Overige Producten 
Kabels 
Account  

Noodverlichting


Noodverlichting, wat heeft u ervoor nodig?

Noodverlichting werkt altijd doordat de lamp is voorzien van zowel een aansluiting op het lichtnet als van een batterij of noodstroomvoeding. In veel wetgeving en nadere regels zoals bouwbesluiten wordt de installatie ervan verplicht. Met name in gelegenheden waarin zich doorgaans veel mensen bevinden (horeca, werkplekken, flats en studentenhuizen) zien we deze noodvoorziening opduiken. Ze is behalve in gebouwen ook op veel andere plaatsen te vinden, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. De normen omtrent verlichting als noodvoorziening zijn vastgelegd in NEN-EN 1838, NEN 6088 en NEN 1010. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een centrale en decentrale voorziening. Bij centrale noodverlichting vindt voeding plaats door een centrale voedingskast. Meerdere armaturen worden op één energiebron aangesloten. Bij netspanningsuitval schakelt de centrale voedingskast over op noodstroomvoorziening. Bij decentrale noodverlichting heeft iedere armatuur haar eigen energiebron. In geval van nood schakelt de armatuur over op een batterij die zich in de armatuur zelf bevindt.

Plaatsing en bewegwijzering

Allekabels heeft zowel complete inbouw noodverlichting als noodverlichting voor opbouw in haar assortiment. De informatie voor noodverlichting geschiedt meestal via pictogrammen. Een pictogram is een symbool dat of afbeelding die een tekst vervangt. Een voordeel van deze beeldtaal is dat ze meer universeel is, begrijpelijk dus voor mensen die uit verschillende taalgebieden afkomstig zijn. Verkeersborden of de emoticons voor uw smartphone zijn ook een soort pictogrammen. Allekabels heeft pictogrammen voor noodvoorzieningen en bewegwijzering in vele soorten en maten in haar assortiment.

TL en LED noodverlichting

Allekabels heeft noodverlichting op basis van TL-lampen in haar assortiment. Een groot deel van het assortiment bestaat echter uit LED noodverlichting. Een LED staat voor Light Emitting Diode en is een lampje dat we al jaren kennen van digitale wekkers of als fietslampen. Een LED lamp is tot 90% energiezuiniger dan bijvoorbeeld een halogeen lamp en heeft ook een langere levensduur (tot wel 10 keer). Daarbij zijn ze veiliger, omdat er geen warmte gedistribueerd wordt. Ook zijn de LED-varianten milieuvriendelijker, aangezien er geen chemicaliën in verwerkt zijn. Het grote voordeel van LED’s in bijvoorbeeld noodverlichting is dat deze schokbestendiger zijn dan andere verlichting. LED-lampen zijn in het algemeen wel iets duurder in de aanschaf dan de andere modellen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de voordelen.

IP-beschermingsgraden

De IP-codering op elektrische apparaten duidt de mate van veiligheid aan in specifieke omstandigheden, zoals in geval van nood. De IP-aanduiding is internationaal genormaliseerd in de norm IEC 60529. De IP-aanduiding heeft behalve de 2 letters (IP) twee cijfers: het eerste geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede cijfer de beschermingsgraad tegen vocht. Allekabels heeft noodverlichting in haar assortiment qua veiligheid oplopend tot beschermingsgraad IP65, dat houdt in dat de betreffende noodverlichting stofvrij en sproeidicht.

Uw noodverlichting kopen

Noodverlichting koopt u online bij Allekabels. Of u nu inbouw- of opbouwverlichting zoekt, bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over verlichting als noodvoorziening of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt dat u zoekt.