Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Computervoeding

Computervoeding - Inter Tech
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 49,99
Asro B450 GAMING-ITX/AC B450 - ASRock
3-5 dagen levertijd
€ 169,99

Welke computervoeding heeft u nodig?

Allereerst moet het vermogen van een computervoeding voldoende zijn om alle componenten in uw pc te kunnen voeden. Hiervoor moet u het maximale vermogen van iedere component die u gebruikt noteren en bij elkaar optellen. U kunt ook gebruikmaken van een spreadsheet zodat u verschillende scenario’s met elkaar kunt vergelijken. Het vermogen van een computervoeding moet gelijk of hoger zijn dan dit totale vermogen. Wilt u uw pc uitbreiden of upgraden, dan is het belangrijk om een computervoeding te kiezen die meer vermogen kan leveren dan strikt noodzakelijk is. Dit wordt overcapaciteit genoemd. Het vermogen van een computervoeding wordt gegeven in het aantal watt dat de voeding maximaal kan leveren waarbij de uitgangsspanning nog stabiel blijft. Het aantal watt is gelijk aan de spanning van een uitgang maal de geleverde stroom. Heeft een computervoeding een maximaal vermogen van 300 watt, dan kan deze voeding bij voedingsspanning van 12 volt, 300 watt/ 12 volt = 25 ampère leveren. Vragen de componenten van een pc meer stroom, dan zal de beveiliging in de computervoeding de uitgangsspanning omlaag regelen of de voeding geheel uitschakelen.

Computervoeding connectornormen

Verder is het belangrijk dat uw nieuwe computervoeding de juiste aansluitingen heeft en dat er van iedere aansluiting voldoende connectoren op de voeding zitten. Het meest bekende type is de Molex connector. Deze oudere voedingsconnector is nog steeds populair voor het aansluiten van randapparatuur. Molex voorziet in twee voedingsspanningen van 12 en 5 volt en heeft vier aansluitingen. Twee aders worden gebruikt voor het 12-voltcircuit en twee aders worden gebruikt voor het 5-voltcircuit. Beide circuits hebben dus hun eigen nulaansluiting. De Molex connector die aan een voedingskabel zit, is een female uitvoering. Deze past op de standaard male Molex connector van oudere randapparatuur. De Molex koppeling wordt soms AMP connector genoemd, naar de producent die deze voedingsconnector voor het eerst introduceerde. De SATA voedingsconnector is een moderne, kleine 15-polige connector. Deze levert niet twee maar drie verschillende voedingsspanningen: 3.3, 5 en 12 volt. Het gebruik van een meervoudige connector heeft als voordeel dat meerdere pennen van de connector parallel voor een enkele voedingsspanningsaansluiting gebruikt kunnen worden. Hierdoor gaat de overgangsweerstand omlaag en kan er meer stroom door de connector worden overgedragen.

PCIe aansluitingen

Voor het voeden van PCIe uitbreidingskaarten zijn verschillende powerconnectoren ontwikkeld. De standaard 6-polige connector die tot 75 watt vermogen kan leveren en de 8-polige uitvoering die tot 150 watt kan leveren. Een standaard kaart met 1x bussnelheid mag van deze 12-voltsconnector maximaal 0,5 ampère dus 6 watt opnemen. Een kaart met een 4x hogere bussnelheid mag van deze 12-voltsconnector maximaal 2,1 ampère dus 25 watt opnemen. Dit geldt ook voor een full-sized 1x kaart. Een full-sized 16x grafische kaart mag standaard van de 12-voltsbus 5,5 ampère dus 66 watt opnemen. Na initialisatie en configuratie mag dit totaal 75 watt zijn. Dit maximale vermogen geldt per PCIe 6-polige voedingsconnector. Door op een grafische kaart meerdere voedingsconnectoren te plaatsen, kan het maximale vermogen nog eens verhoogd worden. Een tweede 6-polige connector voegt hier nog eens 75 watt aan toe. Om een grafische kaart van nog meer vermogen te kunnen voorzien is de 8-polige PCIe voedingsconnector ontwikkeld. Deze kan bij 12 volt maximaal 12,5 ampère leveren. Dat is 150 watt. Met twee 8-polige PCIe powerconnectoren kan een grafische kaart van maximaal 300 watt voorzien worden.

Moederbordaansluitingen

Voor het aansluiten van het moederbord zijn er twee normen in omloop. De ATX12V en de EPS 24 norm. Beiden hebben een 24-pins hoofdconnector om het moederbord van energie te voorzien. De ATX12V heeft een extra 4-polige connector voor het leveren van extra vermogen. EPS 24 heeft een 8-pins connector met extra 12-voltsaansluitingen. Veel fabrikanten kiezen voor een dubbele 4-polige uitvoering zodat deze voor zowel een EPS als een ATX12V aansluiting geschikt is. Het enige dat u hoeft te doen is de dubbele 4-polige connector in tweeën te delen voor een ATX12 aansluiting. Een aantal high power moederborden maakt gebruik van een dubbele 4+4 12-voltsconnector. Door een normeringseis waarbij de maximale stroom per 12-voltsuitgang om veiligheidsredenen beperkt werd tot maximaal 20 ampère, zijn fabrikanten ertoe overgegaan om de 12-voltsuitgang van een computervoeding op te delen in meerdere gescheiden uitgangen. De eis is later vervallen, maar nog steeds worden er veel types computervoeding geleverd met meerdere 12-voltrails. Het voordeel van meerdere rails is het verdelen van apparatuur over verschillende voedingscircuits waardoor er een kleinere storende invloed is.