"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Kabel Tester

Kabel Tester - Logilink
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 22,29
Netwerk UTP Kabel tester - UTP/STP/Coax
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 10,99

Voordelen van een kabeltester

Verkeerd aangesloten kabelconnectors, kabelsluitingen en kabelbreuken. Ze komen vaker voor dan u denkt. Als een aansluiting of een apparaat niet werkt, dan wordt de oorzaak van het defect vaak eerst bij het apparaat zelf gezocht. Dit is een logische stap, maar kan ook veel tijdverspilling veroorzaken als de fout niet in het aangesloten apparaat ligt maar in een snoer. Bij een simpel netsnoer is met een multimeter snel na te gaan of de bekabeling nog goed functioneert. Haal het snoer uit het stopcontact en uit het apparaat. Zet de multimeter op het laagste weerstandsbereik of op de geleidingsteststand. Houd een testpen van de multimeter tegen een stekkerpen van het snoer en kijk met de andere testpen of er geleiding is met één van de aansluitingen in de apparaatstekker aan de andere kant van het snoer. Doe dit ook met de andere aansluitingen van het snoer. Heeft u bij een van de stekkerpennen geen geleiding, dan is het snoer defect. Bij lange snoeren en gespecialiseerde snoeren is deze methode vrij tijdrovend. Met een kabeltester bespaart u veel tijd en gedoe, omdat deze door een reeks leds aangeeft welke ader met welke ader verbonden is.

Netwerkkabel tester

Een bekend type kabeltester is de netwerkkabel tester. Deze wordt ook UTP kabeltester genoemd. Het apparaat wordt gebruikt door professionals en veeleisende hobbyisten bij het aanleggen van een LAN netwerkkabel om te controleren of de RJ45 connectors op de juist manier aan de kabel gekrompen zijn. Helaas gaat het krimpen van een RJ45 wel eens fout. Twee aders worden bij het insteken verwisseld of een ader komt niet goed in de connector terecht en maakt daardoor bij het krimpen geen contact. Al deze fouten zijn met een netwerkkabel tester snel en eenvoudig op te sporen. Een korte kabel kan getest worden door beide uiteinden in een kabeltester te steken. Na het aanzetten van de kabeltester worden de aders één voor één getest. Als de aders correct in de connector zitten, zullen de leds in volgorde één voor één oplichten. Lichten er twee leds niet in omgekeerde volgorde op, dan zijn er twee aders verwisseld. Blijft één van de leds uit, dan maakt de betreffende ader geen contact. Lichten er meerdere leds gelijktijdig op, dan is er sprake van een sluiting tussen twee aders. Om lange kabels te testen, wordt een netwerkkabel tester geleverd met een satellietstadion.

Audio kabeltester

In de audio- en podiumwereld worden veel kabels gebruikt voor het aansluiten van microfoons, instrumenten, luidsprekers en andere audioapparatuur. Kabels hebben het vaak zwaar te verduren en het komt dan ook regelmatig voor dat een kabel dienst weigert. Met een audio kabeltester uit ons assortiment kunt u zelf snel en eenvoudig bekabeling testen op onderbrekingen van en kortsluitingen tussen de verschillende aders in een snoer. Hiervoor moet het snoer losgehaald worden en met beide pluggen in de tester worden gestoken. Daarna draait u aan de knop op de tester om één voor één de verschillende aders in de kabel te testen. Licht de bijbehorende led op, dan is de ader intact. Licht de bijbehorende led niet op, dan is de ader onderbroken. Lichten er andere leds op op, dan zit er een sluiting tussen de verschillende aders. Een audio kabeltester is - afhankelijk van het type tester - geschikt voor het testen van volgende kabels:

  • 3,5 en 6,3 mmm jack;
  • XLR 3 en 5 pool;
  • Tulp kabel;
  • Banaanstekker kabel en meetsnoeren;
  • Speakon 3, 5, 7 en 8 pool;
  • DIN 3, 5, 7 en 8 pool;
  • DIN mini 5 pool.

Coaxiaal en andere kabels testen

Bij analoge videobewakingscamera’s wordt voor het transport van het videosignaal gebruikgemaakt van 75 ohm coaxiaal kabel. Omdat de kabellengte naar de bewakingsruimte variabel is, worden rollen coaxkabel gebruikt die ter plaatse op lengte worden geknipt. Aan het einde van deze coaxkabel worden BNC connectors gemonteerd die op de BNC video in- en uitgang van de bewakingsapparatuur en de camera aangesloten wordt. Een BNC connector heeft het nadeel dat één streng van de mantel kortsluiting kan veroorzaken met de middenpen, waardoor de kabel niet functioneert. Daarom is het belangrijk om na montage van BNC connectors de kabel met een kabeltester te testen. U kunt kiezen voor een gespecialiseerde coaxtester of u kunt kiezen voor een netwerkkabel tester die voorzien is van BNC coaxiaal aansluitingen of BNC verloop snoeren. PC reparateurs gebruiken graag een interne voedingskabel tester waarmee snel en eenvoudig elke voedingskabel in een pc op zijn juiste werking getest kan worden. U hoeft maar een zijde van een kabel los te nemen, de andere zijde blijft op de voeding aangesloten. De tester geeft in een oogopslag aan welke voedingsspanningen op de kabel aanwezig zijn.