Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Molex kabel

Molex koppelstuk - Delock
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 2,39
Molex naar EPS voedingskabel - Delock
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 5,09

Wat is een Molex kabel precies?

Wie ooit zelf een pc van binnen bekeken heeft, weet dat een pc van binnen opgebouwd is uit verschillende componenten. We noemen een moederbord, een voeding, een of meerdere harde schijven voor data-opslag en een of meer ventilatoren om processors koel te houden en warme lucht uit de pc kast af te voeren. De voedingsmodule voorziet al deze verschillende componenten van energie. Hiervoor is de voedingsmodule van een aantal connectors voorzien. De vierpolige Molex kabel connector is een van de meest gebruikte connectoren om randapparatuur van energie te voorzien. Afhankelijk van het type is de voeding uitgerust met een of meerdere connectors. Een Molex kabel die aan de voeding zit, is uitgerust met een female connector. Bij een female Molex kabel zijn de aansluitpunten in de connector verzonken, hierdoor zijn ze tegen kortsluiten beschermd. Randapparatuur is voorzien van een Molex kabel met male connector. De pennen van de male connector zijn mechanisch beschermd door een kunststof kapje. De Molex kabel met male connector heeft twee schuine nokken die in twee schuine uitsparingen van de female connector vallen. Hierdoor past de female connector maar op één manier in de male connector en is verkeerd om aansluiten onmogelijk.

195Molex of SATA voedingskabel

De Molexconnector wordt ook AMP connector genoemd. De eerste floppy drive die in 1976 geïntroduceerd werd, maakte gebruik van een APM mate-n-lock connector. Deze connector werd de standaard voedingsaansluiting voor zowel floppy drives als harde schijven. In 1983 introduceerde Molex de 8981 connector die volledige compatibel is met de oorspronkelijke AMP mate-n-lock connector. De connector heeft vier aansluitingen. Deze aansluitingen zijn verdeeld in twee sets van twee draden. De ene set wordt gebruikt voor het 12 volt voedingscircuit en de tweede set wordt gebruikt voor een 5 volt voedingscircuit. In moderne pc’s wordt meer en meer gebruikgemaakt van seriële ATA of SATA randapparatuur. Deze apparatuur heeft zijn eigen kleinere en ruimtebesparende SATA voedingsconnector. Moderne pc voedingen worden daarom steeds meer uitgerust met 15 polige SATA voedingsconnectors. De voedingsspanning voor SATA en PATA (parallel ATA) apparatuur is hetzelfde gebleven, waardoor het eenvoudig is om apparatuur met een Molexverloopstekker aan te sluiten. Wilt u een SATA apparaat aansluiten op een Molex kabel, bestel dan een Molex male naar SATA female connector. Wilt u een PATA apparaat aansluiten op een SATA voedingskabel, bestel dan een SATA male naar Molex female connector.

Types

Heeft u te weinig voedingsaansluitingen, dan is dit eenvoudig op te lossen met een Molexsplitter. Het aansluiten van deze splitter is eenvoudig. U neemt de connector van een aangesloten apparaat los en steekt de stekker van de splitter in de voedingskabel. Vervolgens steekt u een van de female Molexconnectors van de splitter weer in het randapparaat waar u de connector uitgetrokken heeft. De andere female connector kunt u gebruiken voor het aansluiten van extra apparatuur. Wij verkopen Molexsplitters met twee of meerdere connectors. Met een Molexkoppelstuk male-male of female-female kunt u verschillende kabels koppelen. Een ventilator Molex kabel wordt gebruikt voor het aansluiten van één of meerdere ventilators. Wilt u voor een goede koeling van uw pc extra ventilators in uw pc kast plaatsen? Wij verkopen varianten met zowel twee- als driepolige male en female ventilatorstekkers. Heeft u geen vrije Molexconnector, kies dan voor ventilator splitter kabel, met een Molex male en female stekker. U kunt deze kabel tussen een andere Molex aansluiting plaatsen. Zo kunt u een extra ventilator aansluiten zonder dat u een vrije Molexaansluiting nodig heeft.

Verloop Molex kabel

Voor het aansluiten van de voeding van een floppy disk gebruikt u een floppy disk Molex kabel. Deze kabel kunt u bestellen als standaard of splitter kabel. De splitter kabel heeft een male en female Molexconnector, die u tussen de aansluiting van een andere Molex kabel kunt plaatsen. Bij een splitter Molex kabel kunt u kiezen uit male Molex, female SATA en floppy disk female voeding of male SATA, female Molex en floppy disk female voeding. Wilt u meerdere floppy stations aansluiten kies dan de Molex kabel male en dubbele female floppy disk voedingskabel. Heeft u een PCI express (PCIe) kaart met een 6- of 8-polige PCIe voedingsaansluiting? Met de juiste verloopkabel is het mogelijk om de 6- of 8-polige PCIe voedingsplug op de standaard 4 polige Molex kabel aan te sluiten. Een PCI express voedingskabel heeft twee male Molexconnectors. Sluit beide Molexconnectors op een aparte voedingskabel van uw pc voeding aan. Op deze manier kan uw PCI express kaart zonder problemen de maximale voedingsstroom trekken. Heeft u een moederbord met een 8-polige EPS aansluiting dan kunt dit moederbord met een EPS naar 4-polige Molex kabel aansluiten. Deze kabel heeft ook twee Molexconnectors.