Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

UPS

UPS noodstroomvoorziening - Energenie
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 62,99

Wat is een UPS noodstroomvoorziening?

Een UPS of Uninterruptible Power Supply is een backup accu die u kunt gebruiken om uw belangrijke elektronica zoals een pc en een internetmodem bij stroomuitval van spanning te voorzien. U sluit de UPS noodstroomvoorziening aan op het stopcontact en daarna sluit u de netvoedingskabel van uw pc en internetmodem aan op de stopcontacten van de UPS. In de normale situatie waarbij er gewoon netspanning op het stopcontact staat, geeft de UPS noodstroomvoorziening de netspanning door aan alle aangesloten apparaten. Daarnaast zorgt de elektronica in de UPS noodstroomvoorziening ervoor dat de ingebouwde accu in de UPS in goede conditie en voldoende geladen blijft. Valt de netspanning door bijvoorbeeld een stroomstoring uit, dan wordt dit onmiddellijk door de UPS noodstroomvoorziening gedetecteerd. De elektronica van de UPS schakelt om naar noodverbruik, waarbij de elektronica in de UPS de gelijkspanning van de accu omzet naar netspanning om de aangesloten apparatuur van energie te voorzien. Dit omschakelproces vindt zo snel plaats dat de aangesloten apparatuur de overschakeling niet merkt en gewoon blijft functioneren. De netspanning voor de aangesloten apparatuur blijft dus ononderbroken. Vandaar de naam Uninterruptible Power Supply of UPS.

Waarom een UPS noodstroomvoorziening kopen?

Er zijn verschillende situaties waarbij een UPS noodstroomvoorziening een belangrijke schakel in een IT voorziening is. Iedereen die het ooit meegemaakt heeft weet wat er kan gebeuren. U werkt aan een document en opeens valt om de een of andere reden de netspanning uit. Dit kan gebeuren doordat er een stop doorslaat, of door een storing bij de energieleverancier. Door het uitvallen van uw computer kunt u niet meer verder werken, wat natuurlijk vervelend is. Maar de gevolgen kunnen nog veel verstrekkender zijn. Op het moment dat de spanning wegvalt kan uw pc de bestanden waar u aan werkt niet meer opslaan. Hierdoor bent u de gegevens die u ingevoerd heeft sinds de laatste keer dat u het bestand heeft opgeslagen kwijt. Maar de gevolgen kunnen nog desastreuzer zijn. In een worst case scenario kan het bestand waar u aan werkt ook beschadigd raken, waardoor de gegevens niet meer toegankelijk zijn. Bij een klein tekstbestand is de schade vaak nog wel te overzien. Maar denk aan een groot klantenbestand of een andere voor uw bedrijfsvoering belangrijke database. Met een UPS noodstroomvoorziening van voldoende capaciteit zijn deze problemen eenvoudig te voorkomen.

Belangrijke specificaties

Het uitgangsvermogen geeft aan hoe zwaar de UPS belast mag worden. Het maximale uitgangsvermogen wordt aangegeven in twee waardes: watt en VA, waarbij het aantal watt dat een UPS kan leveren altijd kleiner is dan het aantal VA. Hierbij is het belangrijk dat zowel het aantal watt als het aantal VA van de aangesloten apparatuur het maximum aantal watt en het maximum aantal VA van een UPS noodstroomvoorziening niet overschrijdt. Watt is het werkelijk vermogen dat een apparaat opneemt en dat omgezet kan worden in arbeid of warmte? VA is het schijnbare vermogen dat een apparaat opneemt. Het is het product van de maximale wisselspanning en de maximale wisselstroom dat een apparaat kan opnemen of in het geval van een UPS kan leveren. Het vermogen in VA wordt daarom ook het schijnbare vermogen genoemd. Wordt een van beide waarden overschreden, dan wordt de UPS noodstroomvoorziening overbelast en zal de aangesloten apparatuur niet van voldoende energie kunnen voorzien en afschakelen. Weet u beide waarden, kies dan een UPS noodstroomvoorziening waarvan zowel het werkelijke vermogen in watt als het schijnbare vermogen in VA groter of gelijk is aan dat van de aan te sluiten apparatuur.

Accucapaciteit en andere eigenschappen

Het is eenvoudig uit te rekenen hoe lang uw apparatuur bij spanningsuitval kan werken op uw UPS noodstroomvoorziening. Vermenigvuldig het aantal accu’s in uw UPS met de accuspanning en het aantal ampère-uur. U heeft dan het totaal aantal watt uur (Wh). Deel het aantal watt-uur door de belasting in watt en u weet hoelang uw apparatuur kan doorwerken tot de accu leeg is. Veel UPS-en hebben een communicatieaansluiting. Via deze aansluiting kan de UPS aan de aangesloten apparatuur doorgeven, dat de accu bijna leeg is, waardoor de aangesloten apparatuur zichzelf veilig kan uitschakelen. De bijbehorende communicatiesoftware kunt u downloaden op de website van de fabrikant. Er zijn drie verschillende soorten communicatie aansluitingen:

  • de oudere RS 232 seriële aansluiting die rechtstreeks op RS 232 van een server of pc kan worden aangesloten;
  • de moderne USB aansluiting. Deze kan rechtstreeks op een USB aansluiting van een pc of een server worden aangesloten; <;LI>
  • de UTP netwerkaansluiting. Hiermee sluit u de UPS rechtstreeks op uw LAN aan. Alle aangesloten apparatuur kunnen via het LAN naar berichten van uw UPS luisteren.