Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Thunderbolt kabel

Wat doet een Thunderbolt kabel precies?

De Thunderbolt kabel is een interface voor het aansluiten van externe apparaten op een computer of laptop. De techniek is ontworpen door een samenwerkingsverband tussen de computerfabrikant Apple en de chipfabrikant Intel. De verschillende versies worden aangegeven met een versienummer. Op het moment zijn er drie verschillende versies. Versies één en twee gebruiken de Mini DisplayPort als aansluitconnector. In de praktijk kan dit tot enige verwarring leiden. Is de connector op een computer of laptop een Thunderbolt of een Mini DisplayPort aansluiting? Het verschil wordt aangeven met een symbool naast de poort. Voor Mini Display is dit een rechthoekje met aan beide kanten een verticaal streepje, hierin kunt u met enige fantasie een monitor zien. De Thunderbolt aansluiting wordt aangegeven met een bliksemschicht, waarmee de hoge snelheid van de poort wordt aangegeven. Het is niet vanaf de grond opnieuw ontwikkeld, maar is een combinatie van twee bestaande seriële datanormen. De eerste is de seriële PCI Express of PCIe norm die ook gebruikt wordt voor PCIE insteekkaarten. De tweede is DisplayPort norm die gebruikt wordt voor digitale beeldoverdracht.

Thunderbolt kabel verschillende versies

In de praktijk worden versie 2 en versie 3 gebruikt. Het verschil tussen versie 1 en 2 zit op een software level, in versie 2 is het mogelijk om de twee 10 Gb/s kanalen te combineren tot één 20 Gb/s kanaal. De aansluiting en de Thunderbolt kabel zijn hetzelfde gebleven als in versie 1. Heeft u een Thunderbolt kabel voor versie 1, dan is deze zonder meer voor versie 2 te gebruiken. Thunderbolt kabels versie 1 en 2 zijn voorzien van een Mini DisplayPort connector. Het heeft een aantal eigenschappen van de DisplayPort norm overgenomen waardoor het mogelijk is om direct een monitor met een DisplayPort aansluiting op een Thunderbolt poort aan te sluiten. Versie 3 maakt gebruik van dezelfde connector als USB-C. Versie 3 is te onderscheiden van USB-C omdat bij elke Thunderbolt kabel een bliksemschicht op de connector is afgebeeld. De maximumsnelheid die met versie 3 haalbaar is, is 40 Gb/s. Deze snelheid kan alleen gehaald worden met de juiste actieve Thunderbolt kabel. Let bij het uitzoeken van uw Thunderbolt kabel dus goed op de maximumsnelheid van de kabel.

Andere opties

Deze techniek maakt het ook mogelijk om apparaten te daisy-chainen. Hierbij wordt het eerste apparaat met een Thunderbolt kabel op de computer of laptop aangesloten en het tweede apparaat wordt met een Thunderbolt kabel op het eerste apparaat aangesloten. In totaal kunnen zo zes apparaten met een Thunderbolt kabel in een keten worden opgenomen. Als er een DisplayPort monitor aangesloten wordt, moet deze als laatste in de keten opgenomen worden omdat de monitor het signaal niet verder kan doorgeven. Met de huidige snelheid van 40 Gb/s en plannen om deze te verhogen naar 80 Gb/ ligt Thunderbolt ver voor op USB 3.1 met een maximumsnelheid van 10 Gb/s. De hoge snelheid maakt een Thunderbolt kabel bijzonder geschikt voor het doorgeven van video met hoge resolutie naar een of meerdere monitoren. Bijvoorbeeld twee 4K monitoren met een refresh rate van 60 Hz, een enkele 4K monitor met een refresh rate van 120 Hz of een 5K monitor met een refresh rate van 60 Hz. Intel heeft aangekondigd dat de norm een royaltyvrije standaard wordt waardoor andere fabrikanten Thunderbolt in hun apparatuur kunnen opnemen zonder Intel te hoeven betalen.

Verloopkabel

Met een Thunderbolt naar HDMI kabel is het eenvoudig om een HDMI monitor of beamer op een pc of laptop aan te sluiten. U kunt kiezen voor een Thunderbolt kabel verloop met uitsluitend een enkele HMDI aansluiting of kies de Thunderbolt multiport adapter met HDMI, DVI en VGA uitgang. Let bij het uitzoeken goed op de specificaties, zoals ondersteunde resolutie. De Thunderbolt poort is ook uitstekend geschikt om uw pc of laptop op een lokaal computernetwerk aan te sluiten. Met een Thunderbolt naar gigabit Ethernet convertor haalt u met gemak de hoogst mogelijke overdrachtssnelheid die uw netwerk kan bieden. Met een Thunderbolt naar Firewire 800 adapter kunt u al uw Firewire apparatuur eenvoudig op uw pc of laptop aansluiten. Met een Thunderbolt naar SATA omvormer kunt u in een handomdraai elke SATA schijf op uw laptop of pc aansluiten. U steekt de omvormer in het SATA slot van een harde schijf en de Thunderbolt kabel van de omvormer in uw pc of laptop en u heeft meteen een snelle verbinding met uw harde schijf. Zoekt u een meer permanente oplossing, kies dan voor een Thunderbolt harde schijf behuizing waar u uw harde schijf eenvoudig in kunt inbouwen.