Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

PCI express kaart

PCI kaart - Delock
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 39,99
PCI kaart - Delock
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 38,69
PCI bracket - Delock
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 5,59

PCI Express kaart, wat moet u weten?

De PCI Express standaard kent diverse standaards: de oorspronkelijke PCI Express x1 met één enkel serieel kanaal haalt een snelheid van 250 MB/s en de meest snelle x32-variant haalt 8 GB/s. Verder kennen PCI Express kaarten een aantal fysieke formaten, waaronder een klein formaat. Check dus steeds welk slot u ter beschikking heeft voor een PCI Express kaart of Firewire kaart op basis van PCI Express. De eerste PCI Express kaart werd al in 2004 ontwikkeld, naderhand zijn nog PCI Express 2.0 (in 2008) en PCI Express 3.0 (in 2010-2011) geïntroduceerd. Enkele verbeteringen zijn de energievoorziening voor bijvoorbeeld (grafische) kaarten die veel stroom verbruiken. Ook is het vanaf dan mogelijk om met langere kabels van maximaal 10 meter externe apparatuur aan de PCI Express bus te koppelen. PCI Express 2.0 kaarten zijn achterwaarts compatibel, ze werken ook met 1.0 en 1.1 kaarten, alleen dan wel met de maximale snelheid van het oorspronkelijke slot.

Firewire kaarten

FireWire is een seriële computer bustechnologie die net als USB ontwikkeld is om het verouderde SCSI te vervangen. Er zijn 3 varianten die op PCI Express kaarten worden gebruikt. FireWire 400 (IEEE 1394) kent een snelheid van 400 Mbit/s. U herkent ze aan de connectoren met 6 pinnetjes. FireWire 800 (IEEE 1394b) haalt een snelheid van 800 Mbit/s en werkt met 9 pinnetjes. FireWire S3200 werkt met 3,2 Gbit/s. In de praktijk ziet u voornamelijk Firewire kaarten met rechthoekige 4 en 6 pins aansluitingen. De kleine vierpinsaansluiting herkent u aan een inkeping op de lange zijde. De zespinsaansluiting levert ook voeding aan het aangesloten apparaat en herkent u doordat een van de korte kanten bijna een halve cirkel vormt. Er zijn verloopkabels tussen vier- en zespinsaansluitingen verkrijgbaar. Let er ook op dat PCI Express kaarten bijvoorbeeld tweemaal een Firewire 400 aansluiting hebben plus een enkele Firewire 800 connector. Of viermaal Firewire 400. U vindt de details op elke afzonderlijke productpagina.

Firewire kaart of toch USB kaart?

Hoewel met name de gemiddelde Apple gebruiker PCI Express kaarten gelijk schakelt met Firewire kaarten, is dat niet het geval. PCI Express kaarten zijn er ook in grote getale met USB aansluitingen. De meeste actuele uitvoeringen zijn geschikt voor de laatste versie Windows 10 (en andere besturingssystemen) en kennen de meest recente versie USB 3.1. USB 3.1 PCI Express kaarten zijn overigens altijd downwaarts compatibel. Een PCI Express kaart en Firewire kaart werkt met eigen drivers, waarmee ze zich optimaal aanpast aan het beschikbare besturingssysteem en connectiviteit.

Toepassingen en besturingssystemen bij PCI Express kaarten

Firewire kaarten en PCI Express kaarten kunt u gebruiken voor vele toepassingen. Zo zijn er speciale PCI Express kaarten voor een draadloos netwerk en Firewire kaarten die met alle mogelijke dataopslag gelijktijdig raad weten. De standaard voor Firewire kaarten werd al in 1998 ontwikkeld door Apple. Voor welk MAC OS een PCI Express kaart of Firewire kaart geschikt is, treft u aan op elke afzonderlijke productpagina. Dit geldt ook voor de geschikte versies van de besturingssystemen Linux en Windows. U vindt op deze pagina tevens steeds informatie over welke bekabeling voor welke dataoverdrachtssnelheid nodig is.