Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Coax kabel

Coax kabel - 1.5 meter - Nedis
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 16,99
Coax kabel per rol - Goobay
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 72,00
Coax stekker male - IEC - Merk: Hirschmann
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 4,29
F-connector - HQ Products
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 0,59
Coax Stekker Male
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 0,49

Wat is een coax kabel?

Dit is een snoer met twee geleiders waarbij de geleiders niet naast elkaar liggen, maar waarbij de eerste geleider rond en hol is en de tweede veel kleinere geleider in de holte van de eerste geleider geplaatst is. Deze constructie heeft bij het transporteren van hoogfrequente signalen, zoals kabel-tv signalen, een aantal belangrijke voordelen. In principe is het mogelijk om voor het transport van hoogfrequente signalen twee naast elkaar liggende draden te gebruiken. Dit heet symmetrische bekabeling. Een symmetrisch snoer werd in het verleden veel gebruikt voor TV-signalen en wordt nog steeds gebruikt voor computernetwerksignalen in UTP-kabel. Het nadeel van het gebruik van een symmetrisch snoer is interferentie. Hierbij dringen signalen van buitenaf het snoer binnen. Dit is met name hinderlijk als het oorspronkelijke signaal en het interferentiesignaal zich op dezelfde frequentieband bevinden. In praktijk komt dit voor bij sommige kabel-TV kanalen en het 4G signaal dat gebruikt wordt bij het mobiele telefoon- en datanetwerk. Bij een coaxiaal snoer wordt het te transporteren signaal binnen de buitengeleider opgesloten, is dan goed afgeschermd voor invloeden van buitenaf en heeft zo een uitstekende afscherming tegen interferentie.

Coax snoer afscherming

Een van de belangrijkste eigenschappen van een coax kabel is de afscherming. De afscherming kan uit één of meerdere lagen bestaan. Een goedkoop coax snoer heeft een gevlochten metalen afscherming met ruime mazen. Zo weet de fabrikant metaal te besparen, waardoor een snoer goedkoop gehouden kan worden. Helaas is door de ruime mazen de afscherming niet geweldig en kunnen signalen van buitenaf gemakkelijk in een snoer doordringen. Als er weinig interferentie in de buurt is, hoeft dit geen probleem te zijn. Helaas neemt het aantal radiosignalen de laatste jaren door steeds meer mobiele en draadloze apparatuur verder toe. Hierdoor neemt de interferentiedruk ook steeds verder toe en wordt het nog belangrijker om bekabeling met een degelijke afscherming te gebruiken. Een enkelvoudige afscherming is in een aantal gevallen voldoende mits deze dicht gevlochten is. Wilt u geen risico lopen op vervelende interferentie, waardoor de kwaliteit van uw TV-ontvangst te wensen overlaat? Dan kunt u beter kiezen voor een snoer met meervoudige afscherming. Deze heeft naast een metalen vlechtwerk ook één of twee extra lagen metaalfolie als afscherming, waarbij twee lagen folie de beste beschermingen tegen interventie bieden.

Karakteristieke impedantie

De karakteristieke impedantie geeft bij een lang snoer de verhouding weer tussen de spanning en de stroom van het hoogfrequent signaal. De karakteristieke impedantie wordt bepaald door de inductie en de capaciteit van het snoer, die op hun beurt weer afhangen van de afmetingen van de bekabeling. Denk aan de diameter van de geleiders en het soort isolatie dat tussen de binnen- en buitengeleider gebruikt wordt. Let op: de karakteristieke impedantie is een totaal andere waarde dan de ohmse weerstand van het koper waar de bekabeling van gemaakt is. Commercieel verkrijgbare coax kabel wordt geleverd met twee verschillende impedantiewaardes. 50 ohm en 75 ohm. Bekabeling met een karakteristieke impedantie van 50 ohm wordt veel gebruikt in de meet- en communicatietechniek voor het aansluiten van meetinstrumenten en in zend- en ontvangstapparatuur. Coax kabel met een karakteristieke impedantie van 75 ohm wordt veel gebruikt voor het aansluiten van TV en audiovisuele apparatuur. Voor het beste resultaat is het belangrijk om bekabeling met de juiste impedantie te gebruiken. Gebruikt u een snoer met een afwijkende impedantie, dan zal dit tot ongewenst signaalverlies leiden.

Kabeldemping

In een coax kabel treedt signaalverlies op, die demping wordt genoemd. Bij een korte coax kabel van één of twee meter zult u weinig tot niets van de deze demping merken. Signaalverlies door demping is vooral merkbaar bij het gebruik van lange stukken snoer. Denk hierbij aan afstanden van meer dan tien meter. De demping van bekabeling wordt uitgedrukt in dB (deci Bell) per 100 meter. dB is een logaritmische schaal.

dB Overblijvend signaal
3 dB 50%
6 dB 25%
10 dB 10%
20 dB 1%
De demping van een coax kabel is afhankelijk van de constructie van het product. Bekabeling met een grotere doorsnede heeft een lagere demping. De demping is ook afhankelijk van de frequentie van het signaal. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de demping. Wilt u een lange coax kabel aanleggen dan is het dus belangrijk om na te gaan wat de maximale demping van het signaal mag zijn en wat de hoogste frequentie is die overgedragen moet worden. Aan de hand van deze gegevens en de lengte die u wilt overbruggen, kunt u bepalen welke type coax kabel geschikt is.

Welke bekabeling kiezen?

Heeft u een kort snoer nodig, dan kunt u het beste kiezen voor eentje met voorgemonteerde stekkers. De standaard TV-stekker is ook bekend onder zijn officiële naam IEC coax stekker. Deze stekker is er in twee uitvoeringen, male en female. Een standaard coax kabel voor het aansluiten van een tv heeft een male stekker die in de aansluiting op de tv past en een female aansluiting die in het kastje van de kabelmaatschappij past. De F-connector wordt gebruikt voor het aansluiten van satelliet-tv apparatuur. Deze stekker heeft een zeskantige ring met schroefdraad die u op de coaxaansluiting van uw apparatuur schroeft. Wilt u zelf bekabeling aanleggen, dan is het belangrijk om op de impedantie en de demping van deze bekabeling te letten. Voor het aansluiten van tv- en audiovisuele apparatuur kiest u 75 ohm bekabeling. Voor communicatieapparatuur zoals zend-ontvangers kiest u 50 ohm. Bij ons kunt u losse bekabeling per meter bestellen of per rol. Heeft u maar een stuk nodig, dan is het voordelig om per meter te bestellen. Legt u meer bekabeling aan of wilt u snoeren op voorraad hebben liggen, kies dan voor een voordelige rol.