Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

USB C kabel

USB C naar USB A adapter - Goobay
 • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 6,39
USB verloopstuk - USB C naar USB A Adapter - 3.2 Gen 1
 • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 5,29
USB A naar USB C adapter koppelstuk
 • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 4,49
USB C kabel - Thunderbolt - USB 4.0
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 25,79
USB C verlengkabel - Allteq
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 7,99

Wat is USB?

USB is de afkorting van Universal Serial Bus en is de meest gebruikte aansluiting voor het op een laptop of pc aansluiten van randapparatuur. Elke laptop of computer is hiervoor in de afgelopen jaren uitgerust met een aantal platte USB-aansluitingen die ook bekend staan als USB-A-aansluitingen.

USB kent een aantal versies waarbij vooral de snelheid waarmee data overgedragen kan worden verschilt. Daarnaast zijn er verschillende USB-stekkers, ieder met eigen mogelijkheden.

Veel Android smartphones zijn voorzien van een micro-USB-aansluiting waarmee het mogelijk is om data met een computer uit te wisselen. De aansluiting wordt echter vooral veel gebruikt voor het opladen van de accu in de telefoon. Oorspronkelijk is USB ontworpen voor de overdracht van data, waarbij de overdracht van energie een onderschikte rol speelde. Daardoor is bij de standaard USB-aansluitingen het laadvermogen beperkt.

Doordat de vraag naar de mogelijkheid om sneller te kunnen laden steeds sterker is geworden, zijn er in de loop van de jaren een aantal trucs bedacht om via USB meer energie via een USB-kabel te kunnen transporteren. Helaas hebben deze allemaal hun beperkingen.

Om deze reden is er gezocht naar een universele oplossing om de hoge overdrachtssnelheid die met de nieuwste USB-norm gehaald wordt te combineren met een hoge energie-overdracht die voor het snelladen van een accu gebruikt kan worden. Daarnaast voldeed de bekende standaard USB-A-aansluiting niet meer, omdat de connector vrij groot is en fabrikanten hun laptops graag steeds platter en kleiner willen maken.

Wat is USB-C?

USB-C is de moderne laptop- en smartphone-aansluiting die we steeds vaker tegenkomen. Bij het ontwerp van deze stekker is afgeweken van het gebruik om de aansluiting backward compatibel te houden met oudere aansluitingen. Hierdoor was het USB Implementers Forum vrij om een geheel nieuwe kleine aansluiting te ontwerpen met een reeks aan nieuwe mogelijkheden.

Deze veel kleinere USB-C-koppeling is de opvolger van de bekende platte USB-A-aansluiting, de vierkante USB-B-aansluiting die veel op printers gebruikt wordt en de micro-USB-aansluitingen die op Android smartphones en externe harde schijven zijn te vinden.

Mogelijkheden USB-C

USB-C is een kleine platte stekker die 8,4 millimeter breed en 2,6 millimeter dik is. Door zijn kleine formaat kan een USB-C-aansluiting eenvoudig in een laptop, smartphone of externe harde schijf ingebouwd worden. Een standaard USB-C-kabel heeft altijd dezelfde USB-C-stekker aan beide zijden. De USB-C-aansluiting vindt u alleen op apparaten, adapters en verloopstekkers.

De USB-C-stekker past altijd

Een van de grote voordelen van een USB-C-stekker is dat het niet uitmaakt hoe u deze stekker in een apparaat steekt. De USB-C-stekker past in beide posities, zowel rechtop als ondersteboven in een apparaat. Dit is een groot voordeel bij apparaten die u regelmatig afkoppelt en weer aansluit, zoals een laptop of smartphone.

Power delivery

Naast de overdracht van data is bij het ontwerp van de USB-C-stekker ook rekening gehouden met de overdracht van energie. Is de overdracht bij alle voorgangers beperkt tot maximaal 15 watt, een standaard USB-C-kabel is in staat om een maximum vermogen van 60 watt over te dragen en een daartoe geschikte USB-C-kabel is in staat om 100 watt over te dragen.

Hiermee kan via USB-C niet alleen een smartphone veel sneller geladen worden, maar is het ook mogelijk om een laptop via USB-C van energie te voorzien. Door het gebruik van USB-C heeft een laptop geen aparte laadaansluiting meer nodig.

USB-C-kabel is smart

Omdat een USB-C-aansluiting veel verschillende mogelijkheden heeft zoals dataoverdracht en power delivery, is het belangrijk dat een aangesloten apparaat weet waar de kabel voor gebruikt kan worden.

Bij het gebruik van power delivery is het ook belangrijk dat een aangesloten apparaat weet hoe zwaar de kabel belast mag worden. Niet elke draaddikte is geschikt voor de hoge stromen die via USB-C power delivery geleverd kunnen worden.

Om deze reden is besloten om in elke USB-C-stekker een chip in te bouwen waarin alle informatie over de kabel is opgeslagen. Hiermee is een USB-C-kabel dus een smart cable geworden. Op deze manier kan een fabrikant kiezen hoe een kabel presteren moet en heeft u als klant de keuze uit veel verschillende soorten kabels.

Dit zijn bijvoorbeeld enkele types USB-C kabel.

 • Een lichte dunne kabel die compact oprolbaar en handig om mee te nemen is. Door de dunne aders kan deze kabel geen hoge stroom voeren. De maximale stroom zal door de power delivery in de chip beperkt zijn.
 • Een robuuste kabel die gebruikt kan worden om een laptop te voeden, maar die niet beschikt over datakanalen. De chip van deze kabel zal aan de aangesloten apparatuur doorgeven dat er een hoge stroom door de kabel mag gaan, maar dat de kabel niet geschikt is voor hoge datasnelheden.
 • Een standaard datakabel. De chip in deze kabel zal aan de aangesloten apparatuur doorgeven dat de kabel voor hoge datasnelheden geschikt is en daarnaast de maximale stroom die door de kabel mag lopen aan de aangesloten apparatuur doorgeven.

Kies de juiste USB-C-kabel

Er zijn enkele dingen die u moet weten om de juiste USB-C-kabel te kiezen. Een USB-C-kabel is een actieve kabel. De gegevens van de kabel zitten in de chip die in de USB-C stekkers ingebouwd is. Hierdoor is het niet mogelijk om de kabel voor andere doeleinden te gebruiken dan waar de kabel voor gemaakt is. Dit beschermt de USB-C-kabel en uw apparatuur tegen verkeerd gebruik. Deze eigenschap maakt het extra belangrijk dat u goed weet welke kabel u nodig heeft en dus goed op de specificaties van de kabel let bij het bestellen ervan.

USB-C, versie en snelheden

Een USB-C-kabel maakt gebruik van de USB 3.x norm waarbij de ‘x’ de subversie aangeeft. USB 3 kent inmiddels drie subversies: USB 3.0, 3.1 en 3.2. Deze verschillen met name in de maximale overdrachtssnelheid. Waar USB 3.0 een maximale overdrachtssnelheid van 5 Gb/s geeft, is dat bij het uitkomen van USB-versie 3.1 verdubbeld naar 10 Gb/s en bij het uitkomen van USB-versie 3.2 naar 20 Gb/s.

De verschillende normen zijn backward compatible. Dit houdt in dat een kabel van een hogere subnorm zoals 3.2 ook gebruikt kan worden voor een aansluiting met een lagere subnorm bijvoorbeeld 3.1 maar dan een lagere maximale snelheid kan bereiken.

In het verleden was de USB-norm zelf maatgevend voor de maximale snelheid, maar daar is met de introductie van de USB-C-stekker met ingebouwde chip verandering in gekomen. Een fabrikant kan zelf kiezen tot welke maximale snelheid een kabel gebruikt kan worden en die data in de chip zetten.

Sinds de introductie van USB 3.2 is de naamgeving aangepast en worden nieuwe kabels ongeacht hun “gen”-aanduiding allemaal als USB 3.2 kabels aangeduid. Dit kan tot verwarring leiden.

Het is dus belangrijk om bij het kiezen van een USB-C-kabel niet op de USB-versie te letten, maar op de maximale snelheid van de kabel. Deze snelheid wordt aangegeven met een generatie-aanduiding die afgekort wordt tot gen. Er zijn drie sub-c-generaties gen 1, gen 2 en gen 2 x 2, met een snelheid van 5, 10 en 20 Gb/s.

In onderstaande tabel vindt u de maximale snelheid en de gebruikte benamingen terug. Zodat u aan de hand van de specificaties van uw apparatuur kunt nagaan welk type kabel u nodig heeft.

SNELHEID OUDE BENAMING NIEUWE BENAMING USB SPECIFICATIE
5 Gb/s USB 3.1 Gen 1 USB 3.2 Gen 1 USB 3.0
10 Gb/s USB 3.1 Gen 2 USB 3.2 Gen 2 USB 3.1
20 Gb/s niet van toepassing USB 3.2 Gen 2 x2 USB 3.2

In onze webshop geven wij bij een USB-C-kabel zoveel mogelijk, direct de maximale snelheid van een kabel aan en indien bekend ook de generatie en USB-versie. Is een van deze niet aangegeven, dan kunt u met bovenstaande tabel altijd de maximale overdrachtssnelheid en generatie opzoeken.

Een aantal fabrikanten is er toe overgaan om zowel de poorten op hun computers als de USB-C -kabels te merken met het USB superspeed logo. Bij dit logo staat een getal dat de maximum snelheid van de poort of de kabel aangeeft.

USB of Thunderbolt?

De USB-C-stekker en -aansluiting wordt niet alleen gebruikt voor de snelle USB 3 verbinding, maar ook voor de snelle Thunderbolt 3 verbinding.

Thunderbolt is een techniek waarbij dataoverdracht voor de PCI Express bus in een laptop of pc gecombineerd wordt met de digitale video-overdracht van Displayport. Thunderbolt maakte in de versies 1 en 2 gebruik van de bekende mini DisplayPort aansluiting, maar is met versie 3 overgestapt naar de USB-C-stekker.

Thunderbolt 3 kan een maximale snelheid van 40 Gb/s halen. Voor afstanden tot 0,5 meter kan er gebruikgemaakt worden van een passieve kabel, voor een afstand groter dan 0,5 meter is er een actieve Thunderboltkabel nodig. Hiermee is Thunderbolt twee keer zo snel als USB 3.2 GEN 2 x2.

Vrijwel ieder apparaat dat Thunderbolt ondersteunt, ondersteunt via dezelfde aansluiting ook het snelle USB 3.2. Hiermee is Thunderbolt een superset van USB-C. U kunt dus uw UBS 3 apparaten met een standaard USB-C-kabel in een Thunderbolt poort steken en ze zullen gewoon werken.

Heeft u twee Thunderboltapparaten en wilt u die met elkaar verbinden om van de hoge datasnelheid van Thunderbolt gebruik te maken? Dan heeft u een speciale Thunderboltkabel nodig om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk een Thunderboltverbinding gelegd wordt en geen standaard USB 3 verbinding. Een Thunderbolt kabel met USB-C-stekkers is eenvoudig te herkennen aan de bliksemschicht op de USB-C-stekker.

Net als de stekker zijn Thunderboltaansluitingen op apparaten te herkennen aan de bliksemschicht. Helaas gebruiken lang niet alle computerfabrikanten het Thunderbolt symbool. U moet dus in de specificaties van uw apparatuur opzoeken of de USB-C-aansluiting wel of niet geschikt is voor Thunderbolt.

Power delivery specificaties

Een van de belangrijke extra opties van USB-C is power delivery, de mogelijkheid om een apparaat via een USB-C-kabel snel op te laden.

Met een standaard USB-kabel is het mogelijk om een apparaat met maximaal 12 watt te laden. Dit is voldoende om een smartphone of tablet in een normaal tempo op te laden, maar is te weinig voor snelladen en ook te weinig voor het laden van een laptopaccu. USB-C biedt de mogelijkheid om apparaten veel sneller op te laden en heeft daarvoor een maximaal vermogen van 100 watt beschikbaar.

Wat het werkelijke vermogen is waarmee een apparaat via USB-C geladen kan worden, hangt van drie factoren af:

 • het maximale vermogen van de lader of adapter;
 • het maximale vermogen dat een apparaat kan afnemen voor het laadproces;
 • het maximale vermogen dat een USB-C-kabel kan transporteren.

Hierbij geldt de regel dat het maximale vermogen waarmee de accu in een apparaat geladen wordt, gelijk is aan het laagste vermogen van deze drie.

Kan uw laptop of smartphone gebruikmaken van snelladen via USB-C, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel de lader als de USB-C-kabel geschikt zijn voor het maximale laadvermogen van uw apparaat om de tijd van een laadcyclus zo kort mogelijk te houden.

Is de adapter of de USB-C-kabel niet geschikt om het hoge vermogen waarmee uw apparaat kan laden te leveren, dan is dat geen probleem. Uw apparaat zal automatisch overschakelen op een lager laadvermogen, waardoor het opladen van “helemaal leeg” naar “helemaal vol” wat langer zal duren.

Het maximale vermogen waarmee uw USB-C-smartphone of laptop kan laden, vindt u terug in de gebruiksaanwijzing of op de website van de fabrikant.

Het maximale vermogen waarmee een adapter met USB-C-connector kan laden, ligt tussen 0.5 tot 100 watt, waarbij de maximale uitgangsspanning een van de volgende waardes kan zijn: 5, 9, 15 en 20 volt. Het power delivery protocol staat het te laden apparaat toe om de uitgangsspanning van de adapter tussen paar volt en de maximale waarde die de adapter kan leveren te reguleren. Op deze manier kan het laadproces door het apparaat helemaal geoptimaliseerd worden.

Maakt een USB-C-adapter gebruik van 5, 9 of 15 volt dan kan er een maximale laadstroom van 3 ampère geleverd worden. Het maximale vermogen is dan 15 x 3 = 45 watt.

Maakt een adapter gebruik van maximaal 20 volt, dan kan er afhankelijk van het type gebruikgemaakt worden van een maximale stroom van 3 of 5 ampère. Bij 3 ampère kan deze adapter maximaal 60 watt leveren en bij 5 ampère kan deze adapter 100 watt leveren.

Naast de toepassing van USB-C power delivery (vaak afgekort tot USB PD), kunnen deze adapters door middel van een verloopkabel ook als normale USB-adapter gebruikt worden. De adapter levert dan 5 volt. Afhankelijk van het type kan er een uitgangsstroom van 1 tot 2,4 ampère geleverd worden, wat overeenkomt met een vermogen van 5 of 12 watt.

Kabelkeuze

Wilt u een smartphone kunnen snelladen of wilt u een laptop via een USB-C-kabel kunnen opladen, dan heeft u een USB-C-kabel nodig. Elke USB-C-kabel is geschikt als power delivery kabel, maar de maximale stroom kan verschillen. Bij ons vindt u twee soorten USB-C power delivery kabels:

 • USB PD 3 ampère;
 • USB PD 5 ampère.

Welke van deze twee kabels heeft u nodig?

U kunt op twee eenvoudige manieren bepalen welke USB-C PD kabel u nodig heeft.

 • U kijkt op de adapter en uw apparaat naar het maximale vermogen waarmee geladen kan worden. Zijn de twee waardes verschillend, dan neemt u de kleinste waarde. Is deze waarde gelijk of kleiner dan 60 watt dan heeft u voldoende aan een USB PD 3 ampère kabel. Is deze waarde groter dan 60 watt dan heeft u een USB PD 5 ampère kabel nodig.
 • Op sommige adapters en apparaten staat de maximale USB PD stroom aangegeven. Zijn deze twee waardes verschillend, dan neemt u de kleinste van deze waardes. U weet dan direct of u een USB PD 3 of 5 ampère kabel nodig heeft.

Elke standaard USB-C-kabel moet volgens de USB-C-norm in staat zijn om via USB power delivery 3 ampère te leveren. Bij elke USB-C-kabel die in staat is om 5 ampère te transporteren, staat dit in onze webshop duidelijk aangegeven.

Zijn de waardes niet bekend of twijfelt u, dan adviseren wij u om een USB PD 5 ampère kabel te kiezen. U zit dan altijd goed. Een USB PD 5 ampère kabel kan zonder probleem ook voor lagere vermogens gebruikt worden.

USB-C Power only kabels

Een aantal fabrikanten leveren voor het koppelen van een laptop of smartphone en een lader een USB-C power only kabel. Deze kabels bevatten geen afgeschermde aderparen voor datatransport. Deze kabels kunnen alleen gebruikt worden voor energievoorziening en data-overdracht met de langzame USB 2.0 snelheid van 480 Mb/s.

Video-overdracht via een USB-C-aansluiting

USB-C kan ook prima gebruikt worden voor de overdracht van videosignalen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de in de USB-C-norm vastgelegde alternate mode, dat vaak afgekort wordt tot Alt mode.

Om van alternate mode gebruik te kunnen maken om een monitor of beamer aan te sluiten, is het belangrijk dat uw computer is uitgerust met de USB-C alt mode. Het is voor fabrikanten van apparatuur met een USB-C-aansluiting geen verplichting om Alt mode te implementeren. Raadpleeg de specificaties van uw apparatuur of deze Alt mode ondersteund.

Voor overdracht van een digitaal videosignaal via alt mode kunnen verschillende digitale videonormen gebruikt worden. De bekendste zijn:

 • HDMI;
 • DisplayPort.

En voor mobiele apparatuur:

 • Mobiel High-Definition Link (MHL).

Beeldoverdracht met USB-C-kabel

Met USB-C Alt mode is het mogelijk om een monitor die met een USB-C-aansluiting is uitgerust rechtstreeks met een laptop met USB-aansluiting te koppelen. Hierbij kan deze USB-C-kabel ook meteen gebruikt worden om vanuit de monitor de laptop van energie te voorzien, om zo de interne accu op te laden.

Afhankelijk van de resolutie en de daarbij benodigde dataoverdracht kan Alt mode gebruikmaken van één, twee of alle vier high speed lanes van de USB-C-kabel.

Wordt er gebruikgemaakt van maar één of twee lanes, dan kunnen de andere lanes gebruikt worden voor high speed dataoverdracht. Hierdoor is het mogelijk om een USB-C-hub in een monitor in te bouwen waar randapparatuur zoals een externe disk en andere apparatuur op aangesloten kan worden.

Beeldoverdracht met verloopkabel

Met behulp van een verloopkabel is het ook mogelijk om een beeldscherm of beamer die niet voorzien zijn van een USB-C-aansluiting aan te sluiten op een apparaat met alleen USB-C-aansluitingen. Deze verloopkabels maken ook gebruik van de USB-C Alt mode. Uw apparatuur moet dus de Alt mode ondersteunen om van deze verloopkabels gebruik te kunnen maken.

Bij ons vindt u verschillende USB-C naar video verloopkabels:
 • USB-C naar HDMI;
 • USB-C naar Displayport;
 • USB naar DVI-D, waarbij alleen het digitaal DVI-signaal ondersteund wordt;
 • USB-C naar analoog VGA.

USB-C Alt mode werkt maar in een richting, van USB-C naar de videoaansluiting, waardoor deze kabels alleen gebruikt kunnen worden om een output device zoals een beeldscherm of een beamer aan te sluiten.

Bij het bestellen van een USB-C-videoverloopkabel is het belangrijk om op de benodigde resolutie en refresh rate te letten. De resolutie wordt in het aantal pixels aangegeven of in termen als HD, 4K en 8K. De refresh rate wordt in het aantal keren dat het beeld per seconde wordt ververst aangegeven. De eenheid hiervoor is Hertz, afgekort Hz.

Welke resolutie en refresh rate heeft u nodig bij een verloopkabel?

Om na te gaan welke minimale ondersteunde kabelresolutie u nodig heeft, heeft u de ondersteunde videospecificaties van zowel het beeldscherm als uw laptop nodig.

Neem van beide apparaten de hoogst ondersteunde resolutie en refresh rate. Neem vervolgens de laagste van deze twee. Dit is de minimale resolutie en refresh rate die uw nieuwe verloopkabel moet ondersteunen om het maximale resultaat te behalen.

Het is geen probleem om een videoverloopkabel te kopen die een hogere resolutie en refresh rate ondersteunt. Deze zal gewoon werken, maar geen beter resultaat geven.

Verloopkabel USB-C naar USB en Apple Lightning

Er komen steeds meer apparaten op de markt met een USB-C-connector. Dat is goed nieuws, want deze apparaten kunnen onderling eenvoudig worden aangesloten met een standaard USB-C-kabel en daarbij van de vele mogelijkheden gebruikmaken die USB-C biedt.

Maar er zijn ook nog miljoenen apparaten in gebruik die voorzien zijn van een standaard USB-aansluiting, een micro-USB-aansluiting of zoals veel iPhones zijn voorzien van de op USB gebaseerde Lightning connector. Hieronder bespreken we de verschillende opties waar u op moet letten voor de juiste verloopkabelkeuze.

USB-C naar standaard USB-A

Heeft u een apparaat zoals een smartphone met een USB-C aansluiting en wilt u deze kunnen aansluiten op een standaard USB-poort van bijvoorbeeld een laptop of een lader, dan heeft u een USB-C naar USB-A verloopkabel nodig.

De USB-A-connector is er in twee versies: de USB 2.0 en de USB 3.1 versie. De USB 2.0 versie ondersteunt alleen de langzamere USB 2.0 snelheid van 480 Mb/s. De USB 3.1 versie ondersteunt zowel het langzame USB 2.0 als het snelle USB 3.0.

De USB-A 3.1 stekker en aansluiting zijn eenvoudig te herkennen. Kijk daartoe in de stekker of de aansluiting. Ziet u een blauw balkje, dan heeft u te malen met een 3.1 aansluiting of stekker. Ziet u een balkje van een andere kleur, dan heeft u te maken met een USB 2.0 stekker of aansluiting.

USB-A 2.0 en 3.0 zijn onderling uitwisselbaar, zodat u altijd van een USB-verbinding gebruik kunt maken. U kunt alleen van de hoge USB 3.1 snelheid gebruikmaken als zowel de aansluiting als de stekker en dus ook de verloopkabel versie USB 3.1 is.

Micro-USB-verloopkabel

Heeft u een randapparaat met een micro-USB-aansluiting, zoals een Android smartphone of een externe USB powered harde schijf, en wilt u deze aansluiten op een laptop met alleen een USB-C-aansluiting, dan heeft u een USB-C naar micro USB verloopkabel nodig.

De micro-USB-stekker is er in twee uitvoeringen. De smalle micro-USB-stekker die u aantreft op smartphones. Deze micro-USB-stekker ondersteunt alleen het langzame USB 2.0. De brede micro-USB-aansluiting die u op een externe harde schijf aantreft, ondersteunt het snelle USB 3.1.

De smalle micro USB 2.0 past ook op een brede micro-USB-aansluiting, maar de dataoverdracht zal dan een stuk langzamer verlopen. We raden dan ook aan om bij gebruik van een externe harde schijf altijd gebruik te maken van een USB-C versie 3.1 verloopkabel met de brede micro-USB-stekker.

USB-C naar Apple Lightning connector

De Lightning poort die op veel iPhones gebruikt wordt, is gebaseerd op de USB-norm. Daarom is de informatie over USB ook van toepassing op Lightning kabels. U vindt bij ons Lightning kabels met verschillende maximale snelheden. Kijk in de specificaties van uw toestel wat de maximale overdrachtssnelheid van de Lightning poort is en bestel een USB-C kabel naar Lightning verloop kabel met minimaal deze snelheid.

Let op de USB-versie

USB-C-verloopkabels kunnen verschillende USB-versies ondersteunen. Elke versie heeft zijn eigen maximale snelheid.

Bij het kiezen van een USB-C naar USB of Lightning verloopkabel is het belangrijk om te weten welk USB-versie het aangesloten apparaat ondersteunt.

Soms wordt niet de snelheid maar de onderstaande USB-versie gegeven. In onderstaande tabel vindt u de versie en de bijbehorende maximale snelheid terug.

VERSIE MAXIMALE SNELHEID
usb 2.0 480 mb/s
USB 3.1 gen 1 5 Gb/s
USB 3.1 gen 2 10 Gb/s

De juiste kabelkeuze aan de hand van USB-versie

Ondersteunt het aangesloten apparaat alleen maar de lagere USB 2.0 snelheid, dan kunt u voor de goedkopere USB 2.0 uitvoering kiezen. Ondersteunt uw apparatuur USB 3.1, kies dan voor de snellere maar iets duurdere USB 3.1 verloopkabel. Let hierbij ook op of uw apparatuur alleen USB 3.1 Gen 1 of ook Gen 2 ondersteunt. Ondersteunt uw apparatuur ook het twee keer zo snelle USB Gen 2 kies dan ook de USB 3.1 Gen 2 kabel, zodat u van de snelstmogelijke dataoverdracht gebruik kunt maken.

USB-C multiport adapter

Wilt u meer dan alleen een beeldscherm op een enkele USB-C-aansluiting kunnen aansluiten, kies dan voor een USB-C multiport adapter. Een USB-C multiport adapter heeft een snoertje met een USB-C-stekker om de adapter aan te sluiten op een USB-C-poort van een laptop. De multiport adapter beschikt afhankelijk van het type over een of meer van de volgende aansluitingen:

 • standaard USB-A 3.0 aansluiting;
 • USB-C-aansluiting;
 • VGA analoge video-aansluiting;
 • HDMI digitale video-aansluiting;
 • DVI video-aansluiting DVI-I analoog en digitaal of DVI-D alleen digitaal;
 • DisplatPort digitale video-aansluiting;
 • RJ45 Ethernet netwerkaansluiting;
 • Geheugenkaartslot;
 • analoge audio-aansluiting.

Bij adapters met een enkele USB-C-poort is deze poort vaak alleen geschikt voor het aansluiten van een USB-C-lader en niet geschikt voor hoge datasnelheden.

Heeft een adapter meerdere USB-C-poorten dan is vaak één poort alleen geschikt voor het aansluiten van een USB-lader en zijn de overige poorten geschikt voor het transporteren van data op de hoge USB 3.1 snelheid.

Let bij het bestellen van een USB-C-adapter op de volgende specificaties:

 • maximaal ondersteunde resolutie en refresh rate van de videopoort;
 • maximale datasnelheid van de USB-poorten.

USB-C-hub

Wilt u meerdere USB-apparaten met een USB-A-stekker op uw laptop met USB-C-aansluiting kunnen aansluiten, gebruik dan een USB-C-hub. Afhankelijk van het type beschikt een USB-C-hub over de volgende aansluitingen:

 • een aantal USB-A 3.1 aansluitingen te herkennen aan het blauwe balkje;
 • een of meer USB-C-aansluitingen;
 • kaartlezer;
 • RJ45-ethernetaansluiting.

Let bij het bestellen van een USB-C-hub op de maximale snelheid die de hub ondersteunt.

USB-C-audiokabel

Bij het uitkomen van de nieuwe iPhones met USB-C-aansluiting viel het iedereen meteen op dat deze iPhones niet meer beschikken over de vertrouwde 3,5 mm analoge audio-aansluiting. De iPhone wordt geleverd met oordopjes die over een USB-C-stekker beschikken. Wilt u uw eigen hoofdtelefoon met 3,5 mmm jackplug aansluiten, dan kan dat met een USB-C naar 3,5 mm jackverloopkabel. U kunt deze verloopkabel in zowel zwart als wit bestellen.

USB-C-laders

Er zijn verschillende soorten USB-C-laders.

Bij het laden via USB-C kan gebruikgemaakt worden van de standaard opties van USB of van de USB-C power delivery opties.

Bij het gebruik van de standaard USB-optie kan er maximaal zo’n 12 watt geleverd worden. Laders die gebruikmaken van de power delivery opties die USB-C biedt, kunnen meer vermogen leveren om een accu in een smartphone sneller op te laden.

Een lader die geschikt is voor USB-C power delivery kan meer vermogen leveren.

Er zijn twee soorten laders die gebruikmaken van USB-C power delivery:

 • laders die alleen geschikt zijn voor smartphones en tablets;
 • laders die geschikt zijn voor smartphones, tablets en laptops.

Alleen geschikt voor smartphones en tablets

De laders die alleen geschikt zijn voor smartphones en tablets leveren via USB-C power delivery maximaal 3 ampère bij een spanning van 5 volt. Dit is een vermogen van maximaal 15 watt.

Ook geschikt voor laptops

Om een accu in een laptop via USB-C op te laden, is een adapter met power delivery een vereiste die ook de hogere spanningen die bij power delivery mogelijk zijn kan leveren.

Deze adapters zijn in staat om op aanvraag van de laptop een spanning te leveren van 5, 9, 12, 15 en 20 volt.

Standaard kunnen deze laders een maximale stroom leveren van 3 ampère. Het maximale vermogen van deze laders is hiermee 60 watt.

Een hoog vermogen USB-C power delivery lader kan bij 20 volt een maximale stroom leveren van 5 ampère. Deze laders kunnen hiermee een vermogen van 100 watt leveren.

U kunt bij de specificaties van uw laptop nakijken wat het maximale vermogen is waarmee de laptop kan laden. Is dit hoger dan 60 watt, dan is het zinvol om een 100 watt lader te kopen. Is het maximale laadvermogen 60 watt of lager, dan heeft u aan een standaard USB-C laptoplader voldoende.

Uw lader communiceert via USB-C met uw laptop. Daarbij geeft deze aan wat het maximale vermogen is dat de lader kan leveren, waarop de laptop zijn laadgedrag aanpast. Het is dus geen probleem om voor op reis een lichtere USB-C-laptoplader met een lager vermogen te kiezen. Het laden zal dan wel langer duren dan u gewend bent.

USB-C-powerbank

Wat voor USB-C-laders geldt, geldt ook voor USB-C-powerbanks. Een powerbank met USB-C-aansluiting is geschikt voor het laden van een smartphone en tablet. Met een maximaal laadvermogen van 3 ampère bij 5 volt, dat overeenkomt met 15 watt.

Wilt u onderweg uw laptop kunnen opladen met een USB-C-powerbank, dan heeft u een type nodig die naast 5 volt ook de hogere laadspanningen van 9, 12,15 en 20 volt kan leveren.

Deze powerbank is ook geschikt voor het laden van smartphones en tablets die laden met hogere vermogens ondersteunen.

Een USB-C-powerbank communiceert via de USB-C kabel met het aangesloten apparaat en geeft het maximaal laadvermogen en laagspanning door, waarna het aangesloten apparaat laat weten wat het maximale vermogen en spanning is die voor laden gebruikt kan worden. U kunt uw smartphone of tablet dus nooit overbelasten met een powerbank die meer spanning kan leveren dan uw apparaat aankan.