Overige Producten 
Kabels 
Account  

Buitenlamp

De buitenlamp als decoratie, feestverlichting en preventie-verlichting

Hier worden alleen de buitenlampen/buitenverlichting als een vorm van decoratie, feestverlichting of preventie-verlichting toegelicht. Buitenverlichting bestaat er in allerlei soorten. Energiezuinige LED buitenverlichting of een buitenlamp met schemerschakelaar die alleen aangaat als het donker wordt. Apropos zuinigheid, wat dacht u van een tuinlamp op zonne-energie? Ze zijn er zelfs in de uitvoeringen kikker en slak. Of u kiest voor een buitenlamp/buitenverlichting met sensor, die alleen dan aangaat als iemand beweegt. Dit kan als handige buitenlamp/buitenverlichting bij de voordeur, om beter licht te hebben, maar ook als preventie tegen inbrekers of ander ongewenste gasten. Verder is er, al naar gelang de positionering, de buitenlamp staand en de buitenlamp wand. Ook hebben we buitenverlichting/buitenlampen voor in de bodem. Een buitenlamp moet ook weersbestendig zijn, daarom is er de buitenlamp rvs. Rvs staat voor roestvrij staal. Maar niet alleen om het huis willen we buitenverlichting, ook onderweg. Zo hebben we in ons assortiment ook buitenverlichting van het soort buitenlamp/buitenverlichting op batterij en campingtafel lantaarn. We kunnen de buitenverlichting gebruiken als decoratie, maar wat dacht u van feestverlichting voor party’s en feesten. Heel handig is ook een bijzondere buitenlamp/buitenverlichting, de buitenpaal met geïntegreerde geaarde stopcontacten. Twee elektrische vliegen in één klap. Zeker voor grote tuinen is deze buitenverlichting aan te bevelen.

IP-aanduiding

Bij buitenlampen staan altijd diverse termen vermeld, die om toelichting vragen. Omdat buitenlampen waterdicht, of op zijn minst spatwaterdicht moeten zijn, en bovendien een zekere mate van stofbestendigheid en bescherming tegen doordringen van voorwerpen moeten hebben, wordt dat aangegeven met een IP-nummer: IPxx. Daarbij geeft het eerste cijfer óf de mate van stofbestendigheid aan oftewel bescherming tegen stof, óf het geeft de mate van bestendigheid tegen voorwerpen aan. Het tweede nummer geeft altijd de mate van bescherming tegen water weer. Een gangbare IP-aanduiding voor buitenlampen/buitenverlichting is IP44. Dat wil zeggen dat de stofbestendigheid van de buitenlamp/buitenverlichting op schaalniveau 4 zit, de gehele schaal bestaat uit 6 niveaus, en de waterbescherming op schaal niveau 4 bij een schaal die uit 8 niveaus bestaat. In populaire taal betekent dit dat IP44 staat voor ‘bescherming tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm’ en ‘bescherming tegen opspattend water’. Dit laatste wordt spatwaterdicht genoemd. Sommige buitenlampen zijn zelfs IP67. Dat wil zeggen dat ze volledig stofdicht zijn, aangegeven door het eerste cijfer, en beschermd zijn tegen onderdompeling tot 1 m diep en 30 minuten lang dat door het tweede cijfer wordt gerepresenteerd. Daarnaast hebben we ook nog IP55 buitenlampen in het assortiment. Deze buitenlampen zijn beschermd tegen stof oftewel stofvrij, maar niet stofdicht, en beschermd tegen waterstralen. Dit laatste wordt spuitwaterdicht genoemd.

Het draait allemaal om licht: uitleg van veel voorkomende termen

Gewoonlijk worden voor buitenlampen het vermogen en de spanning opgegeven, waarmee u wel bekend zult zijn. Maar iets anders ligt dat wellicht met de lichtstroom, uitgedrukt in lumen oftewel lm. Dit is een maat voor de lichtopbrengst en is wat anders dan de luminantie oftewel helderheid. Een 25 W gloeilamp geeft een lichtbundel af van 200 lm. Een gloeilamp van 40 W heeft een lichtbundel van 400 lm en een gloeilamp van 60 W een lichtopbrengst van 700 lm. Voorgaande lumen-waarden van 200 lm, 400 lm en 700 lm zijn gelijk bij LED’s van respectievelijk 4 W, 6 W en 8 W. Ook lichtsterkte in candela is weer wat anders, maar die heeft net als de mili candela oftewel mcd nauwelijks praktische waarde. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in K, dat staat voor Kelvin. Van alle voornoemde termen is dit die met de meest praktische waarde. 1200K = kaarslicht, 2800K is vergelijkbaar met een gloeilamp, 5000K komt overeen met daglicht, 6000K = zonlicht en 6500K staat voor het standaardwit van een monitor. Blauwachtig licht heeft met pakweg 16000K een beduidend hogere kleurtemperatuur dan roodachtig licht met een waarde van 1800K. Dat geldt dus ook voor de schakeringen. Cyaan heeft een veel hogere kleurtemperatuur dan geel of oranje.

Praktische kant van de verlichtingstermen

Op voorgaande wijze kunt u een inschatting maken over de aard van de kleur of de mate van kleurschakering/verzadiging van de verlichting. In de praktijk wordt de kleurtemperatuur van buitenverlichting vaak anders uitgedrukt: warm wit, neutraal wit en koel wit. Warm wit, met een kleurtemperatuur van 3000K, neigt meer naar de rode kant en koel wit met pakweg 5000K naar het blauw. Er tussenin bevindt zich neutraal wit, 4000K. Maar bij kleurtemperatuur speelt ook nog een rol of het licht fel is of gedimd. Gedimd licht heeft namelijk een lagere kleurtemperatuur, richting rood, dan niet gedimd licht en wordt daardoor warmer of anders gezegd zachter waargenomen. Velen zijn nog vertrouwd met de inmiddels afgeschafte gloeilampen. Daarom is het handig om een gemakkelijke kleine tabel met omrekeningsfactoren te hebben om een meer tastbaar gegeven te hebben omtrent het vermogen van andere buitenlampen. Zo is de omrekeningsfactor voor Halogeen 0,75, dat wil zeggen dat een halogeen buitenlamp een vermogen heeft dat 0,75 x 60 W van een gloeilamp oftewel 45 W bedraagt. Zo heeft een spaarlamp met een omrekeningsfactor van 0,20 een vermogen van 12 W, dat overeenkomt met een 60W gloeilamp. Een LED buitenlamp heeft een factor 0,13 en een vermogen van 0,13 x 60 = 8 W.

LED lampen

Aangezien tegenwoordig light emitting diodes, oftewel LED’s, de lichtwereld domineren gaan we hier wat dieper op in. Ook buitenlampen zijn veelal voorzien van LED’s. Enerzijds omdat LED’s geen last hebben van vocht, de plastic omhuizing is waterdicht, maar anderzijds omdat LED’s een enorme levensduur hebben. Dat komt omdat er bij LED’s geen gloeidraad wordt gebruikt zoals in de ouderwetse gloeilamp, maar twee metalen strips. De enige vijand voor LED’s is een hoge temperatuur. Want ook al is een LED van buiten niet warm, intern in de behuizing is dat even anders. Wordt die warmte niet goed afgevoerd via de aansluitpinnen dan ontstaat oververhitting en de mate daarvan bepaalt de sterkte van de afname in levensduur. LED-buitenlampen zijn daardoor zeer efficiënt in gebruik: lange levensduur en tot 75% minder energiekosten dan een conventionele gloeilamp. LED-lampen worden gewoonlijk geleverd in 2 W, 4 W, 6 W, 8 W en 12 W met een lichtopbrengst variërend van 100 lm tot 900 lm. LED-verlichting heeft ook diverse kleurtemperaturen. Het rendement van LED buitenlampen/buitenverlichting met een warme kleurtemperatuur van minder dan 2700K, warm geel licht, is lager dan die van LED buitenlampen/ buitenverlichting met een koele kleurtemperatuur, koel blauw licht, van meer dan 8000K.

Uw buitenlamp/buitenverlichting online kopen

Een buitenlamp/buitenverlichting koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over buitenlampen/buitenverlichting of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie