Een kabelschoentje is een handige manier om elektrische kabels aan te sluiten en wordt met een speciale krimptang op de gestripte ader van een draad gekrompen. Hiermee is het een soldeerloze verbinding die een stuk sneller te maken is dan een soldeerverbinding. Het krimpproces is snel en eenvoudig uit te voeren en daarom wordt deze techniek in veel takken van industrie toegepast. Denk hierbij aan de auto-industrie en aan de boten- en caravanbouw. Een kabelschoentje verbinding is in principe een stekker-stopcontactverbinding die ontworpen is om een stevige permanente verbinding te maken. Hierbij vormt een metalen aansluitlip de stekkerkant. Deze aansluitlip heeft een klein gaatje in het midden. Het kabelschoentje vormt de contrastekkerkant en heeft twee verende oren die om de metalen aansluitlip heen vallen. Het kabelschoentje heeft een nok die in het gaatje van de aansluitlip valt, waardoor een vergrendeling optreedt. Het kabelschoentje zit nu stevig op de lip vastgeklemd. Verwijderen is mogelijk door het kabelschoentje stevig beet te pakken en het met een licht wrikkende beweging los te trekken. Trek in geen geval aan de draad, want dan kunt u de draad uit het schoentje trekken of een draadbreuk veroorzaken.
Er zijn verschillende types kabelschoentjes, ieder met zijn toepassing. De schuifterminal ziet uit als een plat schoentje dat in één handeling op een platte aansluitlip te schuiven is. Dit type is populair in o.a. de autotechniek waar het belangrijk is dat verbindingen niet los kunnen trillen, maar waar een verbinding eenvoudig los genomen moet kunnen worden als een onderdeel vervangen moet worden. Het kabeloog is een tweede populaire verbinding. Deze wordt vooral gebruikt in situaties waar een stevige nul- of aardeverbinding gemaakt moet worden. Het kabeloog wordt met een schroef of bout vastgezet. De kabelvorkaansluiting is een variant op het kabeloog. Waar een kabeloog geheel dicht is, heeft de kabelvork een opening. Een kabelvork is populair bij het aansluiten van apparatuur op een spanningsrail met schroefaansluiting. Het grote voordeel van een kabelvork is dat een schroef van de spanningsrail alleen maar los geschroefd en niet verwijderd hoeft te worden. De pen-terminal is een terminal die een dunne pen heeft en wordt gebruikt bij aansluitingen en aansluitrail die een geleiding voor de aderdraad heeft. Bij het monteren heeft u nooit last heeft van uitstekende koperdraadjes die bij het monteren kortsluiting kunnen veroorzaken.
Het monteren van een kabelschoentje is snel en eenvoudig, mits u een aantal basisregels volgt. Voor het monteren heeft u een speciale krimptang nodig om het kabelschoentje op de correcte manier aan de draad te krimpen. Knip de kabel op de gewenste lengte en strip ongeveer een centimeter van de isolatie met een striptang. Steek daarna het snoer in het kabelschoentje. Hierbij moet de isolatie helemaal in de isolatiehuls gestoken worden. Controleer of de gestripte ader in het schoentje iets naar buiten steekt. Steek vervolgens het kabelschoentje in de krimptang en druk de tang stevig dicht. De krimptang heeft een speciale vorm waardoor de metalen klauwtjes van het schoentje stevig om en in de aders van de draad worden gedrukt. Gebruik in geen geval een normale knijptang, omdat dit geen betrouwbaar resultaat oplevert. De kleur van een kabelschoentje is tevens codering voor de aderdiameter.
Voor het onderling verbinden van draden kunt u een kroonsteen gebruiken, maar in een vochtige omgeving zoals een auto of boot gaat een kroonsteen snel corroderen. Hierdoor ontstaat een slechte elektrische verbinding, waardoor een aangesloten apparaat zal uitvallen. Daarom zijn er verschillende verbindingstechnieken ontwikkeld die niet op basis van schroeven, maar basis van klemmen en krimpen werken. Dit heeft als voordeel dat de verbinding niet corrodeert en een veel langere levensduur heeft. De eenvoudigste is de kabelmof. Deze bestaat uit een buisje waar twee gestripte draden in gestoken kunnen worden. Na het insteken van de eerste draad steekt u de mof in de krimptang en krimpt u de draad vast. Daarna steekt u de tweede draad in de mof en krimpt deze ook vast. Het resultaat is een vaste verbinding die lang mee gaat. Wilt u een verbinding van twee draden weer los kunnen nemen, dan kunt u de ronde stekker- en contrastekker gebruiken. U krimpt de contrastekker aan de spanningvoerende draad en u krimpt de stekker aan de draad van de verbruiker. Na het in elkaar steken van de stekker en contrastekker vormen deze een geheel waarbij de spanningvoerende delen door de contrastekker isolatieschacht afgedekt zijn.
Vaak worden vragen gesteld over hoe kabelschoenen bij bepaalde installaties precies moeten worden gebruikt. Ook hoe de kabelschoen moet worden bevestigd, bijvoorbeeld met of zonder krimpkous, is niet altijd even duidelijk. Dit komt omdat normeringen zoals NEN wel aangeven wat bijvoorbeeld minimale afstanden tussen componenten moeten zijn, maar niet hoe ze moeten verwerkt. Dat heeft ermee te maken omdat fabrikanten verplicht zijn om dit aan te geven voor hun producten en elk product nu eenmaal anders kan zijn. Exacte algemene instructies zijn er dus niet, maar kabelschoenen zijn zelf wel aan een bepaalde normering gebonden die gekoppeld is aan een maximale belastbaarheid. Als je immers teveel stroom door een kabel (en dus ook een kabelschoen) stuurt, kan oververhitting, kortsluiting of zelfs brand ontstaan. Dit zijn de maximale stroomsterktes per soort kabelschoen voor kabels korter dan 25 meter. Voor kabels langer dan 25 meter wordt aangeraden om een trap hoger te kiezen.