Overige Producten 
Kabels 
Account  

Buitenlamp

IP-aanduiding

Buitenlampen zijn blootgesteld aan weersomstandigheden. Om bij de aanschaf snel inzichtelijk te hebben welke verlichting u in een bepaalde situatie nodig heeft, is er een internationale standaard waar u handig gebruik van kunt maken. De outdoor verlichting moet waterdicht, of op zijn minst spatwaterdicht, zijn en bovendien een zekere mate van stofbestendigheid en bescherming hebben tegen doordringen van voorwerpen. Deze criteria liggen vast in de zogenoemde IP-standaard, die een nummering kent. IP-nummer: IPxx. Het eerste cijfer geeft óf de mate van stofbestendigheid óf mate van bestendigheid tegen voorwerpen aan. Het tweede nummer geeft altijd de mate van bescherming tegen water weer. Voorbeeld: IP44. De stofbestendigheid ligt bij dit model op schaalniveau 4 van een totaal 6 van niveaus zit. De waterbescherming, tweede cijfer, is eveneens op schaalniveau 4 van een totaal van 8 niveaus. IP44 staat daarmee voor ‘bescherming tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm en tegen opspattend water’. Dit laatste wordt spatwaterdicht genoemd. Sommige types buitenverlichting zijn zelfs IP67. Deze zijn volledig stofdicht en beschermd tegen 30 minuten lang onderdompeling tot 1 m diep. We hebben ook nog IP55 modellen in het assortiment. Deze zijn beschermd tegen stof oftewel stofvrij, maar niet stofdicht, en tegen waterstralen. Dit laatste heet spuitwaterdicht.

Lumen en kleurtemperatuur

Bij lampen gebruikt men terminologie die toch wat toelichting behoeft. Lichtstroom, uitgedrukt in lumen oftewel lm is een maat voor de lichtopbrengst en is heel wat anders dan de luminantie oftewel helderheid. Een 25W gloeilamp heeft een lichtopbrengst van 200lm. Een variant van 40W geeft een lichtbundel af van 400lm en een exemplaar van 60W zelfs een van 700lm. Deze lumen-waarden van zijn gelijk aan die van LED’s van respectievelijk 4W, 6W en 8W. De lichtsterkte in candela is weer wat anders, maar die heeft net als de mili candela, oftewel mcd, nauwelijks praktische waarde. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in K, dat staat voor Kelvin. Dit is de term met de meest praktische waarde bij een LED-lamp. 1200K = kaarslicht, 2800K is vergelijkbaar met een gloeilamp, 5000K komt overeen met daglicht, 6000K = zonlicht en 6500K staat voor het standaardwit van een monitor. Blauwachtig licht heeft met pakweg 16000K een beduidend hogere kleurtemperatuur dan roodachtig licht met een waarde van 1800K. Dat geldt dus ook voor de schakeringen. Cyaan heeft een veel hogere kleurtemperatuur dan geel of oranje.

Praktische kant van de verlichtingstermen

Met voorgaande kunt u nu een inschatting maken over de aard van de kleur of de mate van kleurschakering/verzadiging van de verlichting. De kleurtemperaturen vindt u normaliter op de verpakking. In de reclame gebruikt men liever termen als ‘warm wit’, ‘neutraal wit’ en ‘koel wit’. ‘Warm wit’, met een kleurtemperatuur van 3000K, neigt meer naar de rode kant en ‘koel wit’ met pakweg 5000K naar het blauw. Er tussenin bevindt zich ‘neutraal wit’, 4000K. Maar bij kleurtemperatuur speelt ook nog een rol of het licht fel is of gedimd. Gedimd licht heeft namelijk een lagere kleurtemperatuur, richting rood en wordt daardoor warmer of anders gezegd zachter waargenomen. Velen zijn nog vertrouwd met de inmiddels afgeschafte gloeilampen. Daarom hier nog een klein voorbeeld met omrekeningsfactoren om feeling te krijgen met het vermogen van buitenlampen. We vergelijken met een gloeilamp van 60W. Omrekeningsfactor voor halogeen is 0,75. Een halogeen uitvoering heeft dan een vermogen dat 0,75 x 60W oftewel 45W bedraagt. Zo heeft een spaarlamp een omrekeningsfactor van 0,20, dat bij een vermogen van 12W overeenkomt met een 60W gloeilamp. Een LED model heeft een factor 0,13 en een vermogen van 0,13 x 60 = 8W.

LED lampen

Aangezien tegenwoordig light emitting diodes oftewel LED’s de lichtwereld domineren, gaan we hier wat dieper op in. Ook onze outdoor lampen zijn voorzien van LED’s. Enerzijds omdat ze geen last hebben van vocht, de plastic behuizing is waterdicht, maar anderzijds omdat ze een enorme levensduur hebben. Dat komt doordat er geen gloeidraad wordt gebruikt, zoals in de ouderwetse gloeilamp, maar twee metalen strips. De enige vijand voor LED’s is een hoge temperatuur. Want ook al is deze van buiten niet warm, intern in de behuizing is dat even anders. Wordt die warmte niet goed afgevoerd via de aansluitpinnen, dan ontstaat oververhitting en de mate daarvan bepaalt de sterkte van de afname in levensduur. LED-buitenlampen zijn daardoor zeer efficiënt in gebruik: lange levensduur en tot 75% minder energiekosten dan een gloeilamp. LED-lampen worden gewoonlijk geleverd in 2W, 4W, 6W, 8W en 12W met een lichtopbrengst variërend van 100lm tot 900lm. Bovendien is er sprake van kleurtemperaturen. Het rendement van een warme kleurtemperatuur van minder dan 2700K, warm geel licht, is lager dan die van exemplaren met een koele kleurtemperatuur, koel blauw licht, van meer dan 8000K.

Uw buitenlamp/buitenverlichting online kopen

Een buitenlamp/buitenverlichting koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over buitenlampen/buitenverlichting of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie