Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

WiFi router antenne

Wifi Antenne LTE - Buiten - Multiband antenne - 3 dBi
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 66,00

Wat is een wifi antenne?

Een wifi antenne wordt gebruikt op een wifirouter om het wifiradiosignaal uit te zenden. Er zijn twee types wifirouters: met ingebouwde en met uitwendige antennes. U kunt een uitwendige variant herkennen als een zwart of wit kunststof stokje dat uit de router steekt. Voor een optimale wifidekking is het belangrijk dat u deze verticaal omhoog zet. Veel types beschikken hiervoor over een scharnier. Bij het plaatsen van uw wifirouter is het belangrijk om te zorgen dat er zo min mogelijk obstakels in de nabijheid aanwezig zijn. Zet een wifirouter ook liever niet op de grond, maar op circa 1,5 tot 2 meter hoogte. Is dit niet mogelijk, gebruik dan een losse wifi antenne die met een kabel op de router is aan te sluiten. Voor dit doel verkopen we ook losse antennestandaards. Wilt u een wifi antenne buiten ophangen, kies dan voor een speciale buitenantenne. Deze is bestand tegen weersinvloeden en gaat daardoor lang mee.

Soorten wifi antenne

Bij het kiezen is het belangrijk om op de specificaties van de wifi antenne te letten. De eerste belangrijke eigenschap is de frequentieband waar hij voor geschikt is. In Nederland worden voor wifiverbindingen twee verschillende frequentiebanden gebruikt: de 2,4 GHz band en de 5 GHz band. Gebruikt u een single band 2,4 GHz band wifirouter, dan kunt u volstaan met een single band 2,4 GHz wifi antenne. Let op, deze is alleen geschikt voor 2,4 GHz en zal op de 5 GHz onvoldoende signaal geven voor een betrouwbare wifiverbinding. Gebruikt u een dual band wifirouter, kies dan voor een dual band wifi antenne, die geschikt is voor de 2,4 en 5 GHz band. Een wifi antenne voorzien van een RP-SMA connector kan direct op de aansluiting van een router geschroefd worden. Deze bezitten een scharnier waarmee u hem verticaal kunt zetten. Met een antennestandaard kunt u een wifi antenne gunstig opstellen om zo het bereik van uw wifinetwerk te verbeteren. Heeft u HR glas dat het wifisignaal naar de tuin afschermt, dan kunt u het wifisignaal verbeteren met een buitenantenne.

Antenneversterking

De decibelschaal is een logaritmische schaal die in de techniek gebruikt wordt voor het aanduiden van versterking. Op de logaritmische dB schaal is elke 3 dB versterking een verdubbeling van het signaalvermogen. Om een vaste referentie te hebben waar een wifi antenne mee vergeleken kan worden is er een referentie-antenne nodig. Hiervoor wordt de isotrope antenne genomen. Deze straalt het signaal in alle richtingen gelijkmatig uit. Dit type bestaat alleen maar theoretisch, maar is door zijn bolvormige stralingspatroon een handige standaard om elk ander type mee te vergelijken. Omdat dit de standaard is, is de versterking per definitie één keer, wat overeenkomt met 0 dB. Nu kunnen we elke andere wifi ontvanger met de isotrope starter vergelijken. Voorbeeld, een wifi antenne heeft ten opzichte van de isotrope standaard een versterking van twee keer. Dit is een versterking van 3 dBi. Omdat dit ten opzichte van de isotrope uitvoering is wordt er een ‘i’ aan dB toegevoegd.

Wat u moet weten over GHz

Wifi is de benaming van een certificaat voor draadloze datanetwerken die functioneren volgens de internationale standaard IEEE 802.11 (draadloos ethernet of wireless LAN). Gebruik wordt gemaakt van radiofrequenties in de 2,4GHz- en/of 5,8GHz-band. Doorgaans wordt de term geschreven als “wifi” en is synoniem voor een draadloos thuisnetwerk. De router van zo’n thuisnetwerk is niet altijd even ideaal geplaatst. Behalve obstakels kan afstand een spelbreker zijn. Ook kan met name 802.11b- en 802.11g-apparatuur soms storing ondervinden van apparaten die dezelfde band gebruiken, denk aan magnetrons en draadloze telefoons. De snelheden die (kunnen) worden gehaald worden weergegeven in de eenheid Mbps. Mbps, of voluit megabit per seconde, is de eenheid voor snelheid van gegevensoverdracht. Mbps staat voor miljoenen (of mega)bits (dus niet bytes) per seconde.

Dekkingsgebied uitbreiden

Door het kiezen van de juiste uitvoering is het mogelijk om het dekkingsgebied van uw wifisignaal te vergroten. U heeft hierbij de keuze uit twee soorten. De eerste is de rondstralende antenne met een hoge versterking. Met een hogere versterking heeft u een sterker signaal, waardoor het bereik van uw wifinetwerk wordt vergroot. Hierdoor is het mogelijk om een redelijke signaalwinst te boeken. Een type met hoge versterking heeft ook onverwachte nadelen. Om de antenneversterking te kunnen realiseren wordt het stralingspatroon gemodificeerd. In de praktijk houdt dit in dat vermogen dat normaal naar boven en onder uitgezonden wordt, nu in het horizontale vlak gebundeld wordt. Bevindt een apparaat zich in het horizontale vlak van de uitstraling, dan zal het een sterker wifisignaal ontvangen. Bevindt een apparaat zich bijvoorbeeld op de eerste verdieping, dan zal het een zwakker wifisignaal ontvangen. U kunt ook kiezen voor een directionele wifi antenne. Deze richt het zendvermogen in een specifieke richting. Deze zijn ideaal als u het wifibereik in uw tuin wilt verbeteren.