Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Krimpkous

Krimpkous assortiment - 40 stuks - Perel
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 6,89
Krimpkous - Op rol - HQ Products
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 24,49
Krimpkous - Op rol - HQ Products
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 21,19
Krimpkous - Op rol - HQ Products
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 15,99
Krimpkous - Op rol - HQ Products
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 88,99
Klittenband Kabelmantel - Kabelsok - kabel sleeve - kabelhoes
  • Kleur:
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 10,99

Wat is krimpkous?

Op het moment dat de krimpkous aan voldoende hitte blootgesteld wordt, zal deze in de breedte krimpen waardoor de diameter kleiner wordt. Afhankelijk van het soort en merk kan de diameter tot de helft of een derde van de oorspronkelijke diameter krimpen. De krimpkous is zo geconstrueerd dat het in de lengterichting dezelfde afmetingen blijft behouden. Dit is een ideale methode om een onregelmatig gevormde verbinding te voorzien van een isolatielaag. Bij het krimpproces vormt de krimpkous zich rond het object waar het omheen geschoven is en neemt daarbij de vorm van het omsloten object aan. Hierbij wordt maar een lichte druk op het object uitgeoefend, waardoor er bij het krimpproces geen grote mechanische druk ontstaat. Om te krimpen moet u deze kous verwarmen tot de krimptemperatuur. Deze temperatuur verschilt per soort en merk en ligt tussen de 90 en 175 graden Celsius. Bij het proces wordt deze kous zelf heet. Het dus belangrijk dat het materiaal waar de kous omheen wordt gekrompen tegen deze warmte kan. De krimpkous is afgekoeld? Dan blijft deze flexibel. Hou er wel rekening mee dat de flexibiliteit iets afneemt ten opzichte van de flexibiliteit voor het krimpproces.

Waar wordt de krimpkous voor gebruikt?

Deze heeft veel verschillende toepassingen met name in de elektronica. Zowel hobbyist als vakman maken er gebruik van als zij een goede oplossing zoeken voor het isoleren van twee aan elkaar gesoldeerde draden. Dit kan natuurlijk met isolatietape, maar iedereen die dit een keer geprobeerd heeft komt er achter dat het lastig is om tape netjes rond een draad te wikkelen. Bijkomend nadeel is dat na verloop van tijd de lijm van isolatietape de neiging heeft om onder de tape uit te kruipen. Hierdoor wordt de isolatie plakkerig en kleverig. Krimpkous heeft al deze nadelen niet en vormt na het krimpen een optisch mooie isolatielaag die netjes rond de soldeerverbinding zit en daarbij een veilige en goede elektrische isolatie vormt. Het aanbrengen is ook nog eens een stuk eenvoudiger dan isolatietape te wikkelen rond aan elkaar gesoldeerde draden. Om te krimpen moet zij warm gemaakt worden tot boven de minimum krimptemperatuur. Deze minimum krimptemperatuur ligt tussen de 90 en 130 graden Celsius en wordt zoveel mogelijk vermeld bij de soorten die wij verkopen.

Het monteren

Het aanbrengen is eenvoudig als u op een paar belangrijke zaken let. Omdat het buisvormig is, moet het om een object zoals een draad heen geschoven worden voordat de draad gemonteerd wordt. Krimpkous heeft een range waarbinnen het kan krimpen. Dit is afhankelijk van de soort en het merk, tot de helft of een derde van de oorspronkelijke diameter. Het is dus belangrijk dat u een maat neemt die niet te groot is. De ideale maat is een diameter die nog net goed rond het te beschermen object te schuiven is. Zorg bij het monteren ervoor dat het object niet zo warm is waardoor de kous voortijdig kan krimpen. Gaat u een draad solderen waarna u de krimpkous over de soldering gaat schuiven? Schuif dan voordat u gaat solderen de kous zo ver mogelijk van het te solderen uiteinde af. De koperen ader geleidt de warmte van het soldeerproces goed door de draad die hierdoor snel zal opwarmen. Laat na het solderen de draad goed afkoelen voordat u de kous over de gesoldeerde verbinding schuift. Hiermee voorkomt u dat de kous krimpt voordat deze helemaal over de soldeerverbinding is geschoven.

Het krimpen

Om de kous gelijkmatig rond een object te laten krimpen, is het belangrijk dat deze rondom en over de hele lengte tot boven de minimale krimptemperatuur verwarmd wordt. Professionals verwarmen de kous met een heatgun om zo een gelijkmatig en mooi resultaat te waarborgen. Daarnaast heeft een heatgun ook het grote voordeel dat gecontroleerd verwarmd kan worden waardoor u de volle controle over het krimpproces heeft. Er zijn twee soorten heatguns. De eerste en meest bekende is de elektrische heatgun die op netspanning werkt. Deze heatguns hebben een stabiele luchtstroom en temperatuur, waardoor ze een goede voorspelbare werking hebben. De andere soort is de heatgun die op gas werkt. Deze heatgun heeft een katalystische verbranding van gas, waardoor er geen vlam uit de branderkop komt maar alleen een stroom warme lucht. Dit type vergt wat meer handigheid bij het instellen van de gewenste luchttemperatuur. Hobbyisten gebruiken wel eens een aansteker of gasbrander met vlam. Wij raden deze methode af omdat dit vaak een twijfelachtig resultaat oplevert. De temperatuur van de krimpkous is snel te hoog waardoor deze kan openscheuren, zwart kan blakeren en zelfs vlam kan vatten.