"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

TV en video draadloos

Tv draadloos aansluiten

Moderne audiovisuele apparatuur heeft een HDMI aansluiting. Deze poort zorgt voor een digitale overdracht van zowel beeld als geluid. U heeft maar één HDMI kabel nodig om apparatuur onderling met elkaar te verbinden. Maar er zijn situaties waarin dit niet handig of zelfs niet mogelijk is:

  • U wilt een scherm op een plaats neerzetten of ophangen waar geen mogelijkheid is om een kabel te trekken;
  • U wilt uw televisie tijdelijk ergens anders opstellen, bijvoorbeeld in de slaapkamer;
  • U wilt een presentatie geven in een gehuurde vergaderruimte en u wilt geen lange kabels over de vloer laten lopen waar mensen over kunnen struikelen.
In al deze situaties wilt u geen lange kabels gebruiken. De oplossing: de tv draadloos HDMI verlenger. Een tv draadloos verlenger bestaat uit twee onderdelen een HDMI zender en een HDMI ontvanger. Dezender sluit u aan op uw blu-ray speler, settopbox, satellietontvanger of Apple tv. De ontvanger sluit u aan op uw televisie of beamer. De zender stuurt het signaal zonder verlies en zonder tijdvertraging naar de ontvanger, u heeft geen (lange) kabel meer nodig.

Tv draadloos verlenger: afstand

Een tv draadloos HDMI verlenger bestaat uit een zender en een ontvanger. Voor deze zender hoeft u geen vergunning te hebben. Het vermogen en de gebruikte frequentieband vallen binnen de regels van het vrije radiogebruik in Nederland. Omdat het HDMI signaal veel informatie bevat, is een breedbandig radiosignaal nodig om het naar de ontvanger over te dragen. Daarom wordt er gebruikgemaakt van de 60 GHz (gigahertz) band. Het bereik van een zender wordt bepaald door een aantal factoren: naast het vermogen spelen ook diverse omgevingsfactoren mee. Plafonds, muren en vooral HR-glas met een metalen coating houden een groot deel van het radiosignaal tegen, waardoor het bereik sterk beperkt wordt. In theorie kan een tv draadloos HDMI verlenger, met het in Nederland toegestane maximale zendvermogen een afstand van circa 30 meter overbruggen. Dit wordt vaak “open veld” of “Line of Sight [LOS]” afstand genoemd. Er moeten zich dan geen obstakels tussen de zend- en ontvangstantennes bevinden. Moet het signaal door muren heen, dan is het maximale bereik meteen een stuk kleiner en moet u op maximaal tien meter rekenen.

Maximale resolutie

Een digitaal HDMI signaal kan verschillende resoluties en audionormen ondersteunen. Op dit moment zijn de resoluties 1080P (FullHD) en 4K de belangrijkste normen. Bij oudere apparatuur zoals oudere beamers wordt nog 720P (HD ready) gebruikt. Ultra HD of 4K is aan een opmars begonnen. Er verschijnen steeds meer 4K speelfilms en series. Dit stimuleert de verkoop van meer schermen, settopboxen en 4K Apple tv. Bij de aanschaf van een tv draadloos HDMI verlenger is het belangrijk om te weten welke resolutie de apparatuur die u draadloos wilt aansluiten ondersteunt. Heeft u een Full HD 1080p scherm of beamer, dan is het voldoende om een tv draadloos uitbreiding met een maximale ondersteunde resolutie van 1080p te kiezen. Wilt u Ultra HD 4K apparatuur met elkaar koppelen om er Ultra HD 4K materiaal op te vertonen, kies dan voor een HD verlenger die de 4K Ultra HD norm ondersteunt. Naast beeld geeft een HD aansluiting ook geluid door. Hierbij zijn stereo en 5.1 surround sound standaard. Wilt u een 7.1 surround sound systeem aansluiten, kies dan een model dat deze norm ondersteunt.

Afstandsbediening draadloos verlengen

Veel moderne afstandsbedieningen maken gebruik van infrarood lichtpulsjes om commando’s door te geven. Deze pulsjes worden door een infrarood led op de bovenkant van de afstandsbediening uitgezonden. Elk apparaat dat met een IR afstandsbediening bediend kan worden, heeft een ingebouwde infrarood ontvanger. Deze ontvanger is meestal aan de voorkant van het apparaat ingebouwd. Voor de goede werking is het belangrijk dat het infrarode licht zich vrij van de afstandsbediening naar de ontvanger kan verplaatsen. Een goede ‘line of sight’ is ideaal, maar vaak werkt een infrarood afstandsbediening ook als het licht via een wit geschilderde muur of plafond reflecteert. Staat uw beeldscherm in een andere kamer, dan werkt uw infrarood afstandsbediening niet meer. Om dit op te lossen, kunt u gebruikmaken van een IR afstandsbediening verlenger. Een infrarood afstandsbediening verlenger zet de lichtpulsjes om in een radiosignaal en stuurt dit signaal naar de ontvanger. De ontvanger zet deze weer om in infrarood pulsjes die door uw apparatuur weer normaal ontvangen kunnen worden. Een aantal verlengers heeft als extra een ingebouwde Infrarood verlenger. Handig want dan hoeft u deze niet meer apart aan te schaffen.