Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

USB hub

Wat is een USB hub?

Universal Serial Bus is ontworpen om eenvoudig randapparatuur op een computer zoals laptop of pc aan te sluiten. Door het gemak waarmee het werkt, is het een van de populairste randapparatuuraansluitingen in de computertechniek geworden. Door deze populariteit worden steeds meer apparaten uitgerust met deze techniek. Omdat laptops steeds kleiner worden, is er vaak maar nog ruimte voor één of twee Universal Serial Bus aansluitingen. Maar wat als alle aansluitingen op een laptop of pc in gebruik zijn en u nog een apparaat wilt aansluiten. Is er dan geen mogelijkheid om extra apparaten aan te sluiten? Ja, dat is mogelijk met een USB hub. Hiermee kunt u eenvoudig het aantal aansluitingen op een laptop of pc uitbreiden. Steek de stekker van de USB hub in een aansluiting op uw computer en steek daarna de stekkers van de apparaten in de USB hub. U hoeft geen software te installeren, de USB hub wordt automatisch door uw laptop of pc herkend. Dit geldt voor systemen met Windows, Mac OS en Linux.

Soorten aansluitingen

Bij het bestellen is het belangrijk dat u weet welke versie u moet bestellen. We leggen hier uit waar u op moet letten. Op dit moment zijn er drie veel gebruikte Universal Serial Bus versies: USB 2.0, 3.0 en C. De 2.0 uitvoering is van deze 3 de oudste en meest gebruikte versie. U herkent deze aansluiting aan een wit of zwart blokje in de aansluiting zelf. De maximale overdrachtssnelheid hiervan is 480 Mb/s (megabit per seconde). Deze snelheid is voldoende voor de meeste randapparatuur zoals toetsenborden, muizen en printers. Deze 2.0 versie is minder geschikt voor massa-opslagapparatuur zoals portable harde schijven, flash drives en geheugensticks. Voor deze apparatuur is het handig om het veel snellere USB 3.0 te gebruiken. De maximale overdrachtssnelheid hiervan is 5 Gb/s (gigabit per seconde), dit is ruim tien keer zo snel als de oudere 2.0 versie. USB C is een nieuwe moderne aansluiting die u op onder andere op de Apple MacBook laptops vindt. De type C aansluiting maakt gebruik van een veel kleinere stekker. De maximale snelheid hiervan is gelijk aan die van USB 3.0.

Aantal aansluitingen

Heeft u bepaald welk type u nodig heeft, dan is de volgende stap om te bepalen hoeveel aansluitingen u nodig heeft. Bedenk hierbij dat met het aansluiten u één Universal Serial Bus aansluiting kwijt bent. Een uitvoering met vier aansluitingen levert u dus maar drie extra aansluitingen op. Koopt u een USB hub voor onderweg, dan is het handig om een klein en licht model te kopen. Standaard heeft een hubchip vier USB aansluitingen. Hierdoor heeft ook een kleine uitvoering standaard vier aansluitingen. Er zijn ook hubs met drie aansluitingen en een andere poort, waarbij een van de standaard poorten van de chip voor dit doel gebruikt wordt. Er zijn hubs verkrijgbaar met bijvoorbeeld een netwerkaansluiting of een SD card slot. Koopt u er een om op bureau of werktafel neer te zetten, dan is het handig om een model te kiezen met meer aansluitingen dan u nodig heeft. U bent dan op de toekomst voorbereid.

Bus powered of self powered?

Bij een klein model wordt de voedingsspanning die voor de ingebouwde chip en de communicatie met aangesloten apparatuur nodig is via de Universal Serial Bus aansluitkabel geleverd. Dit wordt aangeduid als bus powered. Een uitvoering met meer dan vier aansluitingen is vaak self powered. Omdat het vermogen dat via een bus geleverd kan worden beperkt is, wordt bij deze hubs de benodigde energie geleverd via een eigen externe adapter. Deze adapter wordt meegeleverd. Het voordeel van een self powered hub is dat deze vaak één of meerdere high current laadaansluitingen heeft. Deze aansluitingen zijn speciaal bedoeld voor het laden van uw smartphone of tablet en staan dus niet in verbinding met uw computer. De maximale stroom die deze poorten kunnen leveren, is 1 of 2,1 ampère. Bij deze combihubs is het mogelijk om een adapter aan te sluiten. Bij het aansluiten van een adapter gedraagt de hub zich als self powered hub. Wordt er geen adapter aangesloten, dan gedraagt de hub zich als bus powered hub. Bij deze hubs wordt standaard geen adapter geleverd, deze moet u dus apart aanschaffen als u de hub als self powered hub wilt gebruiken.