TL verlichting, afmetingen en coderingen

In ons assortiment vindt u TL verlichting van verschillende lengtes, waaronder de meest gebruikte TL buis 120 cm. Alle TL verlichting van Allekabels is van het type T8. Wat houdt dat nu in? We leggen hierna eerst iets uit over de afmetingen die u tegenkomt bij TL verlichting, daarna gaan we iets verder in op de gebruikte techniek, inclusief een kort maar zeer informatief stukje geschiedenis. TL buizen zijn voorzien van een T codering, die betrekking heeft op de diameter van de buis. De meest gebruikte diameters zijn T5 en T8. T5 staat daarbij voor een diameter van 5/8 inch, terwijl T8 gebruikt wordt voor een diameter van 8/8 inch. Een inch is overigens gelijk aan 2,54 cm. Behalve de diameter is er ook verschil in lengte, de T5 is korter dan de T8. TL verlichting vervangen gaat dus niet zomaar. Daarbij kunt u ook rekening houden met het verbruik en daarmee met de duurzaamheid van deze verlichting.

TL verlichting - LED buis

Met opgenomen vermogens van 10 Watt tot en met 20 Watt en een lichtstroom (maat voor de hoeveelheid zichtbaar licht) van 800 tot 2100 Lumen zijn TL lampen ware krachtpatsers wat betreft lichtopbrengst in relatie tot verbruik. Onze LED TL verlichting is voor stroomverbruik beoordeeld met de gunstige energieklasse A+. In tegenstelling tot de gasontladings TL buis straalt de LED TL buis niet rondom in 360 graden af. Een LED TL buis kent een stralingshoek van ongeveer 150-160 graden. Vooral als u gebruik wenst te maken van bestaande armaturen dient bekeken te worden of dit geen problemen oplevert. Bekend is dat bij conventionele armaturen met spiegel/reflectietechniek bij vervanging door LED TL, de verlichting negatief beïnvloed wordt. Door de beperkte stralingshoek kan niet of onvoldoende gebruik gemaakt worden van spiegels c.q. reflectoren. Omdat de lampen van Allekabels voorzien zijn van een zogenoemde G13 voet, hetzelfde als bij de conventionele TL verlichting, passen deze in de bestaande armaturen.

Kleurtemperatuur, kleurcode en kleur

Afhankelijk van het gebruik kan bij TL verlichting een keuze gemaakt worden voor de lichtkleur. De lichtkleur voor wit licht wordt aangegeven middels de eenheid Kelvin (K) en/of een kleurcode. De TL LED lampen in het assortiment van Allekabels zijn verkrijgbaar in de volgende kleurcode/kleurtemperatuur/kleur combinaties: kleurcode 840/kleurtemperatuur 4000K/kleur koel wit én kleurcode 865/kleurtemperatuur 6500K/kleur koel daglicht wit. Zoals bovenstaande al duidelijk maakt is wit licht dus niet altijd wit licht. Wit licht is in een mengsel van alle kleuren van de regenboog. Afhankelijk van de samenstelling van het mengsel ervaren we het witte licht van koel tot warm. Veel blauw in het licht zorgt voor koel licht, veel rood daarentegen voor warm licht. Verwarrend hierbij is dat warm wit licht een lagere kleurtemperatuur heeft en koel wit licht juist een hogere kleurtemperatuur; bij de keuze van uw lampen is het goed hier rekening mee te houden. Warm wit licht heeft een kleurtemperatuur tussen 2700K en 3000K, helder wit licht heeft een kleurtemperatuur tussen 3000K en 4500K, daglicht heeft een kleurtemperatuur tussen 4500K en 6500K.

Gasontlading - LED

Conventionele TL verlichting werkt middels het principe van gasontlading. In de buis wordt uv-straling opgewekt. De uv-straling valt op een fluorescerende laag aan de binnenkant van de buis; hierbij wordt de uv-straling omgezet in zichtbaar wit licht. Om de gasontlading te starten is 230V niet genoeg maar is een hoge spanning (1000V) nodig; daarom is een zogenoemde starter noodzakelijk. Doorsnee TL verlichting heeft een levensduur tot ca. 15.000 branduren. Er zijn echter ook bijzondere uitvoeringen die een levensduur van meer dan 100.000 branduren hebben. LED TL verlichting kent een heel andere werkingswijze. LED staat voor “light emitting diode”, oftewel lichtuitstralende diode. Een lichtuitstralende diode is een elektronische component die oplicht als er stroom doorheen loopt. Het grote voordeel van LED verlichting zijn de efficiëntie en de levensduur. De gemiddelde LED verlichting heeft een levensduur van 40.000-50.000 branduren. Een nadeel van de LED is dat deze niet goed bestand is tegen warmte. Efficiëntie en levensduur nemen dan af.