Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Coax stripper

Wanneer heb je een coax stripper nodig?

Een coax kabel zorgt voor transport van beeld en geluid, met name van tv- en radiosignalen. Daartoe worden deze kabels gelegd naar het centrale ontvangstpunt binnen een gebouw en van daaruit naar de verschillende contactpunten die hierop zijn aangesloten. Ook tussen de contactpunten en de diverse afspeelapparatuur worden vaak (nog) coax bekabeling gelegd, hoewel hiervoor inmiddels ook HDMI kabels of zelfs draadloze aansluitingen worden gebruikt. Coax kabels die in een gebouw van en naar de aansluitpunten gaan, worden vaak per strekkende meter geleverd en zonder vaste connectoren. Deze moeten dus altijd met een coax stripper worden gestript om ze correct van connectoren te kunnen voorzien. De bekabeling richting apparatuur daarentegen wordt meestal verkocht op de juiste lengte inclusief voorgemonteerde connectoren. Ook die moeten soms nog worden ingekort en dat doet u met een coax stripper.

Opbouw van de coax kabel

Waarom is een coax kabel zo complex opgebouwd? Dat heeft ermee te maken dat het te transporteren signaal zo storingsvrij mogelijk moet blijven, anders heeft het beeld- en audiosignaal daar ernstig onder te lijden. Er is daarom veel moeite gedaan om het snoer af te schermen. Om te beginnen heeft een coax kabel een stevige koperen kern. Daar omheen zit een kernmantel, een isolator. Deze isolator is op zijn beurt vaak omwikkeld door een aluminium afschermfolie die ook nog eens verlijmd is. Om de afschermfolie zit nog een mantel, meestal van koper en daar omheen zit de vervolgens de buitenmantel. Om de kern zitten dus 3 mantels, waarvan in principe enkel de buitenste mantel altijd gestript moet worden. De andere 2 mantels moeten meestal op lengte worden aangepast. De rol van een goede, instelbare coax stripper bij dit soort precaire klussen ligt dan ook voor de hand.

Kabeldiameter en keuze van de coax stripper

Hoewel de opbouw van dit type bekabeling dus in feite steeds hetzelfde is, zijn er toch behoorlijk wat diverse coax strippers te koop. Dat heeft ermee te maken dat coax kabels in nogal wat verschillende diktes worden aangeboden. Hoewel een dik snoer fysiek de beste afscherming en de minste demping biedt, is dat niet altijd even handig. Ze passen niet overal, zijn soms niet flexibel en ook passen niet alle connectoren op dit soort kabel. Hoe dan ook, het slimste is wanneer u een coax stripper koopt die past bij de gebruikte dikte van uw coax kabel. Gangbaar is een buitendiameter van 7mm, maar we hebben modellen in ons assortiment die geschikt zijn voor diameters van pakweg 3mm tot en met 28mm.

Coax stripper met meerdere messen

Hoewel in principe een coax stripper altijd de buitenmantel stript, zal ook de afscherming van de koperen kern en de binnenmantel op maat moeten worden gemaakt om aan de connectoren te kunnen worden gemonteerd. Dat kan handmatig, maar ook met extra hulp. Het ligt er maar aan wat uw favoriete werkwijze is. We hebben in ons assortiment coax strippers uitvoeringen met 1, 2, 3 of zelfs 4 messen. Met een coax stripper met 2 messen past u in een bewerking zowel de binnenmantel als de afscherming van de koperen kern. Met een coax stripper met 3 messen stript u alle drie de mantels in een keer, terwijl met een coax stripper met 1 mes u meestal alleen de buitenmantel kunt strippen. Op bovenstaande zijn uiteraard variaties mogelijk, maar dit zijn de meest voorkomende combinaties. Ook zijn sommige coax strippers voorzien van instelbare mesjes, lees altijd bij de productinformatie hoe de coax stripper is opgebouwd.

Accessoires

Een coax stripper gebruikt u om coax kabel op maat te maken en vervolgens van connectoren te voorzien. Om de kabel op maat te maken, is een coax stripper soms voorzien van een knipfunctie. Het gereedschap is zo ontworpen, dat de montage een storingsvrije verbinding garandeert. Echter: ook een perfect gemonteerde coax kabel kan nog storing ondervinden. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de kabel te lang kan zijn of dat er omstandigheden in het gebouw zijn die de ontvangst verstoren. Soms is het dan ook beter om wat kortere kabels te gebruiken en daartussen een versterker te plaatsen. Ook dit soort versterkers hebben wij in ons assortiment. Twijfelt u tussen lange kabels kopen, zelf kabel monteren of korte kabels kopen met versterker, bel of mail ons gerust.