Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Kroonsteen

Kroonsteen kunststof - Fixpoint
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 2,19
Kroonsteen - EGB
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 5,29
Kroonsteen porselein - Techtube Pro
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 1,29
Lasklem - WAGO
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 0,19
Lasklem - WAGO
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 27,99
Lasklem - Wago
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 0,69
Aansluitklem - WAGO
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 0,89
Lasklem - Wago
3-5 dagen levertijd
€ 41,99

Wanneer gebruikt u een kroonsteentje?

Ze bestaan al lang. Vroeger waren er geen plafondlampen, maar lichtkronen die voor verlichting gebruikt werden. Om de elektrische bedrading van deze lichtkronen aan te sluiten, werden witte koppelblokjes in de vorm van een vierkant steentje (lees: gebakken aarde) gebruikt. Vandaar de naam. In België hebben ze meer naar de vorm gekeken dan naar de herkomst en daar wordt vaak de term “suikertje” gebruikt, vanwege de gelijkenis met een suikerklontje. Het kroonsteentje vormt de isolatie voor de messing aansluitklemmen die in het blokje zitten. Aan beide zijden worden draden bevestigd en deze worden op deze wijze veilig elektrisch met elkaar gekoppeld. Daarmee is ook meteen duidelijk wanneer u dit product gebruikt: als er sprake is van gestripte elektrische bedrading die met elkaar moet worden verbonden.

Kroonsteentje soorten

Er zijn meerdere soorten, namelijk van porselein en van kunststof. De kroonsteen van porselein is altijd 2-polig. Deze wordt per stuk verkocht. Voornaamste voordeel van het gebruik van porselein is dat dit materiaal hittebestendig is. De kunststof uitvoering is dat niet in die mate. Een kunststof kroonsteentje kan eveneens 2-polig zijn, maar meestal worden ze als meerpolige strip kroonsteentjes verkocht, bijvoorbeeld 12-polig. Uit deze 12-polige strip kunt u vervolgens bijvoorbeeld 6- of 4-polige types snijden. Bij een kunststof kroonsteentje heeft elk buisje altijd een eigen ruimte. Verder zijn ze verkrijgbaar in transparante maar ook in zwarte uitvoering. Bij Allekabels zijn ten slotte varianten voor verschillende kabeldiktes te verkrijgen.

Printkroonsteentje, lasklem, kabelklem

Het printkroonsteentje is een specifiek type kroonsteen dat u met name aantreft op printplaten of in elektrische apparatuur. Meestal zijn ze daar permanent op bevestigd, bijvoorbeeld gesoldeerd of geschroefd. Een lasklem wordt eveneens gebruikt om elektrische bedrading te koppelen. Bij een kroonsteentje wordt de kabel vervolgens vastgeschroefd, een lasklem kent daarentegen een kliksysteem dat de kabel vastklemt. Een lasklem wordt meestal in de installatietechniek gebruikt en is geschikt om meerdere kabels met elkaar te verbinden. Kroonsteentjes zijn meer geschikt voor huis-, tuin- en keukengebruik. Een kabelklem ten slotte is een beetje een verwarrende term die ook wordt gebruikt voor draadklemmen bij staaldraad voor hekwerk en dergelijke. De kabelklem die we hier bedoelen, is een zogenoemde snap-on klemconnector voor het samenvoegen van twee elektrische kabels. Deze wordt veelal toegepast bij het aftappen van bestaande bekabeling en is daarvoor veel geschikter dan kroonsteentjes.