Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Seriële D-Sub kabel

Seriële D-sub koppelstuk - HQ Products
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 4,99
Serieel D-sub koppelstuk - Allteq
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 3,99
Seriële D-sub chassisdeel - Valueline
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 1,19
Seriële D-Sub verloopstekker - HQ Products
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 4,99
Serieel D-Sub chassisdeel - HQ Products
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 2,19
Serieel D-Sub chassisdeel - HQ Products
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 2,79

Wat is een D-sub kabel precies?

In de begindagen van de personal computer was de D-sub kabel een veel gebruikte en bijzonder populaire kabel voor het aansluiten van randapparatuur. De D-sub connector dankt zijn naam aan de D-vormige afscherming van de connector. Er zijn verschillende types van deze connector in omloop, ieder met zijn eigen aantal aansluitpennen. Sommige connectors hebben dezelfde buitenafmeting, maar een afwijkend aantal pennen. Om verwarring tussen de verschillende connectors te voorkomen, wordt elk type aangeduid met het aantal pennen plus de aanduiding male voor een stekker of female voor een contrastekker. Omdat de kabels die bij deze connectors gebruikt werden over het algemeen vrij dik en stug waren en de connector zonder veel kracht ingestoken en losgemaakt kan worden, was er een behoefte aan een vergrendelmechanisme. Dit vergrendelmechanisme bestaat uit twee schroeven aan de zijkant van het stekkerdeel en twee zeskantige moeren op het chassisdeel van de connector. Na het insteken van de stekker kunnen beide schroeven aangedraaid worden, waarna de stekker stevig aan een apparaat vastgeschroefd zit.

Soorten D-sub connectors

De meest populaire D-sub connector is de 15 pens VGA connector. Deze veel gebruikte analoge beeldaansluiting is terug te vinden op audiovisuele apparatuur, computers en beamers voor het aansluiten van een analoge monitor. De D-sub 9 connector wordt gebruikt als RS232 seriële aansluiting. Deze connector werd veel gebruikt voor het aansluiten van seriële apparatuur zoals een modem of een barcode scanner. Opvallend hierbij is dat bij het seriële gebruik van deze connector de male connector terug te vinden is op laptop of pc en de female connector terug te vinden is aan het uiteinde van een seriële kabel. Wilt u deze aansluiting gebruiken, dan bestelt u een 9 pens seriële kabel. Op pc’s en laptops wordt ook de D-sub 25 connector gebruikt. Ziet u de 25 pens female uitvoering achterop een pc of laptop, dan heeft u te maken met een parallel aansluiting. Deze poort is speciaal bedoeld voor het aansluiten van een parallelle printerkabel. Ziet u de 25 pens male uitvoering achterop een laptop of pc, dan heeft u te maken met een tweede RS 232 seriële poort aansluiting. Wilt u deze aansluiting gebruiken, bestel dan een D-sub 25 pens seriële kabel.

Soorten kabels

Wilt u een kabel bestellen voor het aansluiten van een serieel apparaat, dan heeft u een kabel nodig met aan de ene kant een male en aan de andere kant een female connector. Het is belangrijk om te weten of de aansluitingen op uw seriële apparaat en uw laptop of pc een 9 pens of een 25 pens connector hebben. Afhankelijk van de aansluiting kiest u voor een kabel met de 9 pens of 25 pens connector. Wij verkopen ook kabels met aan de ene kant een 9 polige en aan de andere kant een 25 polige connector. Let hierbij goed op welke kant male en welke kant female moet zijn. Een nul-modem kabel is een speciale kabel. De naam ‘nul-modem kabel’, betekent letterlijk ‘geen modem kabel’ en komt uit de tijd dat seriële aansluitingen voornamelijk werden gebruikt voor het aansluiten van inbelmodems. Een nul-modem is speciaal ontworpen om een seriële verbinding tussen twee computers tot stand te brengen. De D-sub 9-polig wordt ook gebruikt voor game controllers, het aansluitschema wisselt per merk, maar met een D-sub verlengkabel is het mogelijk om elke game controller kabel te verlengen.