Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Patchpaneel

8-poorts patchpaneel - Goobay
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 24,99
24-poorts patchpaneel - Goobay
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 72,99
Patchpaneel SC - Delock
2-3 dagen levertijd
€ 36,99

Wat is een patchpaneel?

Patchpaneel is een algemene aanduiding voor een paneel waar vaste bekabeling bij elkaar komt. Elke kabel is in het paneel aangesloten op het chassisdeel. Hierdoor zijn kabels eenvoudig en snel door te verbinden met andere apparatuur zoals een router die in de buurt van het paneel staat of hangt. Het doorverbinden heet in het Engels “patching through”. Hier ontleent het paneel zijn naam aan. Een kabel waarmee een verbinding op een patchpaneel gemaakt wordt heet een patchkabel. Met een patchpaneel heeft elke inkomende kabel zijn eigen plek op het paneel en is het meteen duidelijk of een vaste netwerkkabel aangesloten is en waarop deze is aangesloten. Dit voorkomt dat binnenkomende kabels na verloop van tijd het bekende kabelkluwen gaan vormen. Het is ook eenvoudig om een vaste kabel snel om te zetten naar een andere poort op een router. In bedrijfsgebouwen wordt bij het aanleggen van een computernetwerk veelvuldig gebruikgemaakt van een patchpaneel. Het wordt meestal in een patchkast opgehangen samen met een router en andere netwerkapparatuur.

Gebruik van een patchpaneel

Alle netwerkkabels die naar de verschillende aansluitpunten (meestal in een gebouw) lopen, worden op het paneel aangesloten en gelabeld. Daarna is het voor een netwerkbeheerder eenvoudig om een aansluiting in het gebouw van een netverbinding te voorzien. Na het opzoeken van de juiste aansluiting wordt met een patchkabel een verbinding gemaakt met een router die in de buurt hangt. Een klus die maar weinig tijd in beslag neemt. Een patchpaneel wordt niet alleen in professionele omgevingen gebruikt. Meer en meer computerenthousiasten die een eigen thuisnetwerk aanleggen, zien het gemak van een patchpaneel. Het kan bijvoorbeeld in de meterkast of hobbykamer worden opgehangen. Daarna kunnen eenvoudig met patchkabels verbindingen gelegd worden met het internetmodem of een router. Het grote voordeel hiervan is overzicht. Het is altijd bekend welke patchaansluiting naar welke aansluiting in welke kamer gaat. Van belang is ook de flexibiliteit, het is eenvoudig om verbindingen tijdelijk of blijvend te veranderen. Voor het gebruik in grote gebouwen worden 19 inch inbouwpanelen gekozen die vaak in een patchkast worden ingebouwd. Voor thuisgebruik leveren wij kleine types patchpaneel die eenvoudig neer te zetten of op te hangen zijn.

Keuze

Bij het kiezen van een paneel zijn enkele eigenschappen belangrijk. De categorie van een paneel moet overeenkomen met de categorie van de gebruikte netwerkkabel. Wordt er cat5e kabel gebruikt, kies dan ook een cat5e paneel. Wordt er cat6 of 6a kabel gebruikt, kies dan voor een patchpaneel cat6 of cat6a. De maximale datadoorvoersnelheid wordt bepaald door de gebruikte netwerkcategorie. Wordt er UTP (Unshielded Twisted Pair) netwerkkabel zonder afscherming gebruikt, kies dan voor een paneel dat geschikt is voor UTP kabel. Wordt er STP of FTP netwerkkabel met afscherming gebruikt, kies dan voor een uitvoering dat geschikt is voor STP kabel. Dit paneel heeft bij elke netwerkkabelaansluiting de mogelijkheid voor het aansluiten van afschermingsdraad. Het aantal netwerkkabels dat met het patchpaneel verbonden moet worden bepaalt de grootte van het paneel. Moeten er meer dan 48 netwerkkabels worden aangesloten dan kan er een tweede paneel worden gemonteerd. Bij een paneel met vaste connectoren wordt de vaste netwerkkabel op een LSA contact geïnstalleerd. LSA staat voor het Duitse “lötfrei, schraubfrei, abisolierfrei” wat soldeervrij, schroefvrij, isolatieverwijdervrij, betekent. De draden van de netwerkkabel kunnen met een LSA tool in één handeling in de LSA aansluiting worden gedrukt.

Panelen met modulaire keystone modules

Naast het patchpaneel met vaste connectoren verkopen we ook het keystone patchpaneel met modulaire connectoren. Een keystone is een gestandaardiseerde connector, die via een snap-in systeem in een paneel gemonteerd wordt. Een keystone module heeft een aantal grote voordelen. Ze zijn eenvoudig en snel op het uiteinde van een kabel te monteren via een gereedschapsoze LSA aansluiting. Dit heeft als groot voordeel dat een monteur alle ruimte heeft om elke netwerkkabel op een comfortabele plaats, één voor één van een keystone module te voorzien. Hierbij wordt de keystone module eerst aan de netwerkkabel gemonteerd en daarna in het patchpaneel gezet. Het is eenvoudig om keystone modules voor verschillende soorten kabel in een paneel te combineren. Denk hierbij aan keystone modules voor wel en niet afgeschermde kabels. Keystone modules zijn in verschillende uitvoeringen te koop:

  • met LSA montage voor niet afgeschermde UTP kabel;
  • met LSA montage voor afgeschermde STP of FTP kabel;
  • met een RJ45 aansluiting aan beide kanten;
  • verschillende soorten tweezijdige glasvezel connectors, waaronder ST, SC en LT;
  • met USB-A connector aan beide zijden;
  • met een tulp connector aan beide zijden, voor bijvoorbeeld audio;
  • met een HDMI connector aan beiden zijden, voor multimedia.