschermd koppelstuk gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de afscherming van de ene kabel met de afscherming van de andere kabel wordt doorverbonden. Gebruikt u bij twee afgeschermde cat 6 kabels geen afgeschermd koppelstuk, dan wordt de afscherming niet doorverbonden. Hierdoor wordt de kans vergroot dat de overdracht van het datasignaal door interferentie van buitenaf beïnvloed wordt.

U herkent een afgeschermde cat 6 kabel aan de metalen afscherming van de RJ45-stekker. Heeft de RJ45-connector van beide kabels een metalen buitenkant, gebruik dan ook een afgeschermd koppelstuk.

Voor buitengebruik vindt u bij ons koppelstukjes die in een waterdichte IP68-behuizing zijn ondergebracht. Let bij het kiezen van deze koppelstukjes goed op de afscherming en de aansluitopties.

Keystone

Een keystone is een koppelstuk dat gebruikt wordt in patchpanels en netwerk-wandcontactdozen. Een keystone is een koppel- of LSA-aansluitblokje dat eenvoudig in een keystone-opening geklikt kan worden. Door deze modulaire aanpak kan een patchpanel of netwerk-wandcontactdoos met de juiste keystone van iedere gewenste aansluiting worden voorzien.