Kabelgoten worden gebruikt in de meest uiteenlopende situaties. In principe worden ze vooral gebruikt om stroomkabels aan het oog te onttrekken. Behalve het uit zicht laten blijven van bekabeling, is een belangrijke functie ook de bescherming van de kabels tegen beschadiging door invloeden van buitenaf. Denk daarbij aan vocht, maar ook aan het knellen en knikken van snoeren. Dit laatste aspect telt vooral zwaar in professionele omgevingen. Wie in een middelgroot tot groot bedrijf wel eens op zoek moet naar een beschadigde netwerkkabel, weet waar we het over hebben. De kabelgoten die in zo’n situatie worden gebruikt, zijn overigens vaak wat groter van formaat en ook wat steviger qua constructie. Voor de thuissituatie valt er echter ook veel te kiezen.
Veel bekabeling wordt voorzien van een kabelgoot: antennekabels, videokabels en luidsprekerkabels worden (soms samen met de stroomkabels) in een kabelgoot geplaatst. Dat kan handig zijn op heel veel diverse plekken: thuis, op kantoor, in de garage, in het magazijn en ja hoor, ook in de auto of op de boot. Wel moet u even letten op enkele details voor wat betreft het gebruikte materiaal en de wijze van bevestiging. Heeft u van doen met een grote hoeveelheid snoeren, dan kunt u het beste kiezen voor een iets bredere koker. Wanneer er minder kabels te verwerken zijn, dan is een minikoker een goede oplossing. Bij al onze goten zijn behalve lengte zowel de breedte als de hoogte vermeld, zodat u weet of al uw bekabeling er ook in past.
Kabelgoten moeten op maat gemaakt worden, het is immers vrijwel ondenkbaar dat de maten van uw kamer(s) volledig gelijk zijn aan de maten die u online kunt kopen. U kunt een kabelgoot kopen met of zonder plakstrip. De drie gereedschappen die u voor het bevestigen van een kabelgoot met plakstrip nodig heeft, zijn meetgereedschap, stanleymes en ijzerzaag. Voor het meten van de afstanden ligt het er een beetje aan hoe groot de afstanden zijn of u een meetlint, meetlat of liniaal gebruikt. Nadat u op de goot heeft aangegeven waar hij precies ingekort moet worden, snijdt of zaagt u de goot op maat met een ijzerzaag. U kunt vervolgens de rafelrandjes wegwerken met behulp van een stanleymes. U kunt ook de goten schroeven.
De aluminium kabelgoten worden doorgaans bevestigd middels schroeven. Kijk op de betreffende productpagina van het product dat u wilt kopen altijd voor de zekerheid wat precies de bevestigingsmogelijkheden zijn van het gekozen type. Voor het bevestigen van een kabelgoot zonder plakstrip heeft u ook nog een hamer en spijkers nodig. In sommige gevallen zult u moeten boren, dan heeft u ook nog een boor en wat schroeven nodig. Om een kabelgoot aan het plafond te bevestigen, gebruik u bijvoorbeeld meestal een schroefverbinding. Vloergoten hebben een specifieke vorm, ze zijn aan de bovenkant afgerond zodat de kans kleiner is dat u erover struikelt. Ook deze goten worden vrijwel steeds geschroefd, omdat u er vrijwel zeker regelmatig tegen aan zult stoten.
Het zal niet vaak voorkomen dat u kabels kunt leggen in een rechte lijn, meestal zitten er wel wat obstakels in het traject zoals hoeken en hoogteverschillen. Als u enkel recht toe recht aan kabels hoeft te trekken, kies dan voor een compacte 33mm kabelgoot of ga voor 70mm diepte als de hoeveelheid kabels die u weg wil werken wat groter is. Wanneer er echter bochten en hoeken komen kijken bij de kabelgoten, heeft u meerdere mogelijkheden. U kunt voor het werken met hoeken een complete constructie maken met behulp van een verstekzaag waarbij u zelf de hoeken pasklaar maakt. Dat is echter nogal een precisieklus. U kunt ook een min of meer kant-en-klaarsysteem aanleggen waarbij u rechte stukken met slimme hoekstukken combineert.
Kabelgoten zijn vaak extra flexibel dankzij het gebruik van elastisch materiaal zoals pvc. Toch beschermt het materiaal de kabel afdoende tegen beschadigingen. Waar een goot niet tegen beschermt, is tegen voortdurend trekken en draaien aan kabels die al opgeborgen zijn in (te grote) goten. Hebben de kabels veel speling, dan kan dat voor problemen zorgen. Sommige kabelgoten kennen gescheiden kamers voor structureler werken. Kijk op de betreffende productpagina of dit het geval is bij de kabelgoot die u wil kopen. Ook een kabelclip is een manier om het geleiden van de kabel te verbeteren. Deze zelfklevende kabelclips kunt u aanschaffen in handige sets, in de kleuren die het beste passen bij de kabel of bij uw interieur. Overigens vindt u elders op onze site een compleet assortiment kabelclips, tie wraps en kabelbeugels. Met al deze kleine en grote kabelhulpjes zult u beslist uw kabels op de meest handige en voor u passende wijze kunnen opbergen en netjes wegwerken.
Allekabels heeft modellen in kunststof (PVC) uitvoering en in aluminium uitvoering. Het is een persoonlijke keuze welk materiaal het beste past bij de plek waar u de goot wilt gebruiken. Vaak worden in bedrijven de metalen versies gebruikt, deze zijn net wat robuuster. Qua kleuren kunt u kiezen tussen wit, zwart en grijs (of zilver, indien het een aluminium kabelgoot betreft). We verkopen onze goten in deze kleuren, omdat deze vaak in een interieur worden gebruikt. Met deze gekleurde types kunt u goten compleet laten wegvallen tegen de achtergrond van uw interieur. Wel heeft de keuze van het materiaal ook zijn weerklank op de wijze van bevestigen. Zo worden bijna alle aluminium goten standaard geschroefd en niet geplakt vanwege de stevigheid. Zeker bij bevestiging aan plafond en vloer verdient het stevig en robuust schroeven de voorkeur boven het plakken van kabelgoten.