Dit is een stuk gereedschap met een zeskantige vorm of een zeskantige kop en word ook binnenzeskantstiftsleutel genoemd. Deze stuk gereedschap is speciaal gemaakt voor het los- en vastschroeven van inbusschroeven. Een inbusschroef heeft net als een kruiskopschroef een binnenaandrijving waardoor het een schroef is en geen bout. De inbussleutel bestaat standaard uit een zeshoekige staaf gereedschapstaal die in een L-vorm is gebogen. Door de L-vorm kunnen beide uiteinden gebruikt worden voor het in- en uitdraaien van een inbusschroef. Wordt het lange eind gebruikt om een inbusschroef in te draaien, dan wordt het korte einde als handgreep gebruikt. Op deze manier kan een schroef snel in- en uitgedraaid worden en zijn ook inbusschroeven in een diep gat bereikbaar. Wordt het korte einde gebruikt om de inbusschroef te draaien, dan wordt het lange einde als handgreep gebruikt. Schroeven kunnen dan minder snel ingedraaid worden, maar er kan door de lange arm wel veel meer kracht gezet worden. Dit maakt de standaard inbussleutel tot een goedkoop en veelzijdig stuk gereedschap. Een kwaliteit inbussleutel is gemaakt van sterk gereedschap staal, waardoor het lang meegaat en niet verbuigt bij een zwaardere belasting.
De inbussleutel heeft een belangrijk voordeel boven een kruiskopschroevendraaier. Als het gereedschap in de inbus schroefkop zit dan blijft deze er zelfstandig in zitten en schiet bij belasten van het gereedschapl niet snel uit de schroef. Dit heeft het grote voordeel dat bij montage of demontage de inbussleutel vrijwel nooit uit de schroef schiet wat het gevaar dat de omgeving beschadigd wordt aanzienlijk reduceert. Hierdoor zijn inbusschroeven populair in bijvoorbeeld de meubelindustrie, denk aan de zelfbouwpakketten van Ikea waar vaak een inbussleutel bij wordt geleverd. Maar ook in de elektronica is de inbusschroef populair en wordt veel gebruikt voor het monteren van kleine onderdelen en componenten die kwetsbaar zijn zoals printplaten. Waar een kleine schroevendraaier weinig grip heeft op een kleine schroef, de inbussleutel heeft wél een prima grip op de inbusschroef. Bij montage en demontage van de kleine inbusschroeven wordt vaak gebruikgemaakt van de sleutel met T-greep. Dit is een lange, rechte inbussleutel met aan het einde een T-vormig handvat. Het voordeel is dat de torsie die hiermee op een schroef wordt uitgeoefend nauwkeurig te doseren is. Dit zonder dat een schroef kan verbuigen of het gereedschap uit een inbusschroef kan schieten.
Er zijn veel verschillende maten en uitvoeringen op de markt. De bolvorm is een uitvoering waarbij het uiteinde van de sleutel als een zeskantige bolletje is uitgevoerd. Het voordeel van de sleutel is dat de sleutel bij het draaien in de inbusschroef kan kantelen. Hierdoor kan er onder een hoek gewerkt worden. Nadeel van de bolvormige sleutel is dat er minder raakvlak is, waardoor er ten opzichte van een standaard sleutel minder kracht gezet kan worden voordat de inbusschroef beschadigd raakt. De inbussleutel is in veel verschillende maten verkrijgbaar. In Europa wordt het metrische systeem aangehouden en worden maten in millimeters gebruikt. In Engeland en Amerika wordt het Imperial systeem gebruikt waar de Inch nog steeds de basis voor maatvoering is. Hierbij is een inch gelijk aan 25,4 millimeter. Om kleinere maten aan te geven, wordt er bij het Imperial systeem vaak gebruikgemaakt van breuken. Bekende maten zijn ⅛ inch, ¼ inch, 5/16 inch etc. Bij ons vindt u een uitgebreide collectie metrische sleutels, maar wij hebben ook een aantal sets met sleutels in Imperial maten in ons assortiment opgenomen.
Wilt u een inbusschroef van een specifieke maat kunnen los- of vastdraaien, dan kunt u bij ons een losse sleutel bestellen. Veel vakmensen en veeleisende hobbyisten kopen liever een hele set. Hierdoor hebben ze altijd de juiste maat sleutel bij de hand. Bij ons vindt u verschillende sets voor verschillende doeleinden. De simpele sets bestaat uit een reeks sleutels die in een veer steken, die op hun beurt weer aan een sleutelring zit. De sleutels zijn eenvoudig uit de veren te verwijderen door ze tegen de windingen van de veer in te draaien. Zo komt de sleutel los en is deze met zowel de lange als de korte kant te gebruiken. Na gebruik kan de sleutel met een draaibeweging weer terug in de veer gezet worden. De iets luxere en uitgebreidere set bestaat uit een kunststof houder waar de sleutels ingestoken zijn en eenvoudig uit getrokken kunnen worden. Deze houders bestaan in verschillende vormen die vaak opvouwbaar zijn, zodat deze weinig ruimte innemen bij het opbergen. De T-greep inbussleutel set is leverbaar in een houder die u eenvoudig op een werkbank of werktafel kunt plaatsen. Zo kunt u bij elke klus snel de juiste sleutel pakken.
Bij het kopen van een set is het belangrijk om het een en ander te weten over de gebruikelijke maatvoering. De inbussleutel heeft een Amerikaanse oorsprong. Tijdens de industrialisatie is deze in Amerika gepatenteerd en de Amerikaanse invloed is te merken in de maatvoering. In het metrische systeem is een reeks eerstekeusmaten die in de praktijk veel voorkomt. Daarnaast is er een reeks tweedekeusmaten die minder vaak voorkomt. Hierbij is het belangrijk om in het oog te houden dat het hier gaat om de maat van de zeskantige inbusopening en niet om de draaddiameter. De eerste keus reeks bestaat uit de volgende maten: 0,7 mm, 0,9 mm. 1,3 mm, 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm en 10 mm. De tweede keus reeks die u in de praktijk veel minder vaak tegen zult tegen komen bestaat uit: 1 mm, 1,25 mm 3,5 mm, 4,5 mm, 5,5 mm, 7mm en 9 mm. Voor de Imperial inch maten is er één reeks voorkeursmaten die in breuken van 4, 8, 16 en 32 en 64 worden weergegeven.