"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

CAT5E Kabel

LSA Koppelstuk Cat 5e
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 4,99
Netwerk internet kabel splitter - Rj45
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,19
Stofkap - Goobay
  • Kleur:
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 2,19
Stofkap - Goobay
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 4,29
Stofkap - RJ45 ingang - 10 stuks
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 11,69
RJ45 afdekkap - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 3,19
RJ45 reparatie clips - Delock
Vandaag besteld, maandag in huis
€ 16,99

UTP CAT5e kabel kopen

Computernetwerkkabels worden volgens internationaal vastgelegde normen gefabriceerd die netwerkkabels in categorieën indeelt. Een categorie bepaalt de maximale snelheidsafstand waaronder bekabeling gegarandeerd goed werkt:

  • Cat5e 1GB/s maximaal 100 meter;
  • Cat6 10Gb/s maximaal 55 meter;
  • Cat6a 10Gb/s maximaal 100 meter;
  • Cat7 40 Gb/s maximaal 50 meter 100 Gb/s maximaal 15 meter.
  • Cat 8 25/40 Gb/s (bij 2 GHz) maximaal 30 meter.
Een Cat5e kabel is een UTP-kabel en die afkorting staat voor Unshielded Twisted Pair. Het snoer bestaat uit vier aderpaartjes van ieder twee draden. Deze draden zijn per paartje van twee getwist. Het twisten zorgt ervoor dat het signaal dat door een aderpaartje getransporteerd wordt ongevoelig is voor interferentie van buitenaf. Het twisten zorgt er ook voor dat het signaal op het ene aderpaar een signaal op de andere aderparen niet verstoort. Bij de eenvoudigste Cat5e kabel zitten deze vier aderpaartjes in een kunststof mantel, zonder verdere afscherming. Deze versie heet UTP. Voor de meeste huis-tuin-en-keukentoepassingen is UTP een goede keus en zal een prima netwerkverbinding verzorgen. Heeft u een situatie waarin er veel bekabeling naast elkaar door bijvoorbeeld een kabelgoot loopt, dan is het verstandig om een afgeschermde Cat5e kabel te kiezen.

Afgeschermde Cat5e kabel kopen

Heeft u een situatie waarin sterke elektromagnetische invloeden van buitenaf te verwachten zijn, zoals een kantoor of bedrijfsruimte waar veel bekabeling gebundeld naast elkaar loopt? Dan is afgeschermde Cat5e kabel kopen een verstandige keuze, zeker als het om lange netwerkkabels gaat. Bij een afgeschermde Cat5e kabel zorgt de afscherming voor extra bescherming tegen elektromagnetische interferentie van buitenaf. Er zijn verschillende soorten afschermingen. De twee meest gebruikte afschermingen zijn aluminiumfolie en een uit dun draad gevlochten afscherming. Deze afscherming ligt rond alle aderpaartjes. De aderpaartjes zijn onderling niet afgeschermd. Bekabeling met een aluminium folie-afscherming wordt aangeduid met F/UTP, dat staat voor Foiled Unshielded Twisted Pair. Een folie-afscherming geeft een goede bescherming tegen elektromagnetische invloeden. Een snoer met een gevlochten afscherming wordt aangeduid met S/UTP Shielded Unshielded Twisted Pair. Een gevlochten afscherming kan in tegenstelling tot een folie-afscherming ook gebruikt worden als onderlinge aarding van netwerkapparatuur. Hierdoor wordt voorkomen dat laagfrequente inductiestromen de datasignalen kunnen verstoren. Het is ook mogelijk dat een Cat5e kabel zowel een aluminiumfolie als een gevlochten afscherming heeft. Deze Cat5e kabel wordt aangeduid met SF/UTP. Deze bekabeling heeft de beste afscherming.

Netwerkkabel aderdikte

De diameter van de geleiders in een Cat5e netwerkkabel wordt aangegeven in AWG, American Wire Gauge. Dit is een in Amerika ontwikkelde standaard voor elektrische geleiders. AWG is een logaritmische schaal, waarbij drie punten in AWG een verdubbeling van draaddiameter weergeeft. De schaal is omgekeerd, bij een groter AWG-getal wordt een dunnere geleiderdiameter aangegeven. Deze standaard is danken aan de manier waarop koperdraad via gaatjes in een trekplaat tot een steeds dunner diameter getrokken wordt. Elke stap dunner is een verhoging in AWG. Wordt een dubbel AWG-getal aangegeven, bijvoorbeeld AWG 30/7, dan heeft u te maken met een geleider die uit 7 draadjes van AWG 30 diameter is opgebouwd. Dit zorgt voor een soepele Cat5e kabel, die geschikt is als patchkabel en mobiel gebruik. Wordt een enkel AWG-nummer aangeduid, bijvoorbeeld AWG 24, dan heeft elke ader een massieve kern van AWG 24 draad. Dit zorgt voor een stugge Cat5e kabel. Deze is goedkoper dan een soepel snoer, maar alleen geschikt voor permanente montage. Een speciale uitvoering is de platte Cat5e kabel. In deze Cat5e kabel zijn de aderpaartjes naast elkaar geplaatst, waardoor de bekabeling bijzonder soepel is.

Kabelmateriaal

De geleider van een Cat5e kabel kan uit verschillende materialen gemaakt worden. Het materiaal wordt met een materiaalcode aangeven. Cu is de internationale aanduiding voor het element koper. Een Cu-kabel is gemaakt van puur elektrisch koper. Koper is een soepel materiaal dat ook bij herhaald buigen lang meegaat. Het nadeel van een Cu-kabel is dat deze relatief duur is. Een CCA of Copper Clad Aluminium snoer heeft een kern van aluminium die een stuk goedkoper is dan koper. Het aluminium is bekleed met een dun laagje koper. Aluminium is een minder goede geleider dan koper. Maar signalen met een hoge frequentie planten zich voornamelijk langs het oppervlakte van een draad voort. Hierdoor zal het overgrote deel van de signaalstroom door de koperen bekleding lopen. Het voordeel van een CCA-kabel is dat deze goedkoper en lichter is dan een koperkabel met dezelfde eigenschappen. Het nadeel is dat een aluminiumkern bij herhaald buigen eerder zal breken. CCS of Copper Clad Steel is een andere variant, waarbij de kern van de draad niet aluminium is maar staal. Staal heeft het voordeel dat het sterker is dan aluminium. Nadeel is dat het veel stugger is.