Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

3D printer

PLA filament - Velleman
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 24,49
ABS filament - Gembird
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 21,99
ABS filament - Velleman
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 19,00
ABS filament - Gembird
  • Kleur:
2-3 dagen levertijd
€ 26,49
PLA filament - Velleman
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 24,99
PLA filament - Velleman
  • Kleur:
3-5 dagen levertijd
€ 26,49
PLA filament - Velleman
  • Kleur:
3-5 dagen levertijd
€ 42,99
Reinigings filament - Velleman
3-5 dagen levertijd
€ 15,99
Glaspaneel - Velleman Modules
3-5 dagen levertijd
€ 10,99
Spuitmond - Velleman-Kit
3-5 dagen levertijd
€ 22,99

Hoe werkt een 3D printer en wat heeft u nodig?

Meestal print u op papier. Dit doet een inkjetdrukker door kleine druppeltjes inkt uit de printkop te lanceren. Zodra deze druppeltjes het papier raken, spreiden ze iets uit en drogen ze op. Zo kunt u elke afbeelding of tekst op een vel papier printen. Een 3D printer voegt een derde dimensie aan het printproces toe. De types 3D printer die wij verkopen, werken niet met inkt maar met kunststof. Deze draad, ook filament genoemd, wordt met een klein motortje in de kop 3D printer geduwd. In de printkop zit een verwarmingselement waardoor de kunststofdraad smelt. Doordat het motortje steeds nieuwe draad in de printkop duwt, komt de gesmolten kunststof uit de mond van de driedimensionale printkop. Door de printkop in twee richtingen (X en Y richting) vlak over een ondergrond te bewegen wordt er een figuur in kunststof getekend waarna de vloeibare kunststof afkoelt en stolt. Nu wordt de printkop iets omhoog gebracht (in de Z richting) en wordt over de eerste laag kunststof die inmiddels is gestold is een tweede laag geprint. Na de tweede laag volgt de derde, de vierde enzovoort. Zo wordt laagje voor laagje een driedimensionaal object geprint.

Computerbesturing en computerontwerp

Het is mogelijk om dit proces met de hand te doen met een 3D pen. Maar het is lastig om meer dan een paar laagjes netjes op elkaar te zetten. Het is veel handiger om een computer al het saaie precisiewerk te laten doen. Hierdoor wordt het eindproduct ook veel mooier en nauwkeuriger. Het wordt zo ook mogelijk om uw ontwerp eerst helemaal op uw computer uit te werken voordat u het gaat printen. Omdat computerbestanden via internet eenvoudig zijn uit te wisselen, zijn er veel online communities waar driedimensionale ontwerpen uitgewisseld worden en vaak gratis of tegen een kleine vergoeding te downloaden zijn. Voor dit doel hebben verschillende types 3D printer een SD kaartslot. Zet het gedownloade bestand op een SD kaartje, steek het in het apparaat en zet het aan. Op deze manier bespaart u de moeite om een ontwerp zelf helemaal van de grond af op te bouwen. Het is dan eenvoudig: ontwerp kiezen, downloaden, uw 3D printer met filament naar keuze laden en apparaat aanzetten. Afhankelijk van het ontwerp kunt u na enkele minuten of langer uw geprinte ontwerp uit het toestelpakken.

Wat kan allemaal verder?

Driedimensionaal printen spreekt enorm tot de verbeelding. Wie wil nu niet zijn eigen kunst- of gebruiksobjecten kunnen printen? In het afgelopen decennia heeft driedimensionaal printen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Wist u dat er een aan boord van het Internationaal Space Station is? Hiermee kan worden geëxperimenteerd met het “gewichtloos” printen van reserve onderdelen. Mocht er aan boord een onderdeel kapot gaan, dan is het niet meer direct noodzakelijk dat er reserveonderdelen aan boord zijn. De benodigde printbestanden kunnen via een dataverbinding naar ISS gestuurd worden. Maar de ruimtevaarttoepassingen gaan nog verder. Het ruimtevaartbedrijf SpaceX print grote delen van hun raketmotor met een 3D printer. Niet van kunststof maar van een hoogwaardige metaallegering die ontwikkeld is voor het driedimensionaal printen van metalen componenten. Dit maakt snel vervaardigen van industriële componenten een stuk gemakkelijker. Daarnaast is driedimensionaal printen ook ideaal voor het fabriceren van eenmalige prototypen en natuurlijk ideaal voor het zelf vervaardigen van onderdelen, gebruiksvoorwerpen, sieraden en noem maar op.

Welk apparaat kiezen?

De keuze van het type apparaat hangt van een aantal factoren af. U kunt kiezen voor een kant-en-klare uitvoering die u bij levering alleen maar hoeft uit te pakken en aan te sluiten. U kunt ook voor een zelfbouwprinter kiezen. U koopt dan een compleet pakket met alle onderdelen en een uitgebreide handleiding. Dit is een ideale keus voor iedereen die handig is en van techniek houdt. Daarnaast bespaart u met een zelfbouw pakket geld uit. Een belangrijke keus is het materiaal waar u mee wilt printen. Bij elk type worden de mogelijkheden beschreven plus het materiaal dat met de 3D printer gebruikt kan worden. Naast printen kunt u met sommige apparaten ook scannen. U plaatst een object in de 3D printer waarna het object in een aantal minuten driedimensionaal gescand wordt. Na het scannen kunt u het bestand naar eigen inzicht bewerken, het object verkleinen of vergroten en daarna printen. Een aantal types kan ook uitgebreid worden met een lasergrafeerunit waarmee u markeringen op het geprinte object kunt aanbrengen.