"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Access point

WiFi Versterker - Repeater - 2.4GHz
  • Kleur:
Vandaag besteld, woensdag in huis
€ 9,99

Wat is een access point?

We kunnen in ons moderne leven niet meer zonder internet. Vroeger werd een pc met een netwerkkabel met het internetmodem van uw provider verbonden. Met de introductie van de iPhone en iPad die geen bedrade netwerkaansluiting hebben, heeft draadloos netwerk of wifi een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger leverden internetproviders standaard een modem met maar één netwerkaansluiting en zonder wifi. Wilde u in die tijd een device draadloos gebruiken, dan moest u zelf een apart wireless access point of WAP aanschaffen. Hiermee geeft u uw smartphone of tablet toegang tot uw netwerk en daarmee ook tot internet. Een access point wordt met een netwerkkabel op een router zonder wififunctie aangesloten. Daarna kunt u deze via een webinterface benaderen en waar nodig de standaard instellingen aanpassen. Tegenwoordig krijgt u een compleet routermodem met ingebouwde wifi van uw provider. Hierdoor is bij veel mensen het WAP uit beeld verdwenen. Dat is begrijpelijk maar niet helemaal terecht, omdat een access point nog steeds een goede oplossing is voor een aantal draadloze netwerkproblemen, zoals slecht of helemaal geen wifibereik.

Voordelen van een wireless access point

Als u een internetabonnement afsluit, krijgt u daar een internetrouter bij. Deze router heeft vaak een ingebouwde wififunctie. Draadloos internet wordt vaak wifi genoemd. Helaas komt het in de praktijk regelmatig voor dat de router in de meterkast of een andere ongunstige plaats aangesloten moet worden. Hierdoor heeft u maar een hele beperkte wifidekking. Deze situatie is met een wifi versterker wel te verbeteren, maar blijft ook dan verre van optimaal. Een betere oplossing is de wifi-optie in de router gewoon uit te schakelen en een wireless access point aan te schaffen. Het wireless access point kan dan op een gunstige plaats gemonteerd worden, bijvoorbeeld op de scheiding van woonkamer en keuken. Met een netwerkkabel wordt de router in de meterkast verbonden. Op deze manier creëert u in één stap een goede wifidekking met de maximaal haalbare snelheid. Een apart wireless access point per ruimte is een nog betere keuze als u meerdere grote of gescheiden ruimtes van wifi wilt voorzien. Dit geeft vaak een beter resultaat dan een aantal wifi versterkers, omdat de doorvoercapaciteit per extra wifi versterker die in de keten opgenomen wordt met de helft daalt.

Eigenschappen

Er zijn veel verschillende types access point. Voor een goede keus is het belangrijk om het verschil te kennen. Het type dat als een stekker in een stopcontact past of als kastje eenvoudig neergezet kan worden, kan eenvoudig overal in huis ingezet worden. Dit type kan zowel als wifi repeater of als wireless access point ingesteld worden. U kunt dus zelf beoordelen wat in uw situatie de beste oplossing is. Bij wifi repeater gebruik kan dit type zonder netwerkkabel gebruikt worden of de LAN-aansluiting kan gebruikt worden om een pc of smart tv aan te sluiten. Bij het gebruik als access point wordt de LAN-aansluiting gebruikt om via een netwerkkabel verbinding te maken met de internetrouter. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant als u wilt weten hoe u de instellingen wijzigt tussen gebruik als repeater of als access point. Een dedicated access point wordt vaak geleverd als schotel die aan het plafond gehangen kan worden. Door de plafondmontage zijn er weinig obstakels tussen het access point en uw smartphone of tablet. Er zijn ook waterdichte modellen die speciaal gemaakt zijn voor buitenmontage, handig voor tuin en terras.

Wifi features

Een belangrijke keuze is die tussen single band of dual band wifi. Woont u in een landelijk gebied waar weinig andere wifistations aanwezig zijn dan kunt u kiezen voor single band wifi. Single band wifi werkt op 2,4 GHz. Het voordeel van 2,4GHz is dat de reikwijdte hoog is en het radiosignaal minder last heeft van muren en plafonds. Het nadeel van 2,4 GHz is de snelheid. Dit is geen bezwaar als u wifi gebruikt voor internettoegang, maar is een beperking bij het uitwisselen van grote bestanden tussen computers op het lokale netwerk. Woont u in een stedelijke omgeving, dan heeft u snel te maken met een overvolle 2,4 GHz wifi band. Kies in dit geval voor dual band wifi. Dual band wifi maakt gebruik van de 2,4 GHz band en de 5 GHz band. Het voordeel van de 5 GHz band is dat er veel meer kanalen beschikbaar zijn, zodat er veel minder snel overbelasting van kanalen optreedt. Op de 5 GHz band kunnen ook hogere snelheden worden gehaald. Dit is alleen van belang bij het uitwisselen van grote bestanden op het lokale netwerk.