Een keystone is een verbindingselement dat veel gebruikt wordt voor het aansluiten van kabels in een serverkast of patchpaneel. Een module kan op deze plaatsen gebruikt worden voor het aansluiten van een netwerkkabel. Hierbij wordt de kabel eerst op de module aangesloten waarna deze via een snap-in mechanisme in een vrij slot in een serverkast of een patchpaneel wordt geklikt. Het gebruik van losse modules heeft een groot voordeel bij het monteren van bekabeling. De kabel kan op een goed verlichte plek aan de keystone gemonteerd worden, waarna de aansluiting getest kan worden. Daarna kan de kabel door de kabelhouder of goot in een serverkast geleid worden, waarna de module eenvoudig in het juiste slot vast geklikt wordt. Dit bespaart niet alleen tijd en kosten, maar is ook nog eens een betrouwbare montagemethode. Daarnaast is het gebruik van een keystone ten opzichte van een vast patchpaneel ook nog eens veel flexibeler. Een module kan naar behoefte eenvoudig op een andere plaats gemonteerd worden zonder dat de kabel opnieuw afgemonteerd hoeft te worden. Op deze manier verdient u met het gebruik van een keystone de aanschafkosten snel terug.
Er zijn veel verschillende soorten en types keystone verkrijgbaar. Veel gebruikt is het type dat u rechtstreeks aan een netwerkkabel monteert. Dit type is verkrijgbaar voor veel verschillende soorten netwerkkabel zoals Cat 5e, Cat 6, Cat6a, Cat7 en Cat8 netwerkkabel. De netwerkkabel wordt via de LSA techniek met de keystone verbonden. LSA is een Duitse afkorting en staat voor: Lötfrei, Schraubfrei, Abisolierfrei. Vrij vertaald betekent dit: soldeerloos, schroefloos en dat u de aders van de netwerkkabel niet hoeft te strippen voor het monteren. Bij het monteren heeft u wel een speciale LSA tool nodig. Met deze tool drukt u de aders van de netwerkkabel in de metalen aansluitvorkjes. Deze metalen vorkjes hebben een scherpe rand die eenvoudig door de aderisolatie heen snijdt. Daarna grijpt het vorkje zich vast in de koperen ader van de netwerkkabel en maakt zo een degelijke elektrische en mechanische verbinding. Omdat elke categorie netwerkkabel zijn eigen aderdiameter heeft, is het belangrijk om een keystone van dezelfde categorie te kiezen. Alleen dan heeft u de garantie dat er een goede mechanische en elektrische verbinding wordt gemaakt. Er zijn ook modules waarmee u patchkabels kunt koppelen.
Naast netwerkkabel zijn er ook modules voor andere kabel- en aansluitconnectoren. Afhankelijk van het type aansluiting zijn er twee uitvoeringen. De eerste uitvoering is een koppelstuk waar twee kabels, voorzien van een connector, op de voor- en achterkant aangesloten kunnen worden. De tweede uitvoering heeft een eenzijdige connector. De kabel wordt rechtstreeks aan de achterkant van de module gemonteerd. Aan de voorkant zit de connector. Hierbij wordt de kabel aan de module gemonteerd voordat deze in een serverkast of patchpaneel wordt gesnapt. De DC connector is een voorbeeld van een eenzijdig type. De voedingskabel wordt aan de achterzijde aan de aansluitpennen gesoldeerd. Aan de voorzijde wordt een passende DC connector in de module gestoken. Voor hoogfrequentsignalen worden verschillende coax connectoren gebruikt. Bekende uitvoeringen zijn de schroef F-connector, de steek IEC connector, de bajonet BNC connector, de miniatuur SMA coax connector, de composite of tulp connector en de S-video connector. Dit zijn allemaal tweezijdige modules, waar aan de voor- en achterkant een kabel met een van de genoemde connectoren op aangesloten kan worden. Van een aantal connectortypes zijn ook verloopmodules van het ene naar het andere type verkrijgbaar.
Voor het gebruik van audio-apparatuur zijn er moduletypes met de analoge 3,5 mm jack connector, luidspreker terminals en Toslink connectors. Dit zijn tweezijdige connectoren die zowel aan de binnen- als aan de buitenkant voorzien zijn van dezelfde aansluiting. Voor het eenvoudig en handig aansluiten van een monitortoetsenbord en muis op uw patchpaneel of serverkast leveren wij modules met HDMI, Mini displayport, PS2, USB en firewire connectoren. Voor het overzichtelijk aansluiten van glasvezel op uw patchpaneel of in uw serverkast leveren wij diverse soorten glasvezel keystone modules. Let bij het bestellen goed op de juiste versie glasvezelconnector. Wij leveren modules van het type glasvezelconnector LC, glasvezelconnector SC, glasvezelconnector ST en glasvezelconnector MTRJ. Is uw serverkast of patchpaneel niet voorzien van slots waar u modules in kunt plaatsen, geen nood. Bij ons vindt u diverse passende rails en panelen die eenvoudig in een 11 Inch kast gemonteerd kunnen worden. Wij leveren ook wandcontactdozen, bureaublad- en wandbehuizingen, waar u eenvoudig een of meer modules naar keus in kunt klikken.