Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

RS232 kabel

RS232 koppelstuk - Allteq
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 3,99
RS232 koppelstuk - HQ Products
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 4,99
RS232 verloopstekker - HQ Products
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 4,99
RS232 verloopstekker - Allteq
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 2,99
RS232 verloopstekker - ACT
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 31,79

Wat is een RS232 kabel?

Een RS 232 kabel dankt zijn naam aan een serieel communicatieprotocol dat de werking, de elektrische signaalniveaus, de pinaansluitingen van de data en de controleaansluitingen van een seriële aansluiting definieert. In de pc-wereld was in het verleden deze kabel een aantal decennia populair voor het aansluiten van randapparatuur. Denk hierbij aan het telefoonmodem, in de tijd dat er voor toegang tot internet nog een inbelmodem gebruikt werd. Maar ook een muis werd vaak via een RS232 kabel op een pc aangesloten. Omdat het een typische point to point verbinding is, was er voor elk apparaat een eigen RS232 kabel nodig. Het was dan ook niet ongebruikelijk dat een pc twee of meer seriële aansluitingen had om - naast een muis en modem - ook nog andere apparatuur zoals een handscanner of een kaartlezer aan te kunnen sluiten. RS232 is officieel niet hot plugable waardoor het verstandig is om uw pc en randapparatuur eerst uit te schakelen voordat u via een RS232 kabel randapparatuur op uw pc aansluit.

De juiste stekker

Ook de vorm van de plug is gestandaardiseerd. Bij deze verbinding wordt gebruikgemaakt van de SUB-D connector. Deze ontleent zijn naam aan de D vormige afscherming die de pennen van de connector beschermen tegen mechanische en elektrische invloeden van buitenaf. Er zijn twee veelgebruikte pluggen hiervoor. De 9 pens SUB-D en de 25 pens SUB-D connector. De 25 pens uitvoering is in de begindagen van de pc voor zowel de parallelle printeraansluiting als voor de seriële RS232 aansluiting gebruikt. Om verwarring te voorkomen, is ervoor gekozen om de parallelle connector op een pc als female chassisdeel uit te voeren en de RS232 aansluiting als male chassisdeel. Om ruimte te kunnen besparen, werd al snel de SUB-D 9 pens uitvoering geïntroduceerd als RS232 aansluiting. Hierbij is er opnieuw voor gekozen om de aansluiting op de pc als male en de kabelconnector als female uit te voeren. De SUB-D connector beschikt over twee schroeven waarmee de stekker op het chassisdeel vast geschroefd kan worden. Hierdoor wordt voorkomen dat de bekabeling los kan schieten.

Types bekabeling

Omdat er veel verschillende aansluitscenario’s zijn, zijn er ook veel verschillende kabeltypes. Om te bepalen welke bekabeling u nodig heeft, is het belangrijk om te weten welke vrije RS232 aansluitingen op uw pc beschikbaar zijn. Dit kan een 9 pens male SUB-D of een 25 pens male SUB-D uitvoering zijn. Let op: de female 25 pens SUB-D aansluiting wordt gebruikt als parallelle printeraansluiting en kan niet gebruikt worden als seriële aansluiting. Een seriële pc aansluiting is vrijwel altijd een male uitvoering. Heeft u eenmaal bepaald welke seriële optie op uw computer beschikbaar is, dan is het tijd om te bepalen hoe de RS232 aansluiting op het randapparaat eruit ziet. Volgens de RS232 norm moet een randapparaat uitgerust worden met een female connector. Omdat in de praktijk nog wel eens van deze norm wordt afgeweken, is het altijd belangrijk om te kijken welke connector er wordt gebruikt. Op deze manier bestelt u de juiste bekabeling. Daarna kunt u via het filtermenu de gewenste lengte kiezen, waarna alle kabels van de gekozen lengte getoond worden.

Verloopkabels en stekkers

Wilt u twee pc’s via deze verbinding met elkaar verbinden, dan heeft u niet een standaardkabel nodig. Omdat bij het verbinden van twee pc’s twee host apparaten met elkaar verbonden worden, moeten de controle- en dataverbindingen gekruist worden. In deze situaties heeft u een nul modem kabel nodig die de controle- en dataverbindingen op de juiste manier kruist. Heeft u wel een kabel van de juiste lengte, maar heeft uw kabel niet de juiste pluggen? Dan kunt u deze kabel toch gebruiken door de juiste verloopstekker of het juiste koppelstuk te bestellen. Met het juiste RS232 koppelstuk kunt u naar wens een female connector met een female connector of chassisaansluiting verbinden, of een male connector met een male connector of chassisdeel verbinden. Heeft u randapparatuur met een RS232 verbinding, maar heeft uw pc geen dergelijke aansluiting dan hebben wij daar ook een oplossing voor. Met een USB naar RS232 verloopkabel of stekker is het mogelijk om uw randapparatuur direct op een USB A of C aan te sluiten. Een andere oplossing is de PCI computerkaart met één of meerdere van dit type aansluitingen.