"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

KWh meter

KWh meter: vast of via stopcontact

Bent u een zuinig type of wil u gewoon precies weten wat u aan stroom verbruikt (zeer verstandig trouwens)? Dan kunt u een kWh meter voor in het stopcontact gebruiken. Deze werkt in principe hetzelfde als de vast geïnstalleerde kWh meter in uw pand, maar heeft het voordeel dat hij enkel het verbruik meet van de op het betreffende stopcontact aangesloten apparaten. Meten wat uw nieuwe Jacuzzi verbruikt? Of uw oude vrieskast? Sluit hem aan op een kWh meter in het stopcontact en u heeft, als u uw tarieven bij de hand hebt en een rekenmachineapp, binnen de kortste keren inzicht in hoe uw stroomrekening er straks gaat uitzien.

KWh meter, analoog of digitaal?

Bij een digitale kWh meter is het analoge, mechanische tellertje vervangen door een digitaal display. Het verlichte schermpje alleen al is een verademing ten opzichte van de analoge variant. Per definitie hangt een meter immers op een plek die voor de gemiddelde meteropnemer een uitdaging vormt qua bereikbaarheid en zichtbaarheid. Kruipruimtes, gangkasten en zelfs een vrije ruimte achter en onder een bed in de slaapkamer zijn beruchte plekken waar een kWh meter wel eens wordt geplaatst. Dan helpt het als een getalletje verlicht én van afstand zichtbaar is. Het belangrijkste voordeel van een digitale meter is echter het feit dat de digitale gegevens eventueel kunnen worden ingelezen of verzonden. De zogenoemde slimme meters maken hier gebruik van.

Fase en ampére

Het totale stroomverbruik in een huishouden kan soms flink pieken. Wasmachine, droogmachine, alle lampen én de haardroger aan bijvoorbeeld. Iedereen heeft op zo’n moment wel eens plotsklaps in het donker gezeten. U kunt dit soort overbelasting vaak voorkomen door het totale stroomverbruik beter te verdelen. Of, in technische termen, een zogenoemde fase minder te belasten. Wanneer u uw totale stroomvraag bijvoorbeeld over 3 fasen verdeelt, moet u ook een 3 fasen meter gebruiken. Anders volstaat een standaard 1 fase kWh meter. In ons assortiment vindt u diverse modellen kWh meter geschikt voor 1 fase en voor 3 fasen. Voor elk stroombereik, weergegeven in ampère, zijn er diverse meters in ons assortiment.

Tips voor aanschaffen en aansluiten

Wij hebben modellen kWh meters in ons assortiment die gereviseerd en opnieuw gecalibreerd zijn. Er staat bij deze modellen telkens vermeld waarvoor ze geschikt zijn en waarvoor niet. Zo zijn sommige kWh meters niet te gebruiken als tussenmeter, bijvoorbeeld voor kamerverhuur. Let er ook steeds goed op dat u de bedrading correct aansluit bij een analoge meter. U loopt anders kans dat de meter terug gaat tellen. Dat is in het geval dat u via bijvoorbeeld zonnepanelen energie teruglevert aan het energiebedrijf handig, maar daar heeft u een bidirectionele meter voor nodig en geen gewone meter die per abuis terugloopt. In dat kader: als u niet precies weet hoe de meter werkt en geïnstalleerd moet worden, laat dit dan doen door een geschoold technicus.