"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Schuurmachine

Deltaschuurmachine - Silverline
4-8 dagen levertijd
€ 41,99
Schuurmachine - Silverline
4-8 dagen levertijd
€ 44,99
Schuurpapier - Silverline
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,49
Schuurpapier - Silverline
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,49
Schuurpapier - Silverline
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 4,49
Schuurspons - Perel
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 1,49

Welke schuurmachine kiezen?

Bij ons vindt u een ruime sortering aan schuurapparaten en schuurpapier. Alle varianten, handpalmschuurmachine, excenter/excentrische schuurmachine, het vlak-model, deltaschuurmachine, het band-model en multi schuurmachine zijn aanwezig. Zelfs het grotere schoteltype oftewel de tafelschuurmachine. Ook pneumatische excentrische schuurmachines en pneumatische bandschuurmachines behoren tot het assortiment. Een belangrijk gegeven bij de elektrische modellen is natuurlijk het vermogen. We hebben krachtige varianten van maximaal 1200 W en lichtere van minimaal 130 Watt. Een bijzonder model is de muur schuurmachine. Dit schuurapparaat is zeer geschikt voor het verwijderen van stuclagen op grotere gestucte oppervlakten, juist door zijn lange steel. Met 600W is deze krachtig genoeg om snel het karwei te klaren. De apparaten hebben allen een snelheidsregeling en worden geleverd met diverse schuur- en stofopvang/afvoer-accessoires.

Schuurpapier en andere accessoires

Bij ons kunt u terecht voor de accessoires voor de schuurapparaten, zodat u niet zonder zit wanneer u de klus wilt klaren. Een hele reeks schuurschijven, zelfklevende schuurschijven, schuurbanden, schuurpapier en deltaschuurvellen met korrelgrootten variërend van 40 tot 240. Papier met een waarde van 40 heeft een grove korrel en is bedoeld voor grof schuurwerk, 60 en 80 zijn middelgrof, 120 en 150 zijn fijn en 240 schuurpapier is zeer fijn. De korreligheid van het papier wordt normaliter met een P-nummer aangegeven dus 40 = P40, P staat daarbij voor particle oftewel partikeltje. Vanzelfsprekend zijn al deze accessoires ook in verschillende maten verkrijgbaar. Ook hebben we de schuurspons voor u in onze productlijst.

Gebruik schuurmachine

Het schuurapparaat kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Niet alleen het voor de hand liggende schuren of glad maken van voorwerpen, maar ook voor het verwijderen van verf of autolak, maar ook om te vormen, denk aan beeldhouwwerk. Het toepassingsgebied bepaalt welk type dat u nodig heeft of althans het beste kunt gebruiken. Dat betekent ook nagaan welke oppervlakken u wilt schuren: het materiaal en de aard ervan. Zoals met alle apparatuur geldt ook voor schuurapparaten dat veiligheid voorop staat. Standaardregel is dat u het apparaat steeds met twee handen stevig vasthoudt, onderschat niet de kracht achter de trillende of bewegende zool, en een stabiele werkhouding/werkpositie aanneemt. Draag altijd een fijnstofmasker, gehoorbescherming en een veiligheidsbril als u geen brildrager bent. Schuurstof kunt het beste wegzuigen in plaats van wegvegen om opwaaien van het stof te vermijden. Bij de schotelschuurmachine is nog alertheid gevraagd voor lange haren en lange mouwen. Lange haren kunt u beter in een staart knopen en lange mouwen opstropen.

Soorten schuurmachine

De meeste bekende is ongetwijfeld de vlakschuurmachine. Deze heeft een zogenaamde vlakke zool. Daarop wordt het schuurpapier geklemd. In de behuizing bevindt zich een elektromotor. Op de as van die motor zit een excentriek, een mechanische inrichting vergelijkbaar met het stangenstelsel op de wielen van een locomotief. Dat excentriek zorgt ervoor dat de roterende beweging van de as wordt omgezet in een heen en weer gaande, trillende, beweging van de zool. Dit type wordt gebruikt voor het schuren van vlakke delen met een groot oppervlakte. Een ander type is de bandschuurmachine. Deze doet denken aan een lopende band. Er zijn twee rollen waarover het gekorrelde schuurpapier gespannen wordt. Daarbij wordt één der rollen door de as van de elektromotor aangedreven en de andere rol volgt gewoon. Het gekorrelde papier gaat nu als een lopende band bewegen over de rollen heen. Dit type schuurmachine wordt gebruikt voor het grovere schuurwerk, waarbij grotere hoeveelheden materiaal in één keer weggeschuurd worden. Dit type schuurapparaat is uitermate geschikt voor parketvloeren en meubels. Daarbij moet altijd voor een goed resultaat in de nerfrichting van het hout worden geschuurd, anders wordt het eindresultaat te ruw.

Nog meer soorten

De excentrische schuurmachine dankt zijn naam aan een excentriek dat op de as van de motor gemonteerd is. Het schuurapparaat heeft een cirkelvormige zool en is geschikt voor grof schuurwerk. De delta schuurmachine doet qua vorm van de zool heel erg denken aan een strijkijzer. Het schuurapparaat wordt ook wel driehoekschuurmachine genoemd. Door deze spits toelopende vorm kan het schuurapparaat goed in de hoeken komen. Qua werking is hij vergelijkbaar met de vlakschuurmachine, echter het schuurapparaat is minder geschikt voor grotere oppervlakten. Hij kan gemakkelijk in de handpalm gehouden worden en wordt daarom ook wel aangeduid als handpalmschuurmachine. Net als bij de excentrische schuurmachine heeft het laatste type, de schotelschuurmachine, een cirkelvormige zool. Echter, in tegenstelling tot het eerder genoemde model, ligt hier het te bewerken stuk materiaal op een inklapbaar tafeltje tegen de schuurschijf/zool aan. Daarmee is dit type de enige die geen handmachine is, maar een groter schuurapparaat dat vast op een ondergrond staat. De multi schuurmachine vormt een kruising tussen vlakschuurmachine en delta schuurmachine en heeft daardoor een multifunctioneel karakter. Er zijn ook boormachines waarvoor schuurschijfjes verkrijgbaar zijn. Met gepaste boor-opzetstukjes kunt u zelfs slijpen, dat eveneens een vorm van schuren is.

De pneumatische variant

Tot nu toe zagen we elektrische modellen. Maar er bestaan ook luchtbedreven varianten. Dit zijn de, vooral in de autowereld voor carrosserieën gebruikelijke, pneumatische schuurmachines. Deze werken met gecomprimeerde lucht onder hoge druk om de schuurschijf aan te drijven. U kunt het vergelijken met wieken van een molen die gaan draaien door de wind, zo is dat ook bij de luchtdruk die de schuurschijf laat draaien. U heeft voor dit type een compressor nodig met een inhoud van minstens 100 liter en een druk van circa 6 bar. Bovendien moet de aanzuigcapaciteit van de compressor beduidend hoger zijn dan de capaciteit die bij het apparaat vermeld staat. Met het instellen van de luchtdruk op de compressor wordt de rotatiesnelheid van de schuurschijf bepaald. Wilt u tientallen minuten aan één stuk schuren, dan volstaat een goedkope hobbycompressor absoluut niet. U heeft dan toch echt een exemplaar nodig die langere tijd geschikt is voor continu gebruik. Juist doordat dit type schuurapparaat elektriciteitsvrij is, is het uitermate handig wanneer er vocht of natheid in het spel is. We hebben de pneumatische schuurmachines in de excentrische uitvoering en band variant in onze catalogus.