"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

HDMI Micro Kabel

Micro HDMI, wat is het precies?

HDMI is een van de belangrijkste multimediaconnectoren. De HDMI connector is op veel audiovisuele apparatuur terug te vinden. Deze connector wordt ook in de computerwereld veel gebruikt voor het aansluiten van monitoren. HDMI is aan het begin van deze eeuw ontworpen door een groep fabrikanten die inzag dat er een grote behoefte was aan een universele connector voor multimedia en home cinema apparatuur. Deze groep fabrikanten heeft hun kennis gebundeld en de HDMI norm opgesteld, waarin alle aspecten voor het overdragen van een digitaal beeld- en audiosignaal vastgelegd zijn. Naast afspraken over de digitale signaalprotocollen om het digitale beeld- en geluidssignaal te transporteren, zijn er ook afspraken vastgesteld over de fysieke overdracht van het digitale signaal. Hierbij zijn het aantal aansluitingen en de verschillende uitvoeringen van HDMI connectoren zoals micro HDMI vastgelegd. Op deze manier is er een universele norm ontstaan voor het onderling aansluiten van audiovisuele apparatuur, van home cinema componenten tot computermonitoren. Het HDMI logo is een beschermd logo. Om dit logo te mogen gebruiken, kan een fabrikant zich aansluiten bij de HDMI groep. Nadat apparatuur en kabels door de HDMI groep gecertificeerd zijn, mogen ze van het HDMI logo voorzien worden.

HDMI versies

Multimedia-apparatuur maakt een snelle ontwikkeling door. Met regelmaat worden nieuwe mogelijkheden zoals een hogere beeldresolutie, betere en diepere kleurweergave en nieuwe mogelijkheden voor geluidsweergave geïntroduceerd. Om deze reden krijgt ook HDMI om de paar jaar een upgrade en verschijnt er een nieuwe versie om de hogere beeldresolutie en andere nieuwe mogelijkheden zoals HDR kleurweergave te ondersteunen. Op dit moment zijn er twee versies die veel gebruikt worden. HDMI versie 1.4 wordt gebruikt voor het weergeven van full HD 1080p beeldmateriaal met stereo of surround sound. HDMI versie 2.0 wordt gebruikt voor het weergeven van UHD 4K beeldmateriaal met een refresh rate van 60 Hz. Daarnaast ondersteunt versie 2.0 ook het nieuwe Dolby Atmos geluidsweergavesysteem. Bij het aansluiten van uw apparatuur is het belangrijk om goed op te letten welke versie micro HDMI kabel u nodig heeft. Het weergeven van beeldmateriaal met een hogere resolutie vraagt om een hogere bitrate. Door het kiezen van de juiste versie micro HDMI kabel bent u er van verzekerd dat uw kabel voldoende bandbreedte heeft om beeldmateriaal met een hoge resolutie ongestoord over te brengen.

Micro HDMI kabel, waar op letten?

Home cinema componenten zoals flatscreen tv’s, surround sound receivers en mediaspelers zoals een Apple tv zijn uitgerust met een standaard HDMI aansluiting. In deze aansluiting past de standaard HDMI-A stekker. Deze stekker is ongeveer 14 millimeter breed en 4,5 millimeter dik. Deze standaard HDMI aansluiting is stevig en eenvoudig in gebruik. De standaard HDMI connector is minder geschikt voor draagbare apparatuur. Denk hierbij bjivoorbeeld aan een videocamera, omdat de standaard connector vrij veel ruimte inneemt. De HDMI groep heeft voor draagbare apparatuur twee miniatuurconnectoren uitgebracht: de mini HDMI connector en de micro HDMI connector. De micro HDMI connector staat ook bekend onder de naam HDMI-D connector. Heeft u draagbare videoapparatuur die met de micro HDMI-D connector is uitgerust, dan heeft u een micro HDMI kabel nodig om deze apparatuur aan te sluiten. De micro HDMI kabel heeft aan een kant een micro HDMI-D connector die u in uw videocamera kunt steken. De andere kant van de micro HDMI kabel heeft een standaard HDMI-A stekker die u in de HDMI aansluiting van uw flatscreen tv kunt steken.

Kies de juiste micro HDMI kabel

Bij het aansluiten van apparatuur die over een micro HDMI connector beschikt, moet u weten over welke connector het apparaat beschikt waar u op wilt aansluiten. Alleen dan kunt u de juiste micro HDMI kabel bestellen. Wilt u aansluiten op een flatscreen tv met een standaard HDMI-A connector, kies dan een standaard micro HDMI kabel. Wilt u aansluiten op apparatuur met een mini HDMI aansluiting kies dan een mini HDMI naar micro HDMI kabel. Er zijn nog steeds veel goede monitoren in omloop zonder HDMI maar met een DVI aansluiting. Heeft u apparatuur met een DVI aansluiting kies dan een DVI naar micro HDMI kabel. Oudere apparatuur die niet over een digitale DVI of HDMI aansluiting beschikt, kunt u vaak wel aansluiten via een analoge VGA aansluiting. Om een monitor of flatscreen TV met VGA aansluiting op uw videocamera met micro HDMI aan te sluiten, gebruikt u een VGA naar micro HDMI kabel. Omdat het signaal van digitaal naar analoog geconverteerd wordt kan de VGA naar micro HDMI kabel maar in één richting gebruikt worden.