Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

IDE kabel

Wat kan een IDE kabel precies?

Het is de bekendste parallelle interface voor het aansluiten van onder andere harddrives, floppy drives en cd/dvd drives. De IDE kabel komt voort uit de norm met dezelfde afkorting, voluit Integrated Drive Electronics. Dit is een norm die oorspronkelijk ontwikkeld is door de harddrivefabrikant Western Digital. Hierbij wordt een aantal bits parallel van het moederbord naar een opslagmedium overgebracht. Uit de norm is de ATA (AT Attachment) voortgekomen. Sinds de invoering van seriële ATA (afgekort als SATA) wordt de oorspronkelijke parallele ATA aangeduid met Parallel ATA, afgekort PATA. Een IDE kabel of PATA kabel wordt nog veel gebruikt voor het aansluiten van oudere apparatuur die met een IDE/PATA interface is uitgerust. Een enkele IDE kabel kan gebruikt worden voor het aansluiten van twee drives. Hierbij wordt de ene drive als master ingesteld en de andere drive wordt als slave ingesteld. Hierdoor kunnen de drives beiden via dezelfde interface aangestuurd worden. Let er hierbij op dat de drives afwisselend gebruikt moeten worden. Heeft u niet meer dan twee schijven met uw systeem verbonden, dan is het aan te raden om elke schijf toch op een apart IDE kanaal aan te sluiten.

Soorten IDE kabel

Er zijn verschillende kabeltypes. De standaard IDE kabel heeft drie female connectors met ieder 40 aansluitpinnen. Op iedere connector zit in het midden een notch die in een uitsparing valt van de male connector die op bijvoorbeeld een harde schijf zit. Hierdoor is de connector beveiligd tegen verkeerd om aansluiten. De twee connectors die het dichtst bij elkaar op de IDE kabel zitten, zijn bedoeld als hardeschijfaansluiting. De derde connector is bedoeld om op de IDE connector van het moederbord aan te sluiten. De 34-polige IDE kabel is speciaal ontworpen voor het aansluiten van een floppy drive. Deze kabel heeft aan beide zijden een 34-polige IDE aansluiting. Deze is niet compatibel met de 40-polige IDE kabel. Een speciale uitvoering van de IDE kabel is de 44-polige variant. Deze kabel wordt gebruikt voor het aansluiten van een 2,5 inch IDE drive in een laptop. De vier extra aansluitingen worden gebruikt voor de voedingsspanning. Met deze kabel hoeft de drive niet meer via een aparte kabel van voeding voorzien te worden. De 44-polige connector is fysiek kleiner dan de 40-polige connector.

Conversie en uitbreiding

Heeft uw moederbord te weinig aansluitingen, dan kunt u het aantal IDE aansluitingen eenvoudig uitbreiden met een PCI uitbreidingskaart. Wij hebben diverse types PCI en PCI Express kaarten op voorraad met één of meerdere IDE aansluitingen. Heeft u een IDE drive die u graag in uw pc wilt aansluiten, dan is dit ook mogelijk door een IDE naar SATA convector te gebruiken. Wilt u een SATA harde schijf op een ouder moederbord met IDE aansluiting gebruiken, dan is dit mogelijk met een SATA naar IDE convertor. Wij leveren convertors waarmee u twee SATA schijven op één IDE slot kunt aansluiten. Het is ook mogelijk om een IDE harde schijf via USB aan te sluiten. Met de USB 3.0 naar IDE/SATA convertor kunt u eenvoudig één of meerdere schijven via een snelle USB 3.0 aansluiting op uw pc of laptop aansluiten. Dit is bijzonder handig wanneer u data van een oude IDE schijf wilt kopiëren, of als u een back-up van een systeem wilt maken. U kunt zowel 2,5 inch als 3,5 inch schijven op de convertor aansluiten. De bijgeleverde voeding voorziet zowel de converter als de aangesloten schijven van voedingsspanning.