"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

SFP module

SFP module - Digitus
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 59,99
SFP module - Digitus
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 109,99
SFP module - Digitus
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 19,99
SFP module - Digitus
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 39,99
SFP module - Digitus
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 79,99
SFP module - Digitus
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 89,99
SFP module - Digitus
3-5 dagen levertijd
€ 379,99
SFP module - Digitus
3-5 dagen levertijd
€ 149,99

Wat is een SFP module?

Glasvezel is een ideaal medium voor het transporteren van data met hoge datasnelheden over grote afstanden. In computer- en netwerkapparatuur, worden elektrische pulsjes gebruikt als representatie van digitale informatie. Om glasvezel te kunnen gebruiken, moeten deze elektrische pulsjes omgezet worden in lichtpulsjes. Dit wordt gedaan met een speciale led of laserdiode. De lichtpulsjes uit deze led of laserdiode worden via de doorzichtige kern van de ene naar de andere zijde van de glasvezel getransporteerd. Aan de andere kant worden de lichtpulsjes door een lichtgevoelige halfgeleider opgevangen en weer omgezet in elektrische pulsen. Voor een full-duplex verbinding worden twee glasvezels gebruikt. Eén voor het verzenden en één voor het ontvangen van data. Aan elke kant van een glasvezelverbinding is dus een lichtzender en lichtontvanger, ook transceiver genoemd, nodig. Uit het oogpunt van flexibiliteit is gekozen voor een systeem van modulaire glasvezel trancevers. Deze transceivers hebben aan de ene kant aansluitingen voor de zend- en ontvangstglasvezel en aan de andere kant een elektrische aansluiting. Dit systeem van glasvezel trancevers wordt small formfactor pluggable transceiver, afgekort SFP transceiver genoemd.

Het voordeel van de SFP module

Veel moderne netwerkapparatuur is uitgerust met een slot waar deze transceiver in past. Dit heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van apparatuur met vaste glasvezelaansluitingen. Door deze keuze blijft netwerkapparatuur flexibel ten opzichte van de soort glasvezel die gekozen wordt. Er is een grote assortiment SFP transceivers, waardoor er grote keuzevrijheid is bij de implementatiekeus van de glasvezel. Is er een noodzaak om de snelheid van het glasvezelnetwerk te upgraden en heeft de netwerkapparatuur voldoende capaciteit, dan hoeven er alleen nieuwe SFP modules aangeschaft te worden. Zodra de nieuwe glasvezelkabel geïnstalleerd wordt, kan deze op een nieuwe SFP module aangesloten worden. De oude module kan uit de netwerkrouter getrokken worden en de nieuwe in het vrijgekomen slot worden gestoken. Omdat een SFP module hot plugable is, hoeft de router niet eens uitgeschakeld te worden. Het is ook mogelijk om voor een router te kiezen met meerdere vrije slots zonder dat de meerkosten hoog oplopen. Met netwerk apparatuur met een SFP slot en een passende losse SFP module maakt u een kostenefficiënte en flexibele keus.

Soorten transceivers

Omdat er een brede keus is, is het belangrijk om goed op de specificaties te letten bij het kiezen van een SFP module. Wordt er een glasvezelnetwerk voor korte afstanden opgezet met multimode glasvezel, kies dan een multimode transceiver. Wordt er een glasvezelnetwerk voor lange afstanden opgezet met single mode glasvezel, kies dan een single mode transceiver. Transceivers voor multimode en single mode glasvezel zijn door de verschillende optische eigenschappen onderling niet uitwisselbaar. Transceivers zijn geschikt voor één golflengte of kleur licht. 1310 nm (nanometer) wordt vaak gebruikt voor single mode glasvezel en 850 nm wordt vaak gebruikt voor multimode glasvezel. Hier zijn uitzonderingen op en transceivers van verschillende golflengte werken niet met elkaar samen. Let dus goed dat beide transceivers dezelfde golflengte gebruiken en dat deze golflengte door de gebruikte glasvezelkabel ondersteund wordt. Elk type transceiver heeft een maximale overdrachtssnelheid. De glasvezel linksnelheid wordt beperkt door de maximum overdrachtssnelheid van de transceiver. Kies dus een transceiver die voldoende snelheid biedt. Gebruikt u Cisco-apparatuur, dan is het belangrijk om een SFP module te kiezen die compatibel is met uw netwerkapparatuur. Bij Cisco en Cisco-compatibele modules is aangegeven met welke types deze compatibel zijn.

Compatibiliteit

Er zijn twee types. De oorspronkelijke modules werkten met een maximumsnelheid tot 1,25 Gb/s. Binnen de SFP afspraken worden met verschillende lettercombinaties de gebruikte golflengte en de maximaal te overbruggen lengte aangegeven:

CODE GOLFLENGTE MAXIMUM LENGTE
LX 1310 nm 10 km
EX 1310 nm 40 km
ZX 1550 nm 80 km
EZX 1150 nm 160 km

De verbeterde norm wordt aangegeven met SFP+ en is geschikt voor snelheden vanaf 10 Gb/s. Let op: SFP en SPF+ transceivers zijn niet zonder meer uitwisselbaar. Sommige netwerkapparatuur accepteert beide modules maar dit is geen regel. Raadpleeg de specificaties van uw netwerkapparatuur of uw apparatuur compatibel is met SPF, SPF+, of beiden. SFP+ ondersteunt ‘direct attach’. Met direct attach kunnen twee SPF+ poorten door middel van een SFP+ kabel direct met elkaar verbonden worden. Dit is bijzonder handig bij het in een rack plaatsen van netwerkapparatuur. U vindt verschillende SPF+ direct attach kabels in ons assortiment. Veel fabrikanten waaronder Cisco beperken hun apparatuur om alleen maar SPF tranceivers van hun eigen merk te accepteren. De herkenning van modules wordt gedaan op basis van de fabrikant ID die in de firmware van de SFP transceiver is opgenomen.