Kabels 
Overige Producten 
Account  

RS232 Kabel

Wanneer gebruikt u een RS232 kabel?

Een RS232 kabel herkent u meestal aan de vaak stugge, grijze of beige kabel en aan de robuuste en toch wat lompe connectoren met 2 extra schroefverbindingen die aan de uiteindes van de kabel zitten. Een RS232 kabel kan meerdere functies vervullen, het aansluiten van een printer aan de seriële poort van een computer is wellicht de bekendste toepassing voor een RS232 kabel. De oorspronkelijke RS232 standaard regelde echter de communicatie tussen een modem en een computerterminal. In dat kader voor de volledigheid ook de formele RS232 onderverdeling, die nog steeds gebruikt wordt. RS232 kan onderverdeeld worden in 2 groepen toepassingen: Data Terminal Equipment (DTE) en Data Circuit-Terminal Equipment/Data Communication(s) Equipment (DCE). Computers en beeldschermen hebben meestal DTE-connectoren en modems en printers DCE-connectoren.

Printerkabel, nullmodemkabel en monitorkabel

Welke RS232 kabel met welke connectoren heeft u nou nodig? RS232 is in het begin ontworpen voor een grote 25 pins SUB D connector. Later zijn er kleinere seriële poorten met 9 pins RS232 connectoren bijgekomen. Een printeraansluiting via een RS232 kabel bijvoorbeeld kan dus een 9-pins en een 25-pins variant hebben. Met name die laatste connector kan wel eens verwarring veroorzaken met een kabel voor de parallelle poort. Ook de monitor- of VGA-aansluiting wordt wel eens met een RS232 poort verwisseld. Controleer dus even goed uw apparaat en de betreffende connector zodat u ook de juiste RS232 kabel met de juiste connectoren bij ons bestelt. Voor de volledigheid: het gebeurt ook regelmatig dat 2 DTE apparaten direct met elkaar verbonden worden met een crosskabel of nullmodemkabel. Ook een dergelijke “nulkabel” hebben wij uiteraard in ons assortiment.

Toekenning van pinnen en connectoren

Er is tussen alle apparaten een grote verscheidenheid in het aantal, soort en toekenning van de pinnen bij de RS232 connectoren. Weinig is in computer interfacing dan ook verwarrender dan het kiezen van de juiste RS232 kabel. Overigens is dat probleem bijna opgelost: al vanaf 2004 zijn computers steeds vaker zonder seriële poort verkocht. We leggen hierna kort iets uit over de opbouw van de D SUB connectoren bij RS232 kabels. De letter D staat letterlijk voor de vorm van de letter D, deze vorm heeft de connector namelijk. We kennen in deze D serie DE-9, DA-15, DB-25, DC-37 en DD-50. De tweede letter staat voor het aantal pennen: A=15, B=25, C=37, D=50 en E vreemd genoeg slechts 9. Vaak wordt de codering afgesloten met een M of F, voor respectievelijk male of female connectoren. In de praktijk worden al deze codes echter maar zelden correct aangehouden, helaas. Opletten dus.

Koppelen, verlengen en schakelen met een RS232 kabel

Een RS232 kabel is er in vele afmetingen, kan verschillende connectoren hebben die ook nog eens verschillend kunnen zijn aangesloten. Wij hebben seriële kabels vanaf 1,8 meter tot en met 10 meter. Heeft u langere RS232 kabels nodig? Geen probleem. Wij hebben diverse verlengkabels in ons assortiment. Dat kan een bescheiden kabel van een meter of twee meter zijn, maar eventueel ook een verlengkabel van 25 meter. Verder hebben we verloopstekkers, koppelstukken en schakelaars in ons assortiment om een lange en/of flexibele RS232-verbinding te kunnen maken. Zo is er bijvoorbeeld een handige RS232 schakelaar waarmee u 4 apparaten met een seriële aansluiting op 1 seriële ingang kunt schakelen. Let wel even op of u, als u zo’n schakelaar bij ons wilt bestellen, male of female aansluitingen nodig hebt. Klopt het niet? Bestel dan meteen enkele verloopstukken mee.

USB en RJ45 naar RS232

De RS232 standaard kent al een hele geschiedenis, het is kortom een oudje. De eerste versie stamt uit 1969, om precies te zijn. Inmiddels zijn we verwend met een hele rits aan nieuwe technieken om apparaten zo efficiënt mogelijk aan elkaar te koppelen. U kunt echter nog steeds verschillende (oude en ook nieuwere) standaarden aan elkaar koppelen met een RS232 kabel. Dat kan u helpen om een (dure) nieuwe aankoop nog even uit te stellen. Om bijvoorbeeld oudere randapparatuur op een nieuwe computer aan te sluiten, kan een USB-RS232-omzetter gebruikt worden. Deze USB naar RS232 koppeling wordt ook wel USB naar serieel genoemd. Verder wordt ook vaker een verbinding van RJ45 naar RS232 gelegd. Een RJ-45 connector is een 8-polige modulaire connector die onder andere gebruikt wordt voor ethernet en ISDN-telefonie, maar dus ook voor RS232 kabels.

Uw RS232 kabel kopen

Een RS232 kabel koopt u online bij Allekabels. Of u nu kabels of verloopstukken zoekt, bij Allekabels helpen wij u graag bij de juiste aankoop. Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal achteraf. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Heeft u nog vragen over een RS232 kabel of over de bezorging? Onze klantenservice is tot 21:00 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor uw schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het product bestelt.

Klantenservice & Informatie