"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Printserver

Wat is een printserver?

Het aansluiten van een printer op een pc of laptop is eenvoudig. U steekt de ene stekker van de USB-kabel in de printer en de andere stekker in uw computer. De printer wordt door uw laptop of pc herkend en na het installeren van het stuurprogramma kunt u meteen uw documenten printen. Maar wat als u documenten van een andere laptop of computer wilt printen? U moet dan de USB-stekker uit uw ene pc trekken en in de andere steken. Dit is een lastige onderbreking van uw werkzaamheden. Het is ook mogelijk uw printer over het netwerk te delen via de functie “printerdelen”, maar hiervoor moet u de pc of laptop waar de printer op aangesloten is wel continu aan laten staan. Het aan laten staan van een pc is vaak ongewenst en kost ook onnodig veel energie. Kan het apparaat niet rechtstreeks via het netwerk gedeeld worden? Ja dat kan: met een printer server. Sluit uw printer op deze dedicated server aan en sluit deze met een netwerkkabel of via wifi aan op uw netwerk. Hierna kunt u via elke computer op dit netwerk printen.

Printserver eigenschappen

We hebben verschillende types in ons assortiment. Het is belangrijk om de verschillende eigenschappen te kennen zodat u de printserver kunt kiezen die het beste bij uw situatie past. Printers worden geleverd met twee verschillende aansluitingen. De moderne USB-aansluiting en de oudere parallelle printeraansluiting. De laatste vindt u vooral op de wat oudere laserprinters, de werkpaarden die nog veel in kantoorsituaties gebruikt worden. Heeft u een printer met een USB-aansluiting, dan is een server met USB-aansluiting ideaal. Heeft u een printer met de oude parallelle aansluiting kies dan voor een variant met één of meerdere parallelaansluitingen. Een printserver met een USB-aansluiting is afhankelijk van het type ook geschikt voor het aansluiten van andere randapparatuur met USB-aansluiting, zoals een scanner of een harde schijf. Houd bij het aansluiten van een harde schijf rekening met de overdrachtssnelheid van de printserver. Deze is vaak een stuk lager dan wanneer u de schijf direct op uw laptop of computer aansluit. Houd er bij het aansluiten van een scanner rekening mee dat er vaak extra software nog is om de scanner met uw pc of laptop te laten samenwerken.

Aansluiten op uw netwerk

Afhankelijk van het type kunt u kiezen om uw printserver op twee verschillende manieren op uw netwerk aan te sluiten: via een netwerkkabel of via wifi. Het aansluiten via een netwerkkabel is de meest betrouwbare manier om apparatuur met uw thuis- of kantoor netwerk te integreren. Het aansluiten is eenvoudig, u heeft daarbij een netwerkkabel van voldoende lengte nodig. Er wordt geen netwerkkabel meegeleverd, u moet deze los aanschaffen. Steek de ene kant van de netwerkkabel in de printserver en steek de andere kant in een vrije poort van uw internetrouter of netwerk switch. De netwerkpoort is auto negotiating en zorgt zelf voor de juiste instellingen. Is het niet mogelijk om vanaf de plaats waar uw printer opgesteld staat een netwerkkabel aan te leggen, dan is een variant met wifi een goede keus. Sluit hem aan op uw printer en sluit de netspanningsadapter aan. In de gebruiksaanwijzing wordt uitgelegd hoe u de printserver in uw wifinetwerk kunt integreren. Zodra u dat gedaan heeft kunt u vanaf elke laptop of pc via het netwerk printen.