"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

DAB antenne

Waarom een DAB antenne?

Hier is een heel makkelijk antwoord op te geven: het verbeteren van de ontvangst van signalen. Deze nieuwe antenne verschilt hier in functie dus niet van het oude analoge systeem. Hoewel de digitale dekking zelfs bijna 100% is, is de ontvangst nog steeds sterk afhankelijk van onder andere weersinvloeden en obstakels. Ook binnenhuis zal de ontvangst duidelijk afnemen ten opzichte van buiten. Omdat digitale signalen of perfect doorkomen of helemaal niet, zal een slechte ontvangst merkbaar zijn door drop-outs of volledig wegvallen. Indien u hier last van heeft, is het tijd om over te gaan tot de aanschaf van een DAB antenne. Onze modellen zijn voorzien van een ingebouwde, al dan niet regelbare, versterker die voor een duidelijke signaalversterking zorgt.

Verschillende modellen DAB antenne

Een DAB antenne is te verkrijgen in een aantal modellen. Naast de welbekende spriet is er een platte staafvorm die al dan niet zelfklevend is en zodoende op een raam kan worden geplakt. Voor specifiek binnengebruik is er een klein en dicht rechthoekig model dat bijvoorbeeld op een kast of vensterbank niet opvalt. Bij de sprietmodellen is er een keuze tussen een magnetische voet of een normale voet. Voor montage aan metalen oppervlakten kan een magnetische voet uiterst praktisch zijn. Afhankelijk van de signaalsterkte kunt u kiezen voor meer of minder signaalversterking. Onze modellen versterken tussen de 18-23 dBi. Meestal zal de ingebouwde versterker via de verbindingskabel door de ontvanger gevoed worden. Het is echter ook mogelijk dat een losse voedingsadapter op de DAB antenne aangesloten dient te worden. Sommige antennes zijn tevens geschikt voor digitale televisie DVB-T/T2.

Voordelen techniek toegelicht

Zonder direct in techneutentaal te vervallen lichten we kort de techniek toe. De wellicht belangrijkste reden dat overgegaan wordt op Digital Audio Broadcasting is het feit dat er meer zenders op de frequentieband mogelijk zijn. Dit komt omdat op eenzelfde frequentie meerdere zenders, als pakketje, samen uitgezonden kunnen worden. De digitale tuner zorgt na ontvangst voor een splitsing van de zenders. Ook zitten de zenders in het hele land op eenzelfde frequentie. Het steeds verschuiven van de frequentie, zoals bij FM voorkomt, is niet meer aan de orde. Dit komt omdat er geen interferentie optreedt als de signalen van verschillende zendmasten elkaar overlappen. De nieuwste plus versie van Digital Audio Broadcasting kent een aantal verbeteringen. Hierdoor is de geluidskwaliteit toegenomen en de stoorgevoeligheid afgenomen. Er is een minder sterk signaal nodig voor een optimaal presteren. Een ander voordeel is dat der nu nog meer zenders gebruik kunnen maken van eenzelfde frequentieruimte.