"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

HDMI Koppelstuk

HDMI koppelstuk in gebruik

Een HDMI kabel wordt gebruikt voor het verbinden van audiovisuele apparatuur. Denk hierbij aan het verbinden van uw flatscreen TV met een blu-ray speler of een Apple tv. HDMI dankt zijn grote populariteit aan de digitale overdracht van zowel het beeld- als het geluidssignaal. Door de digitale overdracht blijft de hoge kwaliteit van het oorspronkelijke digitale signaal behouden en treedt er ook bij lange HDMI kabels geen zichtbare of hoorbare verslechtering van de kwaliteit op. HDMI is zo ontworpen dat het eenvoudig is om meerdere apparaten op elkaar aan te sluiten. Hierbij kunt u apparaat A verbinden met apparaat B en apparaat B verbinden met apparaat C en apparaat C met apparaat D. Het digital beeld- en geluidssignaal wordt aan alle apparaten in de keten doorgegeven. Hiermee wordt een ouderwetse spaghetti van snoeren vermeden, die in het verleden ontstond omdat apparaten kriskras met elkaar verbonden moesten worden. HDMI is een industriestandaard die bij audiovisuele apparatuur zoals flatscreen tv’s surround sound receivers, blu-ray spelers en mediaspelers zoals de Apple tv gebruikt wordt. Daarnaast is HDMI ook populair geworden voor het aansluiten van monitoren op pc’s en laptops.

Let op de juiste HDMI versie

De ontwikkelingen op het gebied van audiovisuele apparatuur volgen elkaar in snel tempo op. Er worden flatscreen tv’s en beamers uitgebracht met meer mogelijkheden voor een betere beeldweergave. Denk hierbij aan een hogere beeldresolutie en aan systemen als HDR en Dolby Vision voor een rijkere en diepere kleurweergave. Bij de ontwikkeling van HDMI is hier rekening mee gehouden en daarom wordt er regelmatig een upgrade uitgebracht die met een HDMI versienummer wordt aangegeven. Op dit moment worden HDMI versie 1.4 en de opvolger 2.0 veel gebruikt. HDMI 1.4 is geschikt voor het weergeven van het HD beeldformaat, ook bekend als het 1080p formaat. Dit formaat kan ook gebruikt worden voor stereo en surround sound weergave. HDMI 2.0 is geschikt voor het weergeven van het UHD formaat beter bekend als 4K video, bij een refresh rate van 60Hz. Dit geeft een mooi rustig en scherp beeld. HDMI 2.0 is ook het eerste formaat dat HDR en Dolby Vision kleurweergave ondersteunt. Deze formaten geven een rijkere en diepere kleurweergave bij films die in HDR of Dolby Vision zijn uitgebracht, mits u een beeldscherm en een mediaspeler gebruikt die HDR of Dolby Vision ondersteunt.

Gebruik van een HDMI koppelstuk

Bij het gebruik van een HDMI kabel kan het gebeuren dat uw HDMI kabel te kort is. In deze situaties kunt u een HDMI koppelstuk gebruiken. Met een HDMI koppelstuk kunt u eenvoudig twee korte HDMI kabels met elkaar koppelen door een stekker van beide kabels in het HDMI koppelstuk te steken. Er is geen maximale lengte voor een HDMI kabel gedefinieerd, maar in de praktijk kunt u met een HDMI koppelstuk tot een kabellengte van 13 meter gaan. Wij leveren types HDMI koppelstuk met de standaard HDMI-A stekker, de mini HDMI-C stekker en de micro HDMI-D stekker. Het kan ook voorkomen dat bij het plaatsen van een flatscreen TV een HDMI connector te ver uitsteekt, waardoor een apparaat niet netjes tegen de muur kan hangen. Dit probleem is eenvoudig op te lossen met een haaks HDMI koppelstuk. Steek het HDMI koppelstuk in de HDMI aansluiting van de flatscreen tv en steek daarna de stekker van de HDMI kabel in het HDMI koppelstuk. De HDMI kabel loopt nu mooi strak langs de achterkant van uw flatscreen tv.