Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven
Passchroef - Mersen
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 1,59
Schroefdop - Mersen
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 2,19
Glaszekeringhouder - Fixpoint
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 0,99

Normering van een smeltzekering

Om bedrading en apparatuur afdoende te kunnen beveiligen, moet de snelheid waarmee de smeltdraad smelt afgestemd zijn op de gebruikte bekabeling en aangesloten apparaten. De zekering moet voldoende snel in werking treden bij gevaar, echter ook weer niet te snel. Dit is in 3 afzonderlijke richtlijnen vastgelegd: voor apparaatzekeringen (IEC 60127), voor laagspanningstoepassingen (IEC 60269) en voor hoogspanningsinstallaties (IEC 62271). In ons assortiment ziet u meestal de benamingen snel en traag. IEC 60127 heeft deze nog nader gespecificeerd als volgt: FF (supersnel max.12 ms), F (snel max. 20 ms), M (normaal min. 5 ms max. 90 ms), T (traag min. 10 ms, max. 300 ms) en TT (supertraag min. 100 ms, max. 4 s).

DIAZED

De DIAZED smeltzekering treft u vooral aan in oudere meterkasten. De zekeringen die hierin worden gebruikt, worden ook wel stop genoemd en zo zien ze er ook uit. De meterkast met dit type zekering werd dan ook stoppenkast genoemd en werd lange tijd door netbeheerders geïnstalleerd als beveiliging van een woning of ander gebouw. Ook hier geldt dat de stop moet worden vervangen als de smeltdraad doorbrandt. Aangezien dat op de lange duur een dure grap werd, is bij nieuwere meterkasten dit systeem vervangen door een installatieautomaat. Deze zekering kan na werking weer ingeschakeld worden en hoeft dus niet vervangen te worden. Toch heeft u soms nog stoppen nodig, en wij hebben ze dan ook nog steeds in ons assortiment.

Passchroef, schroefkop en mespatroon

De Neozed smeltzekering wordt in een schroefpatroonhouder geplaatst en vervolgens in een passchroef gemonteerd die op een schroefkop zit. Elke patroon heeft zijn eigen passchroef. Bij sommige al iets oudere huisinstallaties en tegenwoordig nog in diverse industriële installaties ziet u dit nog wel. De uitvoeringen verschillen en de afmeting zorgt ervoor dat de stroomsterkte van de zekering altijd klopte. Komt de afmeting niet overeen, dan kan de zekering namelijk niet worden gebruikt omdat deze niet paste. Bij industriële toepassingen met hoge stromen komt u ten slotte het mespatroon tegen. Dat is een smeltzekering met hoge levensduur die vaak complete groepen in een verdeelsysteem beveiligt.

Assortiment smeltzekering

Om de keuze gemakkelijk te maken, hebben wij een aantal assortimentsdozen samengesteld. U kunt bij ons een complete voorraad smeltzekeringen online kopen. Deze zijn samengesteld rondom de reactiesnelheid en vervolgens rond een bepaalde range ingedeeld. Denk bijvoorbeeld aan een assortimentsdoos trage zekeringen die loopt van 100mA tot 5A. Uiteraard kunt u ook precies de juiste zekering bestellen in de gewenste hoeveelheid.