Een fotobatterij in de vorm van een kleine knoopcel wordt vaak gebruikt. Ze nemen weinig plaats in beslag en passen dus in compacte, platte toestellen. Zorg ervoor dat u de juiste fotobatterij kiest, een foute cel kan uw apparaat beschadigen. Het snelste kunt u kiezen aan de hand van de internationaal gebruikte IEC code. Let er ook op dat u de batterij op de juiste wijze plaatst. Aan de bovenkant van de cel zit de minpool, terwijl de pluspool en typeaanduiding aan de onderkant zitten.
U treft ook nog steeds zogenoemde A-batterijen (dus niet AA of AAA, die qua formaat flink groter zijn) aan in een fototoestel. Denk aan de A23 of A27 batterij, die ook onder andere benamingen bekendstaan zoals respectievelijk MN21 en MN27. Een fotobatterij kopen kunt u het beste doen aan de hand van de IEC code zodat u niet per abuis de foute batterij bestelt. De code bestaat uit letters die het materiaal en de vorm aangeven plus cijfers. Bij een CR2 batterij bijvoorbeeld staat de C voor lithium, de R voor ronde vorm en de 2 is het type.
Lithiumbatterijen zijn geschikt voor iedereen die zijn camera vaak gebruikt en geen behoefte heeft aan een constante stroom wegwerpbatterijen. Betreft het alkaline uitvoeringen dan zijn deze – afgezien van enkele speciale uitvoeringen - niet oplaadbaar. Vaak worden dit dan ook wegwerpbatterijen of eenmalige batterijen genoemd. Alkaline uitvoeringen gaan vaak langer mee, maar u zult ze dus wel moeten vervangen en op de juiste wijze weggooien. Ten slotte: een fotobatterij kopen doet u bij voorkeur niet per stuk, maar met meerdere tegelijk. Ze zijn op deze wijze nog voordeliger. Bovendien heeft u dan altijd minimaal 1 batterij in reserve.