MR11 lamp – type GU4 IEC

Allekabels heeft zowel een categorie met MR11 lampen als met GU4 lampen. In deze twee categorieën vindt u dezelfde soort lampen. Beiden vallen namelijk onder de IEC 60061-1 standaard. De letter- en nummercode van de MR11 lamp duidt de lampvoet aan waar deze lamp van is voorzien in de IEC-normering. Het is een aansluiting met twee pinnen die recht in een MR11 fitting gestoken kunnen worden. Het aansluiten van de lampen in de fitting is hierdoor zeer eenvoudig. MR16 lampen hebben een vergelijkbare voetlamp aansluiting. Het verschil tussen de twee is de diameter van de lamp. De kleinere MR11 lamp heeft namelijk een diameter van 35 mm ten opzichte van de 50 mm diameter voor de MR16 lampen. Beide type aansluitingen zijn geschikt voor 12V spotjes en zijn daarom ideaal voor het gebruik op plekken waar het gevaarlijk is om 230V lampen te gebruiken. In het aanbod op deze pagina vindt u zowel een MR11 LED lamp als een halogeenlamp MR11.

Spots met 12V gelijkspanning

Een MR11 lamp is altijd een 12V-spot. Door een ingebouwde trafo in de lamp wordt de standaard geleverde spanning van 230V teruggebracht naar een 12V gelijkspanning. Door het lage voltage van de MR11 lampen worden deze voornamelijk gebruikt op plekken waar door omstandigheden het gevaarlijk kan zijn om lampen met een 230V spanning te gebruiken. U moet dan bijvoorbeeld denken aan badkamers, keukens, tuinen en de buitenzijde van een woning. De vochtige omstandigheden op deze plekken zorgen ervoor dat het veiliger is om een MR11 lamp te gebruiken. In het geval van een kortsluiting, veroorzaakt door vocht, leveren deze namelijk minder gevaar op. De MR16 of GU5.3 lampen werken tevens met 12V spanning. De MR11 lampen zijn echter kleiner in formaat. Bij beide lampensoorten wordt met een interne trafo de spanning van de stroomvoorziening van 230V teruggebracht naar 12V gelijkspanning. Niet alleen zijn MR11 lampen hierdoor geschikt voor het gebruik op vochtige plekken. Het stroomverbruik van de lampen is ook een stuk lager dan de 230V varianten, die overigens ook via onze website te koop zijn.

Kleiner formaat MR11 lampen

Door het kleine formaat van de MR11 lampen zijn deze ook zeer geschikt voor plekken waar u maar beperkt ruimte heeft. Als u in uw badkamer bijvoorbeeld slechts een smalle rand boven de spiegel heeft om spotjes te monteren, dan kunt u een MR11 lamp kopen om op deze plek toch een lichtvoorziening te maken. Een ander type lamp die tevens eenzelfde soort bipin-voetlamp heeft en van een 12V gelijkspanning gebruikmaakt, is de MR16 of GU5.3 lamp. Het voornaamste verschil tussen deze lamp en de MR11 lamp is het kleinere formaat. De MR11 lamp heeft een diameter van 35 mm en dit is significant kleiner dan de 50 mm van de eerdergenoemde lampensoort. Het kleinere formaat is voor veel mensen de belangrijkste reden om voor het gebruik van deze lamp te kiezen. Dit zorgt er namelijk voor dat de lamp als spotje uitstekend in smalle oppervlaktes gemonteerd kan worden.

Verschillen LED en halogeenlamp

Het aanbod MR11 bestaat uit zowel LED als halogeenlampen. Een voornaam verschil tussen deze twee is het wattage van de lampen. Een MR11 halogeenlamp is verkrijgbaar in een wattage variërend tussen de 25 en 50 watt. De LED MR11 lampen hebben een veel lager wattage nodig om eenzelfde hoeveelheid licht te produceren. Deze zijn namelijk in varianten tussen de 1 en 4 watt verkrijgbaar. Het grote verschil in wattage is meteen een duidelijke aanwijzing dat de LED lampen een stuk minder stroom verbruiken. Bij de LED lamptypes ziet u dan ook in de specificaties staan dat deze in de energieklasse A+ of zelfs A++ vallen. Een ander verschil tussen de lampentypes is dat de LED varianten van de MR11 lamp een langere levensduur hebben dan de halogeenlampen. Het lijkt dan ook geen moeilijke keuze welke lamp u het beste kunt kiezen. Toch heeft de LED lamp ook een klein nadeel. Soms is dit lamptype namelijk niet dimbaar. Als dit een belangrijke eigenschap voor u is, dan moet u goed opletten of de MR11 led dimbaar is.

MR11 lampen, kenmerken en specificaties

Een MR11 lamp is een lamptype met specifieke kenmerken en specificaties. Het belangrijkste kenmerk van deze lamp is de lampvoet met twee pinnen die 5.3 mm uit elkaar staan. Dit type lampvoet wordt ook wel steekvoet genoemd, omdat u de lamp makkelijk met een enkele beweging in een MR11 fitting kunt steken. De spanning van dit type lampen is altijd 12V. Dit geldt voor zowel de halogeenlampen als voor de led lampen. De diameter van de lamp is 35 mm en dit maakt de spotjes geschikt om op plekken met weinig ruimte gebruikt te worden. Een veel voorkomende toepassing is daarom ook dat de MR11 lampen in vitrinekasten worden gebruikt. U kunt deze lampen echter ook als inbouwspots of plafondspots in uw woning gebruiken. De lichtkleur komt in twee verschillende soorten. U kunt een MR11 lamp in een warm wit of een koud wit uitvoering kopen. Beide soorten lichtkleuren zijn in het assortiment van Allekabels terug te vinden.