Binnen de computertechniek wordt steeds meer de voorkeur geven aan HDMI. Deze technologie biedt een aantal voordelen zoals de mogelijkheid van het meesturen van digitaal geluid. Toch is er nog steeds een grote markt voor de DVI-D aansluiting, omdat er nog steeds veel apparatuur van hoge kwaliteit in omloop is die voorzien is van deze digitale beeldaansluiting. Deze digitale aansluiting heeft voor de beeldkwaliteit altijd de voorkeur boven een analoge aansluiting. Wilt u een apparaat met een HDMI-aansluiting op een apparaat met een digitale DVI-ingang aansluiten, dan heeft u een verloopkabel nodig. Gelukkig hebben beide technologieƫn een overlappende featureset, waardoor geen conversie nodig is. Hierdoor hoeft de kabel geen actieve componenten te bevatten en kan hij beide kanten op gebruikt worden. Het is belangrijk om te weten dat een verloopkabel uit deze categorie standaard geen audiosignaal doorgeeft. Voor dit doel leveren we een kabel met een ingebouwde analoge stereo audiokabel die voorzien is van 3,5 millimeter jacks.
Aan de ene kant van dit type kabel vindt u een HDMI-plug. Afhankelijk van de aansluiting van het apparaat waar u de kabel voor wilt gebruiken, kunt u kiezen voor een verloopkabel naar DVI (afhankelijk van de aansluiting kan deze dan zijn uitgerust met een standaard of mini-HDMI-stekker). Aan de andere kant van de kabel vindt u een DVI-aansluiting. U kunt kiezen voor een stekker die u in een monitor met deze aansluiting kunt steken of voor een contrastekker waar u deze stekker in kunt steken. Ook is het natuurlijk mogelijk om een HDMI-monitor te gebruiken met een PC of laptop die alleen over een DVI-aansluiting beschikt. Let er echter wel op dat HDMI alleen geschikt is voor digitale signalen. Daardoor is dit type verloopkabel alleen geschikt voor het digitale DVI-signaal, ondanks het feit dat veel verloopkabels met een DVI-I stekker of contrastekker uitgerust zijn. Deze plugs kunnen zowel een digitaal als analoog signaal overdragen. Een dual link kabel is verder in staat om een hogere bandbreedte over te dragen. Op die manier kunt u via een HDMI-aansluiting van de hoge resolutie en refresh rate van een dual link DVI-monitor gebruikmaken. Met een splitter kunt u afhankelijk van het type het signaal op verschillende manieren splitsen.
Het is in korte tijd de standaard geworden voor het koppelen van multimedia-apparatuur zoals mediaspelers, set-top boxes, flatscreentelevisies en surround sound receivers. Aan het begin van deze eeuw werd beeld en geluid steeds vaker digitaal verzonden en opgeslagen. Hierdoor ontstond in de consumentenmarkt de behoefte aan een universele aansluiting waarmee het digitale beeld- en geluidssignaal op eenvoudige manier tussen apparaten van verschillende merken doorgegeven kan worden. Daarom is een groep fabrikanten bij elkaar gekomen en heeft deze verbindingsstandaard geformuleerd. In de norm is vastgelegd waar dit digitaal signaal aan moet voldoen en hoe het gecodeerd moet zijn. Daarnaast is ook de vorm van de stekker en de eisen die aan een kabel gesteld worden vastgelegd. Na het op de markt brengen van de High-Definition Multimedia Interface, waar de afkorting voor staat, konden andere fabrikanten zich bij dit initiatief aansluiten. Inmiddels hebben tientallen fabrikanten van apparatuur en kabels zich bij de HDMI-groep aangesloten. Deze fabrikanten kunnen hun kabels en apparatuur laten certificeren en na een succesvolle certificatie mogen zij het product voorzien van het logo op de markt brengen.
Dit is een afkorting voor Digital Visual Interface. Deze norm komt niet uit de audiovisuele industrie, maar is een norm die ontwikkeld is door de computerindustrie. Voor de intrede van de lcd-monitor werden in de computerindustrie en voor thuis en kantoor analoge CRT monitoren gebruikt. Deze monitoren werden met een analoge VGA verbinding aan een computer gekoppeld. De intrede van de lcd-flatpanelmonitoren luidde een nieuw tijdperk in. Deze monitor werkt intern met een digitale techniek voor het aansturen van de verschillenden pixels. De eerste generatie lcd-monitoren waren van een analoge VGA aansluiting voorzien, maar al snel werd duidelijk dat deze analoge verbinding een bottleneck vormt in de beeldkwaliteit. Dat is ook niet verwonderlijk want het beeldsignaal is in een computer van oorsprong digitaal en voor een lcd-monitor is de tussenstap om het signaal eerst analoog te maken en daarna weer digitaal een overbodige stap. Veel logischer is om de digitale aard van het signaal te behouden en rechtstreeks naar de monitor te sturen. Dit is de directe aanleiding voor het ontwikkelen van deze aansluiting.